Το Ρολόι της Αποκάλυψης μίλησε: Πρώτη φορά η ανθρωπότητα είναι τόσο κοντά στην καταστροφή!

Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, το Ρολόι της Αποκάλυψης, ο διάσημος υποθετικός δείκτης μέτρησης δείχνει σε συμβολικό επίπεδο πόσο χρόνο θα χρειαστεί η ανθρωπότητα για να καταστραφεί. Και το ίδιο συνέβη και φέτος. Μόνο που τα φετινά αποτελέσματα είναι… τρομακτικά, καθώς μετά από τρία χρόνια, οι δείκτες του ρολογιού μετακινήθηκαν και είναι πιο κοντά από ποτέ στην… καταστροφή, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες της ΜΚΟ «Bulletin of the Atomic Scientists».

Συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή, το ρολόι βρίσκεται στα 90 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυχτα. Τι σημαίνει αυτό; Τα μεσάνυχτα σηματοδοτούν το θεωρητικό σημείο του αφανισμού και οι δείκτες του ρολογιού από το 2020 έδειχναν ακριβώς 23:58 και 20 δευτερόλεπτα. Τώρα, όμως, ο χρόνος μέχρι τα μεσάνυχτα μειώθηκε κατά δέκα δευτερόλεπτα.

Το παραπάνω συνεπάγεται πως ο κόσμος μας όχι απλώς δεν έγινε ασφαλέστερος, αλλά ο χρόνος μας μειώνεται και οδεύουμε σταθερά προς την καταστροφή με μόλις 1,5 δευτερόλεπτο να μας χωρίζει από το “τέλος”.

Το ρολόι ανήκει στο The Bulletin of Atomic Scientists (BAS) και οι ειδικοί τονίζουν πως η ένδειξη σταθερότητας στο χρόνο που μας απομένει…μέχρι το τέλος, δεν είναι απαραίτητα καλή.

«Η σταθερότητα δεν είναι καλό νέο», έχει εξηγήσει η καθηγήτρια Sharon Squassoni από το Ινστιτούτο Διεθνούς Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας. «Είμαστε κολλημένοι σε μια επικίνδυνη στιγμή, που δεν φέρνει ούτε σταθερότητα ούτε ασφάλεια».

Το ρολόι ποτέ δεν ήταν πιο κοντά στα μεσάνυχτα από όσο είναι τώρα

Το Doomsday Clock – που προορίζεται ως ένας τρόπος παρακολούθησης του κινδύνου στον οποίο βρίσκεται η ανθρωπότητα – έλαβε την ετήσια προσαρμογή του για φέτος με τους 13 βραβευμένους επιστήμονες που υπολογίζουν την «ώρα» που μας απομένει μέχρι την καταστροφή, να λάβουν υπόψη τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τις βιοαπειλές, τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τη συνεχιζόμενη κλιματική κρίση, τις κρατικές εκστρατείες παραπληροφόρησης και τις ανατρεπτικές τεχνολογίες.

Από το 1947, πυρηνικοί επιστήμονες και άλλοι ειδικοί έχουν ενεργήσει ως χρονομετρητές για το Ρολόι της Αποκάλυψης.

Μια ομάδα συμβούλων, ερευνητών και ειδικών σε θέματα πολιτικής με το Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) αξιολογεί ετησίως την κατάσταση του κόσμου για να αποφασίσει εάν οι δείκτες του ρολογιού θα κινηθούν προς τα εμπρός, θα γυρίσουν πίσω ή θα παραμείνουν εκεί που βρίσκονται.

Να σημειώσουμε πως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το ρολόι έδειχνε 7 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1992, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι δείκτες υποχώρησαν στα 17 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα. Το 1953, το 2018 και το 2019 είχαν φτάσει στα 2 λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα.

Διαβάστε επίσης

Share:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin