Πέθανε ο Ιάπωνας συγγραφέας Kenzaburo Oé, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Πέθανε ο Ιάπωνας συγγραφέας Kenzaburô Oé, ο οποίος είχε βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Αφοσιωμένος συγγραφέας, μεγάλη φυσιογνωμία της σύγχρονης ιαπωνικής λογοτεχνίας, που έλαβε το βραβείο Νόμπελ το 1994, ο Kenzaburô Oé πέθανε στις 3 Μαρτίου σε ηλικία 88 ετών.

Σπάνια ένας συγγραφέας ήταν πιο σύγχρονος της εποχής του. Μέσα από τη λογοτεχνική του καριέρα και μέσα από τους αγώνες που έδωσε, ο Kenzaburô Oé ήταν μια ενσάρκωση της πνευματικής ιστορίας της μεταπολεμικής Ιαπωνίας, τόσο στις ελπίδες όσο και στις απογοητεύσεις της. Ο συγγραφέας πέθανε “από βαθιά γεράματα” τα ξημερώματα της 3ης Μαρτίου , όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου ο εκδοτικός οίκος Kodansha.

Ήταν πρώτα ένας πιστός άνθρωπος. Πιστός στη φιλία και πιστός στον εαυτό του, στις αξίες και τις ιδέες του για τη δημοκρατία και τον ειρηνισμό στις οποίες ιδρύθηκε ξανά η Ιαπωνία μετά την ήττα του 1945. Διαυγής και διακριτικός, παρέμεινε αγανακτισμένος και ασεβής φύλακας όσον αφορά τις «αλήθειες» του.

Μερικές φορές συγκινώντας τον Δον Κιχώτη με το πείσμα του να υπερασπίζεται αιτίες που αμβλύνθηκαν από την εποχή, τον κατοικούσε ένας ουμανισμός που προσπαθούσε να εξουδετερώσει το δηλητήριο της λήθης. «Το μόνο, πραγματικό ερώτημα που τίθεται σήμερα όπως και χθες στον διανοούμενο είναι αυτό του ανθρώπινου πόνου», είπε, σε μια από τις συνεντεύξεις του. Η βαθιά του ενσυναίσθηση για τους αδύναμους, τα θύματα των διακρίσεων και τους ξεχασμένους τον έκανε μια παράφωνη, αν όχι αντίθετη, φωνή σε μια Ιαπωνία ήπιας συναίνεσης στο γύρισμα του αιώνα.

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα