Ορέστης Μακρής: Ο πιο διάσημος “μεθύστακας” του ελληνικού κινηματογράφου δεν είχε βάλει ποτέ γουλιά στο στόμα του – Η άγνωστη ιστορία ενός θρυλικού ρόλου

Ο Ορέστης Μακρής υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ηθοποιούς που πέρασαν ποτέ από το ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο. Ένας ηθοποιός καλλιεργημένος, χαμηλών τόνων που είχε πάθος με τη δουλειά του.

Τόσο στο σανίδι, όσο και στο μεγάλο πανί, είχε υποδυθεί πολλούς ρόλους και με μεγάλη επιτυχία. Όμως, ένας ήταν ο ρόλος που ταυτίστηκε όσο κανείς άλλος ηθοποιός με χαρακτήρα. Και ήταν τέτοια η ταύτιση που πήρε…μυθικές διαστάσεις. Και αναφερόμαστε φυσικά στον ρόλο του μεθύστακα. Πολλοί υποδύθηκαν το μεθυσμένο, αλλά σαν τον Ορέστη Μακρή κανείς. Και είναι τέτοια η επιτυχία που μέχρι και σήμερα, όταν θέλεις να πεις πως είναι κάποιος μεθυσμένος, λες “Ο Ορέστης Μακρής”.

Δεν έβαζε γουλιά αλκοόλ στο στόμα του

Ωστόσο, μία άλλη πτυχή – που μάλλον δεν είναι και τόσο γνωστή στο ευρύ κοινό – και δείχνει το πόσο σπουδαίος ηθοποιός ήταν, ο Ορέστης Μακρής δεν έβαζε γουλιά στο στόμα του. Μισούσε το αλκοόλ. Ο ηθοποιός, πριν τον κερδίσει η υποκριτική, ήταν τενόρος και μάλιστα, πολύ καλός. Όμως, η ζωή είχε άλλα σχέδια για εκείνον και από σπόντα βρέθηκε στο σανίδι και μετά στον κινηματογράφο.

@Finos Film

Ήταν οι μιμήσεις που έκανε και η κωμική του φλέβα που τον έσπρωξαν κάποια στιγμή στο μεγάλο πανί, και μετά από πιέσεις των συνεργατών του, καθώς αυτός είχε βάλει σκοπό να υπηρετήσει την οπερέτα.

Ο Ορέστης Μακρής, αν και μπορεί να μην του φαινόταν, όμως, στις παρέες του ήταν μεγάλο πειραχτήρι. Το 1928, βρισκόταν σε μια περιοδεία με τον θίασο του Βεάκη, όταν θα αποκάλυπτε ένα νέο ταλέντο του. Ένα μεσημέρι που έτρωγαν λοιπόν όλοι μαζί, ο συνήθως μετρημένος και ήπιων τόνων ερμηνευτής αποφάσισε να κάνει ορισμένες μιμήσεις για να φέρει το κέφι στο τραπέζι. Σηκώθηκε τρεκλίζοντας από την καρέκλα του και με φωνή τρεμάμενη έκανε τον μεθυσμένο!

Όλοι ξεκαρδίστηκαν και το πράγμα θα τέλειωνε εκεί, αν μεταξύ της ομήγυρης δεν ήταν και ο ίδιος ο Βεάκης, ο οποίος συνειδητοποίησε ότι ο συγκεκριμένος τενόρος μπορούσε να παίξει. «Δεν χρειάζεται καν να το σκεφτείς. Πρέπει να βγεις στην επιθεώρηση και μόνο με αυτό το νούμερο θα χαλάσεις κόσμο», του είπε χαρακτηριστικά και με ύφος που δεν σήκωνε αντίρρηση.

Πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Ορέστης Μακρής θα μεταπηδήσει στην επιθεώρηση γεννώντας έναν θρύλο σανιδιού και πανιού… Τραγουδώντας με τη θαυμάσια φωνή του και παίζοντας το νούμερο «Με λεν μπεκρή» στην επιθεώρηση του θιάσου του Σπύρου Πατρίκιου «Ο παπαγάλος», έγινε εν μία νυκτί πρωταγωνιστής του ελαφρού θεάτρου!

Ο “Μεθύστακας” που το άλλαξε τη ζωή

Με τον θεατρικό τύπο του μπεκρή που είχε καθιερώσει, έκανε το πρωταγωνιστικό του ντεμπούτο στον κινηματογράφο, το 1950 στην κλασική ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα «Ο μεθύστακας»! Ο ίδιος ο Φιλοποίμην Φίνος που παρακολουθούσε τα ιστορικά εκείνα γυρίσματα, έκρινε ότι ο ηθοποιός δεν διέθετε τα απαραίτητα προσόντα και γυρνώντας στον σκηνοθέτη Τζαβέλλα τού είχε πει: «Τι παιδεύεσαι; Δεν βλέπεις που είναι κάφρος;»!

Ο Μακρής, που άκουσε το πικρόχολο σχόλιο, δεν απάντησε αρχικά, όταν όμως στήθηκε και πάλι μπροστά στην κάμερα και ολοκλήρωσε τον μονόλογό του, αφήνοντας άπαντες με το στόμα ανοιχτό, γύρισε προς τον Φίνο, τον αγριοκοίταξε και του είπε: «Εμένα είπες κάφρο ρε;».

Ο Φίνος, γι ακόμη μία φορά είχε πέσει έξω σε εκτίμηση για κάποιον ηθοποιό. Η ταινία τη χρονιά που προβλήθηκε, έκοψε περισσότερα από 300.000 εισιτήρια τερματίζοντας πρώτη, ενώ έξω από τα σινεμά ο κόσμος έκανε ουρές.

Επιτυχία, όμως, γνώρισε και ο Ορέστης Μακρής. Ο “μεθύστακας” ως κινηματογραφική φιγούρα συνδέθηκε με το όνομά του, όμως, επειδή πρόκειται για έναν σπουδαίο ηθοποιό, στους επόμενους ρόλους του αποσυνδέθηκε από τη “βαριά” κληρονομιά του μεθύστακα και δεν έπεσε στην παγίδα, όπως τόσοι και τόσοι συνάδελφοί του.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα