Η Κατερίνα Γιατζόγλου θυμάται και μιλάει για τη Ρίκα Βαγιάνη

Με τη Ρίκα Βαγιάνη “κολλήσαμε” από την πρώτη ματιά. Και μετά όλα τα υπόλοιπα κύλησαν γρήγορα. Έγραφε στην “Απογευματινή” κι εγώ στον “Ελεύθερο Τύπο”. Είχε γράψει στη στήλη της στην εφημερίδα για εμένα ότι “Η Κατερίνα Γιατζόγλου μαθαίνει γρήγορα και στην τηλεόραση ήρθε για να μείνει”.

Σχολίαζε την τότε εκπομπή μου – που δεν θυμάμαι σε ποιο κανάλι ήταν – . Θυμάμαι της τηλεφώνησα για να την ευχαριστήσω χωρίς να την ξέρω και μου είπε: “Άστα αυτά. Ο,τι θες να μου πεις να έρθεις να μου τα πεις από κοντά”. Τότε, την ίδια περίοδο, είχε και εκείνη τηλεοπτική εκπομπή. 

Θυμάμαι τη μερα που είχαμε γύρισμα στο στούντιο, είχα προηγουμένως ένα ατύχημα, με ένα καρότσι του σούπερ μάρκετ Βασιλόπουλου! Ήμουν ταραγμένη, γιατί κατέβαινε το καρότσι ανεξέλεγκτα μόνο του, με πράγματα στην Κηφισίας, στο ύψος της Ν. Ερυθραίας.

Είχε φύγει από κάποιον και ενώ εγώ ανέβαινα, το καρότσι κατέβαινε κι έπεσε πάνω μου και μου έκανε ζημιά.

Όταν έφτασα αγχωμένη και πολύ εκνευρισμένη στο στούντιο, διηγήθηκα την ιστορία. Οπότε η Ρίκα πολύ σοβαρή, είχε και την ατάκα – και το χιούμορ. Όπως ξέρουμε είναι ο δείκτης ευφυίας – μου απάντησε αμέσως “Ε, είσαι η πρώτη που τράκαρε με του πουλιού το γάλα”.
Και κάπως έτσι έγινε με γέλια η έναρξη της εκπομπής. Όπου ως γνωστόν, άλλα είχε στο μυαλό της, άλλα είχε προγραμματίσει και άλλα έγιναν. Φυσικό, αυτό για τη Ρίκα.

Ήταν πάρα πολύ ντόμπρος χαρακτήρας, σπάνιο είδος τηλεοπτικό!

Ήταν ετοιμόλογη, έξυπνη, με πολλή χαρά κι αισιοδοξία για τη ζωή. Ήξερα, από τις συζητήσεις μας και μέσα από την πορεία της φιλίας μας, ότι όταν οι συνθήκες της ζωής την πίεζαν, αλλά δεν φοβόταν. Ήταν αγωνίστρια, ορμούσε, δεν δείλιαζε.

Θυμάμαι όταν είχε αρρωστήσει από τις λίγες συζητήσεις μας – γιατί δεν ήθελε να το πολύ συζητάει – ήταν αισιοδοξη. Αυτό ήταν στις αρχές της αρρώστιάς της. Μετά την ‘έχασα” κι αργότερα έμαθα την πολυ άτυχη κατάληξη της ασθένειάς της.

Η Ρίκα θαύμαζε πολύ τον Γιάννη Διακογιάννη, τον θεωρούσε πατέρα της. Και αυτό ήταν και η κοινή μας αφορμή να λέμε πάντα ατάκες, γιατί κι εγώ με τον Γιάννη είχαμε μία πολύ αμοιβαία εκτίμηση και τις ελάχιστες φορές που είχαμε συναντηθεί, ήταν πάντα πολύ γενναιόδωρος με τις κολακείες του προς το πρόσωπό μου.

Η σχέση της Ρίκας με τον Διακογιάννη

Το πραγματικό όνομα της Ρίκας Βαγιάνη ήταν Μαρίκα Ζούλα και ήταν κόρη του δημοσιογράφου Οδυσσέα Ζούλα και της Βαρβάρας Δράκου. Μεγάλωνε με τη μαμά της και τον πατριό της Γιάννη Διακογιάννη που είχε παιδί από προηγούμενο γάμο. Εξού και το όνομα της, ψευδώνυμο που επέλεξε η ίδια, από τα ονόματα της μητέρας της (Βαρβάρα) και του θρυλικού αθλητικογράφου. Και ο βιολογικός της πατέρας που είχε δημιουργήσει οικογένεια. Μία μοντέρνα οικογένεια, στην οποία όλοι τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους.

Ήταν γνωστή η αγάπη που είχε η Ρίκα στον πατριό της Γιάννη Διακογιάννη. Άλλωστε, ο γνωστός δημοσιογράφος ήταν εκείνος που είχε αποκαλύψει σε συναδέλφους του τη μάχη που έδινε η ίδια με τον καρκίνο, όταν βρέθηκε στην ΕΣΗΕΑ τον Οκτώβριο του 2017.

Η Ρίκα δεν ήθελε να μιλάει για την αρώστειά της. Μόνο οι πολύ δικοί της άνθρωποι γνώριζαν. Πάλευε αθόρυβα, αλλά με τρομερή γενναιότητα, αισιοδοξία και χαμόγελο. Και χιούμορ.

Ο αγώνας για να αποκτήσει παιδί

Η Ρίκα ήταν παντρεμένη με τον Νίκο Στεφανή με τον οποίο απέκτησαν έναν γιο, τον Οδυσσέα. Η δημοσιογράφος ήταν από τις πρώτες γυναίκες που βγήκαν δημόσια να μιλήσουν για την εξωσωματική, την μητρότητα μετά τα 40 και άλλα θέματα ταμπού που ταλανίζουν ακόμα και σήμερα τις γυναίκες.

«Μαμά το ξέρεις ότι είσαι η μοναδική μαμά που είσαι 50», της είχε πει μία μέρα ο γιος της, επιστρέφοντας από το σχολείο. «Εσύ αγόρι μου πόσο είσαι»; «Εφτά μαμά αφού το ξέρεις». «Ωραία! Αν θες να γίνεις οκτώ μην ξανασχολιάσεις την ηλικία μου», είχε πει και είχαν σκάσει και οι δύο στα γέλια.

Μετά τον ερχομό του παιδιού της ασχολήθηκε περισσότερο με το σπίτι. «Μην φανταστείς κάνω όσα βλέπει η πεθερά», είχε πει σε συνέντευξή της, εξηγώντας ότι θα ετοιμάσει το παιδί της για το σχολείο, θα μαγειρέψει και θα κάνει τις βασικές δουλειές του σπιτιού. Και μετά αφοσιωνόταν στη δουλειά της που ήταν πάντα συνεπής.

Διαβάστε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin