Η Κατερίνα Χέλμη/Φωτογραφία: Χωρίς Ταυτότητα, Φίνος Φιλμ

Η Κατερίνα Χέλμη όταν ήταν 23 ετών -Αγκαλιά με τον Γιάννη Δαλιανίδη (φωτό)

Μια φωτογραφία της Κατερίνας Χέλμη στα νιάτα της δημοσιεύτηκε στο Elenas Diary Blog.

Στη φωτογραφία βλέπουμε τον Γιάννη Δαλιανίδη ανάμεσα στην Κατερίνα Χέλμη και τον Βαγγέλη Βουλγαρίδη στα γυρίσματα της ταινία «Νόμος 4000». Μετά το θρίαμβο της ταινίας «Ο Κατήφορος», ο Γιάννης Δαλιανίδης επανήλθε με μια ακόμη πιο προχωρημένη ταινία, που κατέγραφε με τρόπο ανεπανάληπτο την ανήσυχη νεολαία των πρώτων χρόνων του ’60, καθώς και τον περίφημο Νόμο 4000 περί τεντιμποϊσμού, που εκείνη την εποχή είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Η σκηνή τόσο του γιαουρτώματος όσο και της δημόσιας διαπόμπευσης του μαθητή με το ξυρισμένο κεφάλι, αποτελούν ντοκουμέντα εποχής.

Στη λεζάντα της φωτογραφίας σημειώνεται: «Η ταινία «Νόμος 4000» είχε κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 29 Οκτωβρίου του 1962 κόβοντας 118. 841 εισιτήρια, συνεχίζοντας για τον σκηνοθέτη αλλά και την πρωταγωνίστρια Ζώη Λάσκαρη την επιτυχία του «Κατήφορου» από την προηγούμενη χρονιά. Ο τίτλος αναφερόταν βέβαια στο περίφημο Νομοθετικό Διάταγμα 4000/1958, γνωστό ευρέως ως Νόμος 4000 που θεσπίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 και καθόριζε την αντιμετώπιση των νεαρών που ήταν γνωστοί ως teddyboys. Η αστυνομία συνελάμβανε όσους νέους θεωρούσε ότι διέπρατταν εξύβριση, τους οδηγούσε στο κρατητήριο όπου τους κούρευαν με την ψιλή και τους έσκιζαν τα παντελόνια, και κατόπιν τους περιέφεραν στο δρόμο εξευτελίζοντάς τους. Οι διαπομπεύσεις των νέων είχαν προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ο νόμος όμως καταργήθηκε μόλις το 1983 από την κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης έφυγε από τη ζωή το 2010, τόσο η Κατερίνα Χέλμη όσο και ο Βαγγέλης Βουλγαρίδης, αν και απέχουν από τη ενεργό δράση του επαγγέλματος τους εξακολουθούν να μας γοητεύουν με την ξεχωριστή προσωπική τους λάμψη που διατηρείται αναλλοίωτη στο χρόνο».

Διαβάστε επίσης

Share: