Νίκος Ξυλούρης: Ο κινηματογραφικός έρωτας με τη σύζυγό του, Ουρανία και η “απαγωγή” επειδή δεν τον ήθελαν οι δικοί της

Ο Νίκος Ξυλούρης και η σύζυγός του, Ουρανία έζησαν έναν έρωτα μεγάλο, σαν εκείνους που ζωντάνευαν, κυρίως στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο και έκαναν τους θεατές να φεύγουν δακρυσμένοι από τις αίθουσες. Ένας φτωχός, τίμιος και ωραίος νέος ερωτεύεται την πλούσια και όμορφη νέα. Η αγάπη τους μεγάλη, όμως, βρίσκει εμπόδια από την πλούσια οικογένεια του κοριτσιού που δεν θέλει να ακούσει ότι θα πάρει η κόρη τους έναν φτωχό.

Στις παλιές ελληνικές ταινίες, αυτές οι ιστορίες είχαν πάντα happy end. Η αγάπη νικούσε όλα τα εμπόδια και το ζευγάρι έμενε μαζί. Το ίδιο συνέβη και στην ιστορία αγάπης του σπουδαίου Νίκου Ξυλούρη και της Ουρανίας του, οι οποίοι έμειναν μαζί μέχρι το τέλος. Μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος του τραγουδιστή στις 8 Φεβρουαρίου το 1980.

Η αρχή ενός μεγάλου έρωτα και τα εμπόδια

Ήταν τέλη της δεκαετίας του ’50, όταν ο 20χρονος τότε Νίκος Ξυλούρης είχε καταφέρει να φτιάξει ένα όνομα που του επέτρεπε να παίζει σε όλο και περισσότερα κρητικά γλέντια. Ένα από αυτά έγινε στο χωριό Βενεράτο του Ηρακλείου, τις Αποκριές του 1956.

Κάποια στιγμή και ενώ το γλέντι έχει ανάψει, ο τραγουδιστής εντοπίζει μέσα στο πλήθος μια όμορφη κοπέλα. Οι ματιές τους διασταυρώνονται και ο έρωτας είναι κεραυνοβόλος. Όλο το βράδυ αντάλλασσαν ματιές, αλλά μέχρι εκεί. Ο “Αρχάγγελος της Κρήτης” δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την όμορφη νέα. Μαθαίνει πού είναι το σπίτι της και σχεδόν κάθε βράδυ πηγαίνει κάτω από το παράθυρό της και με τη λύρα του, της κάνει καντάδες.

Αυτό το σκηνικό κράτησε για σχεδόν δυο ολόκληρα χρόνια! Όταν κάποια στιγμή οι δυο τους κατάφεραν να συναντηθούν τυχαία στο δρόμο αποφάσισαν πως θέλουν να παντρευτούν. Υπήρχε, ωστόσο, ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο Ξυλούρης ήταν ένας φτωχός λυράρης, ενώ η Ουρανία κόρη μιας πλούσιας οικογένειας. Οι δύο διαφορετικοί κόσμοι από όπου προέρχονταν, ήταν και το μεγάλο εμπόδιο στη σχέση τους, καθώς εκείνη την εποχή ήταν έντονες οι ταξικές διαφορές.

Το ζευγάρι αντιστέκεται και αποφασίζει να “κλεφτεί” που επίσης ήταν κάτι το σύνηθες εκείνη την εποχή. Ο Ξυλούρης “κλέβει” την αγαπημένη του και την παίρνει μαζί του στα Ανώγεια. Πηγαίνουν στον παπά του χωριού και του ζητάνε να τους παντρέψει. Εκείνος, ωστόσο, τηρώντας τα αυστηρά ήθη της εποχής αλλά κυρίως φοβούμενος μην ξεσπάσει βεντέτα, αρνείται και πηγαίνει τα χαρτιά του γάμου στον πατέρα της Ουρανίας.

Προς μεγάλη έκπληξη όλων, ο πατέρας της 18χρονης Ουρανίας, υπογράφει τα χαρτιά που του πήγε ο ιερέας δίνοντας έτσι την τυπική συγκατάθεση του για να γίνει ο γάμος. Ωστόσο, δεν βρέθηκε στο μυστήριο ενώ έκανε πολλά χρόνια να μιλήσει με την κόρη του.

Μαζί στα εύκολα και στα δύσκολα μέχρι το τέλος

Λίγο μετά το γάμο τους, το Νοέμβριο του ’58, το ζευγάρι φεύγει από την Κρήτη και μετακομίζει στην Αθήνα προκειμένου ο Ξυλούρης να κυνηγήσει όσες πιθανότητες είχε για μια καριέρα. Ηχογραφεί τον πρώτο του δίσκο, όμως επειδή δεν υπήρχαν για να πάρει τραγουδίστρια που θα έκανε δεύτερη φωνή, ανέλαβε τον ρόλο αυτό η σύζυγός του.

Οι βάσεις για τη μεγάλη πορεία του “Αρχάγγελου της Κρήτης” στο ελληνικό τραγούδι ξεκίνησε. Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. Το ζευγάρι ήταν μαζί πάντα στα δύσκολα και εύκολα. Στις χαρές και τις λύπες. Απέκτησαν δυο παιδιά, τον Γιώργη και τη Ρηνιώ.

Ωστόσο, τον Μάιο του 1979, ήρθε για την οικογένεια το μεγάλο χτύπημα. Ο Νίκος Ξυλούρης μαθαίνει ότι έχει καρκίνο. Παλεύει γενναία. Όμως ετούτη η μάχη ήταν άνιση και τον Φεβρουάριο του 1980, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 44 ετών. Με την Ουρανία του, το όμορφο κορίτσι που γνώρισε σε μια γιορτή, που τα έβαλαν με όλους και με όλα για την αγάπη τους, χώρισαν με τον θάνατο του “Αρχαγγέλου”.

Διαβάστε επίσης

Share: