Έλενα Ακρίτα: Άγρια κόντρα με το ΚΚΕ για την ομοφοβία και η στήριξή της στους ηθοποιούς, αλλά όχι στον Σεφερλή

“Ηθοποιός σημαίνει φως. Είναι καημός πολύ πικρός και στεναγμός πολύ μικρός¨ τραγουδούσε ο Δημήτρης Χορν στο εμβληματικό και πάντα επίκαιρο τραγούδι του Μάνου Χατζηδάκι. Και αυτές τις ημέρες, με τις μαζικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίζει τα πτυχία τους, έχουμε ακούσει ουκ ολίγες φορές να χρησιμοποιούνται οι συγκεκριμένοι στίχοι.

Να, όμως, που αυτό το φως που έχει “πλημμυρίσει” το καλλιτεχνικό στερέωμα τον τελευταίο καιρό, έρχονται διάφορα… σκοτάδια να το κρύψουν. Και να μετατοπίσουν το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει, σε άλλη πίστα, θυμίζοντας περισσότερο… παρατράγουδα. Κι ένα τέτοιο αχρείαστο παρατράγουδο προέκυψε από το πουθενά, ανάμεσα στην Έλενα Ακρίτα και το ΚΚΕ. Μία άγρια κόντρα, – όπως αρεσκόμαστε να λέμε, αλλά σε αυτή την περίπτωση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα – με φόντο τους καλλιτέχνες και την… ομοφοβία!

Πού κολλάει το τελευταίο; Μάλλον στην παρόρμηση (ή και τέχνη;) της Έλενας Ακρίτα στις δημόσιες τοποθετήσεις της για θέματα που απασχολούν την κοινωνία, να εφαρμόζει την πρακτική.. “όλα τα τσουβαλιάζω”. Και στο νέο της “τσουβάλιασμα” έβαλε μέσα και το Κομουνιστικό Κόμμα, μόνο που αυτή τη φορά, υπήρχε έντονη αντίδραση.

Το… ομοφοβικό ΚΚΕ

Στο τελευταίο της podcast, για το News247, η Έλενα Ακρίτα τάχθηκε γι’ ακόμη μία φορά υπέρ των κινητοποιήσεων των ηθοποιών. Μόνο που τώρα έριξε τα πυρά της κι εναντίον του ΚΚΕ, για τη στάση που κρατάει στο θέμα, κατηγορώντας το για ομοφοβία, και για σχόλια που είχαν γίνει για τον Σπύρο Μπιμπίλα όταν εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΕΗ.

«“Όταν ο Σπύρος Μπιμπίλας βγήκε Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, το ΚΚΕ τότε -που κατά παράδοση είχε δικό του άνθρωπο σε αυτό το πόστο– τον είχε χτυπήσει πάρα πολύ άσχημα και να τα λέμε… Και μάλιστα και με επιχειρήματα του τύπου ότι είναι gay, ότι είναι το ένα, είναι το άλλο, γιατί το ΚΚΕ σε αυτά τα θέματα, πραγματικά, να μην κρυβόμαστε είναι ξεκάθαρα ομοφοβικό κόμμα”», είπε μεταξύ άλλων.

Η αντίδραση του ΚΚΕ

Η αντίδραση του Περισσού ήταν άμεση, στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας στο σάιτ με το οποίο συνεργάζεται η Ακρίτα. Σε αυτή μεταξύ άλλων, αναφέρεται:

«Με την παρούσα επιστολή μας εκφράζουμε την οργή και τη διαμαρτυρία μας για το πλήθος άθλιων, ψευδών και συκοφαντικών χαρακτηρισμών που εξαπέλυσε κατά του ΚΚΕ η κα Έλενα Ακρίτα, στο podcast της για το News247, στις 15/2. Τα παραπάνω δεν έχουν ουδεμία σχέση με την αλήθεια, ούτε φυσικά με τις θέσεις και την πολιτική αντιπαράθεση του ΚΚΕ. Κι αυτό είναι πασίγνωστο.

Άλλωστε, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας έχει συναντηθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα με τον κ. Μπιμπίλα, ως Πρόεδρο του ΣΕΗ, κι έχει εκφράσει τη στήριξη του Κόμματος σε κινητοποιήσεις και αιτήματα των ηθοποιών.

Πέραν αυτών, η κα Ακρίτα προχώρησε και σε μια πρωτοφανή κυριολεκτικά αθλιότητα, αναφερόμενη σε ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την προσωπική ζωή βουλευτών του ΚΚΕ. Προφανώς έτσι αντιλαμβάνεται η κα Ακρίτα την προστασία της ιδιωτικής ζωής και των ατομικών δικαιωμάτων του καθενός και της καθεμιάς!!!

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κα Ακρίτα προβαίνει σε τέτοιες αθλιότητες και συκοφαντίες σε βάρος του ΚΚΕ σχετικά με το πρόσωπο του κ. Σπ. Μπιμπίλα -κι όχι μόνο- και για τις οποίες υπήρξε σχετική απάντηση.
Ασφαλώς το ΚΚΕ δεν θα παρακολουθήσει τον κατήφορο και τις αντιΚΚΕ εμμονές της κας Ακρίτα.”.

Η απάντηση της Έλενας Ακρίτα

Το επίμαχο απόσπασμα αποσύρθηκε από το podcast, όμως η Έλενα Ακρίτα δεν το άφησε να πέσει κάτω. Θα λέγαμε πως το αντίθετο, θα ήταν το περίεργο. Με αναρτήσεις της στο Facebook φαίνεται να επιμένει στην άποψή της περί ομοφοβίας του ΚΚΕ.

Στην πρώτη έγραψε:

“Η απάντηση μου στο ΚΚΕ
Οπα λίγο εκεί στο ΚΚΕ γιατί πολλά μάς τα ’πατε.

 1. Ως κίνηση καλής θέλησης αφαίρεσα το απόσπασμα του podcast περι Μπιμπίλα που – όταν η προεδρία του ΣΕΗ κρίθηκε αναμεσα σε εκείνον και τον υποψηφιο του ΚΚΕ, σπουδαιότατο Δημήτρη Καταλειφό – ψηφοφόροι του κόμματος σας, αναφέρθηκαν σε αυτόν με μειωτικούς (όπως εκείνοι τους θεωρούν) χαρακτηρισμούς. Μεταξύ των οποίων και ‘γκει’ σαν να είναι κάτι ποινικά κολάσιμο. Ουδέποτε είπα ότι αυτό εκπορευτηκε απο την ηγεσία του ΚΚΕ.
 2. Ότι το ΚΚΕ είναι ένα ομοφοβικό κόμμα δεν το λέω εγώ: το λεν οι πράξεις σας. Ποτέ δεν στηρίξατε τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, ποτέ δεν βαδίσατε δίπλα της όταν διεκδικούσε τα ίσα δικαιώματα της στον έρωτα, στο γάμο, στην οικογένεια, στις ίσες ευκαιρίες.
 3. «Αφορίσατε» με τον τρόπο σας το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια. Ο Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ‘τόνισε τη διαφωνία του με το δικαίωμα των γκέι να υιοθετούν παιδιά διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι τους’.
 4. Κανένα προσωπικό δεδομένο δεν έθιξα όταν ειπα στο podcast ότι υπάρχουν ΛΟΑΤΚΙ στην κοινοβουλευτική σας ομαδα. Υπάρχουν. Ούτε όνοματα ανέφερα ούτε τίποτα. Και να προσθέσω εδώ μια εύλογη απορία: τα άτομα αυτά γιατί ποτέ δεν έδωσαν τη μάχη την καλή σε εποχές τόσο άγριες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσοι οι σημερινές.
 5. Αν και δε σας ψηφίζω, χρόνια δίνω μαχες με την πένα μου για την συμβολή του ΚΚΕ στην απελευθέρωση της πατρίδας μας και τις ιστορικές σελίδες που έγραψε με το αίμα του. Αρθρογραφησα επανειλλημένα για τον ΕΑΜ, πρόσφατα μάλιστα μετά την κατάπτυστη δήλωση του πρωθυπουργού.
 6. Έχω 45+ χρόνια στη Δημοσιογραφία. Δυο χρόνια πριν, παραιτήθηκα από τα ΝΕΑ για γιατί λογοκρίθηκε κείμενο μου. Τα μαθήματα δημοσιογραφίας αλλού όχι σε μένα, λοιπόν. Και οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί της επιστολής σας, οι άθλιοι και συκοφαντικοί, το ίδιο.
 7. Μετανιώνω που ειπα στον διευθυντή του News 24/7 Μάνος Χωριανόπουλος να αποσύρει το ‘επίμαχο’ απόσπασμα. Έπρεπε να το είχα κρατήσει, σκέφτηκα ωστοσο ότι η χρονική συγκυρία δεν ενδεικνυται για να ανοίξουμε ένα ακόμα μετωπο.
  Έκανα λάθος.
  Αλλά έως εδώ. Εξετάσεις δημοσιογραφικού ήθους δεν δίνω παρά μόνον στους αναγνώστες μου.
  Έλα που θα συστηθουμε τώρα, σαράντα χρόνια φουρναραίοι. Έλα σε παρακαλώ πολύ.
  Y. Γ. Κοιτάξτε να φέρετε το κόμμα σας στον 21ο αιώνα, ή μείνετε στο 5%.
  Edit. Και κάτι ακόμα κύριε Γκιοκα που μού είστε και βουλευτής του ΚΚΕ. Όταν εχουμε θέμα με δημοσιογράφο, δεν τηλεφωνούμε στο ’’αφεντικό’’ να τον κάνει ντα. Στον δημοσιογράφο τηλεφωνούμε.”

Λίγο μετά επανήλθε με μία δεύτερη ανάρτηση, γράφοντας:

“ΚΚΕ και ομοφοβία μέρος β’.
Λέγεσαι Γκιόκας είσαι βουλευτής ενός κόμματος που παραδοσιακά στηρίζει τον εργαζόμενο και συγκρούεται με την εργοδοσία: και παίρνεις το ‘αφεντικό’ για να απειλήσεις με μήνυση κιόλας τον δημοσιογράφο. Καταπατάς όλες τις αρχες που πρεσβεύει η ιδεολογία σου και δε ντρέπεσαι.
Στο μεταξύ με υβρίζουν χυδαιότατα – σε λίγο θα με βγάλουν και πράκτορα των αμερικάνων – αλλά για την ταμπακιερα βλ. ομοφοβία, αλλού βαρούν τα τούμπανα κι αλλού χορεύει η νύφη. Κιχ.
Τους ΞΑΝΑρωτω λοιπόν:
Συμφωνούν ή διαφωνούν με τον ‘αφορισμό’ του ΚΚΕ στο σύμφωνο συμβίωσης για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας;
Συμφωνούν ή διαφωνούν με τη θέση του ΚΚΕ (Συντυχακης στη Βουλή)
«Το ΚΚΕ έχει άλλη αντίληψη και γι’ αυτό εκτιμάμε ότι η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια δε θα πρέπει να προβλέπεται. Αποτελεί ένα ακόμη βήμα και για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια».
Συμφωνούν ή διαφωνούν με την φράση (Συντυχάκης στη Βουλή)
«… [τα παδια] είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν μέσα σε ένα πλαίσιο όπου είναι διακριτή η σχέση άνδρα – γυναίκας, πατέρα – μητέρας».
Και τέλος
Συμφωνούν με τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπαο ο οποίος ξεκάθαρα διαφώνησε με το δικαίωμα των ‘γκέι’ να υιοθετούν παιδιά;
Δε μιλάμε, δε μιλάμε αλλά όλα έχουν ένα όριο. Εδώ λοιπόν. Να τα πούμε κάποτε όλα ανοιχτά και καθαρά.
Για το ΚΚΕ, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ είναι ο τεράστιος ελέφαντας στο δωμάτιο.
Και κάποιος πρέπει να τούς τον δείξει επιτέλους.
Με όποιο κόστος.
«Ἐμπρὸς λοιπόν. Μια λέξη μόνο.
Εἶστε ὑπὲρ ἢ κατά;
Ἔστω ἀπαντεῖστε μ᾿ ἕνα ναὶ ἢ μ᾿ ένα όχι.
Σκεφθεῖτε το καλά.
Θὰ περιμένω».

Η εμμονή της Ακρίτα με τον Μάρκο Σεφερλή

Ωστόσο, στο επίμαχο podcast που “άναψε” φωτιές, η Έλενα Ακρίτα στο “τσουβάλι” της έβαλε και λίγο Μάρκο Σεφερλή, που όπως φαίνεται έχει εξελιχθεί σε… αγαπημένη εμμονή. Μιλώντας για τους ηθοποιούς, τους οποίους με θέρμη υποστήριξε και το λειτούργημα που ασκούν, ζήτησε από όσους έχουν διαφορετική άποψη να το βουλώσουν και πως δεν έχουν ιδέα τι είναι ηθοποιοί.

“Προφανώς για να μην ξέρετε τι λειτούργημα ασκούνε αυτοί οι άνθρωποί σημαίνει ότι δεν έχετε πατήσει το πόδι σας στο θέατρο ποτέ. Εκτός και αν έχετε πάει μόνο στον Σεφερλή”. Και κάπου εδώ, θα λέγαμε πως η ίδια ακυρώνει τον εαυτό της και την καθολική υποστήριξή της στους ηθοποιούς.

Γιατί, όπως φαίνεται, για την καταξιωμένη δημοσιογράφο, “ηθοποιός σημαίνει φως, αλλά όχι εσύ Μάρκο Σεφερλή”. Για την Έλενα Ακρίτα ο Σεφερλής μάλλον δεν είναι ηθοποιός. Αρέσει ή όχι σε κάποιον το είδος που υπηρετεί και η σάτιρα που κάνει, είναι ένας ηθοποιός που γεμίζει τα θέατρα. Αλλά αυτό δεν έχει σημασία, διότι μάλλον αν δεν είσαι του γούστου της Ακρίτα, δεν είσαι ηθοποιός.

Γιατί αν το Προεδρικό Διάταγμα υποβαθμίζει τους ηθοποιούς, τέτοιοι διαχωρισμοί – αρεστών και μη ηθοποιών – υποβαθμίζουν τους ίδιους τους αγώνες. Είναι άδικες κατηγοριοποιήσεις και δηλώνουν εμμονή. Σαν εκείνη που κατηγορούν.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα