Ο όλεθρος που σκόρπισε η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία στην Αφρική

Τέσσερις άντρες καθισμένοι στο τραπέζι ενός καλοφωτισμένου, πολύβουου και κομψού λονδρέζικου ρεστοράν.
Ο συγγραφέας αυτών των σελίδων, ο εργοδότης του και δύο Ολλανδοί, επικεφαλής μιας εμπορικής εταιρείας που
δραστηριοποιείται στο Κονγκό εδώ και χρόνια, ήδη πριν ιδρυθεί το Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό. Το δείπνο έχει
τραβήξει μέχρι αργά και οι γλώσσες των Ολλανδών έχουν λυθεί. Μια τυχαία παρατήρηση οδηγεί τη συζήτηση σε μονοπάτια απερίγραπτης φρίκης. Οι Ολλανδοί ισχυρίζονται ότι οι πολιτικές του Λεοπόλδου έχουν κλείσει τις εμπορικές διόδους προς το άνω μέρος της κοίτης του Κονγκό.

Μιλούν με πικρία και δεν μπορούν να κρύψουν την αγανάκτησή τους γι’ αυτό που θεωρούν παραβίαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου. Επικρίνουν την κυβέρνηση του Κονγκό και λένε εμφατικά πως, αν το επέτρεπαν τα συμφέροντά τους στο κάτω μέρος της κοίτης του ποταμού Κονγκό –εκεί όπου ο Λεοπόλδος δεν έχει ακόμη προβάλει προσκόμματα στο διεθνές εμπόριο–, θα δημοσίευαν πληροφορίες που έχουν στην κατοχή τους σχετικά με τη μεταχείριση των Αφρικανών, πληροφορίες που θα σόκαραν την Ευρώπη. Ωστόσο, όπως είχαν τα πράγματα, η επιχείρησή τους θα καταστρεφόταν αν άνοιγαν το στόμα τους.

Ένας από τους Ολλανδούς ξεσπαθώνει και από τα χείλη του ξετυλίγεται το νήμα μιας ιστορίας που ο ομοεθνής του είναι σε θέση να επιβεβαιώσει. Μια ιστορία αφηγημένη με πολλές λεπτομέρειες. Μια ιστορία τόσο αποτρόπαια, τόσο κτηνώδης, τόσο ανόσια, που με άφησε ξάγρυπνο εκείνο το βράδυ, να κάνω εικόνα στο μυαλό μου εικόνες από χωριά που καίγονται, διαμελισμένα ανθρώπινα σώματα, άντρες και γυναίκες που ριγούν κάτω από το μαστίγιο, βασανισμένα, αλυσοδεμένα κορμιά που αιμορραγούν.

Απέναντι στην Καρδιά του Σκότους - Ο αγώνας ενάντια στη γενοκτονία των Κονγκολέζων [1885-1908]

Απέναντι στην Καρδιά του Σκότους – Ο αγώνας ενάντια στη γενοκτονία των Κονγκολέζων [1885-1908]

Συγγραφέας Morel Edmund

Εκδόσεις Πατάκη

Photo cover:pixabay.com/ludi/lake

Διαβάστε επίσης:

Share: