Τα βιβλία του Τζέιμς Μποντ ξαναγράφονται – Αφαιρούνται φυλετικές και προσβλητικές αναφορές

Εβδομήντα χρόνια συμπληρώνονται τον Απρίλιο από τη δημοσίευση του Casino Royale, του πρώτου βιβλίου του Ίαν Φλέμινγκ με τον Βρετανό κατάσκοπο Τζέιμς Μποντ. Και με αφορμή την επέτειο πρόκειται να επανεκδοθεί ένα ολοκληρωμένο σετ των μυθιστορημάτων που άφησαν εποχή, τόσο στη λογοτεχνία όσο και στον κινηματογράφο.

Ωστόσο, τα μυθιστορήματα ξαναγράφονται προκειμένου στη νέα έκδοση να αφαιρεθούν προσβλητικές και φυλετικές αναφορές προκειμένου να είναι πιο politically correct. Έτσι, όροι όπως το «νέγρος», που εμφανιζόταν στα γραπτά του, από τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, έχουν αφαιρεθεί από τις νέες εκδόσεις των βιβλίων.

Επιπλέον, έχουν τροποποιηθεί ή αφαιρεθεί και ορισμένες απεικονίσεις μαύρων ανθρώπων. Για παράδειγμα, μία αλλαγή αφορά σε μια σκηνή όπου ο διάσημος πράκτορας επισκέπτεται ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης στο Χάρλεμ και κάνει μια αναφορά στο «κοινό που λαχανιάζει και γρυλίζει σαν γουρούνια στην γούρνα». Αυτή η φράση, λοιπόν έχει αλλάξει και μετατράπηκε σε: «Ο Μποντ μπορούσε να αισθανθεί την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα στο δωμάτιο».

Φράσεις που παραμένουν

Ωστόσο, αναφορές σε άλλες εθνότητες, όπως ένας όρος για τους ανατολικοασιάτες και οι απόψεις του Μποντ για τον Oddjob στο «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον Χρυσοδάκτυλου» παραμένουν, όπως αναφέρει η The Telegraph. Επίσης, έχουν διατηρηθεί ατάκες όπως «γλυκό του βιασμού», «να τσακίζουν τις γυναίκες», «ανδρική δουλειά» και αναφορές στο ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια «πεισματική αναπηρία».

Με τις νέες εκδόσεις αναμένεται να κυκλοφορήσει και μία δήλωση αποποίησης ευθύνης, που θα αναφέρει πως «Αυτό το βιβλίο γράφτηκε σε μια εποχή, στην οποία όροι και συμπεριφορές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικοί από τους σύγχρονους αναγνώστες ήταν κοινές».

Η αναθεώρηση ακολούθησε αφού ο εκδοτικός οίκος Ian Fleming Publications Ltd, που κατέχει τα δικαιώματα για το έργο του δημιουργού, ανέθεσε σε αναγνώστες να κρίνουν τη σειρά βιβλίων βάσει των σημερινών ευαίσθητων δεδομένων.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα