Ντικ Φόσμπερι: Πέθανε ο αθλητής που έδωσε το όνομά του στην τεχνική του άλματος εις ύψος – Δέχτηκε τον χλευασμό και την απαξίωση

Ο Ντικ Φόσμπερι, ο θρυλικός άλτης δεν είναι πια εδώ. Έκανε το τελευταίο του… άλμα προς τον ουρανό, αφήνοντας, όμως, πίσω στην επίγεια ζωή τον μύθο του να ζει για πάντα!

Ο ολυμπιονίκης του 1968 πέθανε την Κυριακή 12 Μαρτίου σε ηλικία 76 ετών, όπως ανακοίνωσε ο ατζέντης του.

«Με βαριά καρδιά πρέπει να ανακοινώσω ότι ο μακροχρόνιος φίλος και πελάτης Ντικ Φόσμπερι πέθανε ειρηνικά στον ύπνο του νωρίς το πρωί της Κυριακής μετά από μια σύντομη επανεμφάνιση λεμφώματος», έγραψε ο Ρέι Σούλτε στο Instagram.

Ο Φόσμπερι είναι αυτός που έφερε επανάσταση στο άλμα εις ύψος με μια τεχνική δική του που φέρει το όνομά του. Και άλλαξε για πάντα το άλμα εις ύψος, βοηθώντας με το επαναστατικό στυλ του να απογειωθεί σε ύψη που με τον παλιό τρόπο ποτέ δεν θα μπορούσε να φθάσει.

Η τεχνική που έφερε επανάσταση στο άλμα εις ύψος

Και ο λόγος φυσικά, για το περίφημο «φλοπ» του. Μέχρι το 1964, οι άλτες επιχειρούσαν να περάσουν πάνω από τον πήχυ με την τεχνική στραντλ, ένα ψαλίδι στον αέρα που σε καμία περίπτωση δεν επέτρεπε πολύ ψηλές επιδόσεις σαν κι αυτές που έφερε το περίφημο «Φόσμπερι φλοπ».

Πατώντας δυνατά με το πόδι και περνώντας τον πήχυ με την πλάτη του, ο 18χρονος τότε αθλητής γνώρισε μεγάλες αντιδράσεις όταν έκανε τα πρώτα του άλματα με τη δική του τεχνική. Τον αμφισβήτησαν… Τέσσερα χρόνια αργότερα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, Ντικ Φόσμπερι κέρδισε με το δικό του στυλ το χρυσό μετάλλιο με άλμα 2,24 μέτρων, που ήταν και ολυμπιακό ρεκόρ.

Ο κόσμος έμεινε να παρατηρεί εκστασιασμένος αυτό το παράξενο “πουλί” να αιωρείται στον ουρανό της Πόλης του Μεξικού. Ο Φόσμπερι εκείνη τη μέρα δεν κατέκτησε απλά το χρυσό μετάλλιο. Εκείνη τη μέρα έφερε μία μεγάλη επανάσταση στο άθλημα, ενώ και ο ίδιος ένιωσε τη δικαίωση.

Ο χλευασμός και η απαξίωση

Εξάλλου, μέχρι να πηδήξει με την τεχνική του στην… κορυφή του Ολύμπου και να γίνει ο νέος… ολύμπιος Θεός του στίβου, έζησε την απαξίωση, την αμφισβήτηση ακόμη και τον χλευασμό. Σε μια Αμερική όπου προπονητές και παρατηρητές προέβλεπαν για εκείνον – αν ακολουθούσε την τεχνική του – έναν σπασμένο λαιμό αντί να κραδαίνει ένα μετάλλιο, εκείνος επέμενε.

«Δεν ήξερα ότι κάποιος άλλος στον κόσμο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει [αυτή την τεχνική] και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έφερνε επανάσταση», είχε εκμυστηρευτεί.

Ο Ντικ Φόσμπερι, γεννημένος στο Πόρτλαντ του Όρεγκον στις 6 Μαρτίου 1947, περιέγραψε τον εαυτό του στην αυτοβιογραφία του Wizard of Foz ως «έναν από τους χειρότερους άλτες εις ύψος στην πολιτεία» προτού ανακαλύψει την τεχνική. Έφυγε από τη ζωή, λίγες ημέρες μετά τα 76α γενέθλιά του.

Διαβάστε επίσης

Share: