Η λέξη ψυχόδραμα προέρχεται από τις αρχαίες λέξεις δράμα (δρω) και ψυχή. Δηλαδή η δράση της ψυχής.
Είναι μια θεραπευτική μέθοδος που αναπτύχθηκε από τον ψυχίατρο Jacob Levy Moreno (1889-1974) στη Νέα Υόρκη και βασίζεται στην θεωρία των ρόλων. Πρόκειται για μία μέθοδο διερεύνησης του ψυχισμού των ατόμων, στην οποία οι συμμετέχοντες δραματοποιούν, δηλαδή αναπαριστούν στην «σκηνή», με την καθοδήγηση του ψυχοδραματιστή, ό,τι τους απασχολεί από το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον, αντί να μιλούν απλώς γι’ αυτά. Το άτομο συχνά αδυνατεί να μιλήσει για τη ζωή του, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ή για τις σχέσεις του με τους άλλους. Το ψυχόδραμα δίνει στα άτομα την ικανότητα να εκφραστούν όχι μόνο μέσω του λόγου αλλά και της πράξης.
Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι καταστάσεις εκδραματίζονται στην “σκηνή”, αποκτώντας σχήμα, μέγεθος. Οι εσωτερικές διεργασίες/ εμπειρίες του ατόμου ζωντανεύουν συμβολικά μέσα από πρόσωπα ή αντικείμενα που θα επιλέξει ώστε να συμβολίσουν ένα συναίσθημα, ένα αγαπημένο πρόσωπο, μια σχέση ή μια κατάσταση. Η αναβίωση επί σκηνής βοηθά το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του, τις αναστολές του, τις αδυναμίες και όσα τον κάνουν πιο δυνατό, να συνειδητοποιήσει τους διαφορετικούς ρόλους που αναλαμβάνει καθημερινά, να αντιληφθεί ποιοι είναι βοηθητικοί, ποιοι ενδεχομένως είναι δυσλειτουργικοί, ποιοι χρειάζονται ενίσχυση και να ανακαλύψει νέους ρόλους και φόρμες σχέσεων.
Μέσα από τις ψυχοδραματικές τεχνικές το άτομο έχει την δυνατότητα να παρατηρήσει τον εαυτό του, τον τρόπο που σχετίζεται και στέκεται στην καθημερινότητα. Μπορεί να πειραματιστεί με νέους ρόλους και να δοκιμάσει νέους τρόπους συσχέτισης με σημαντικά πρόσωπα, με την βοήθεια της ομάδας και του ψυχοδραματιστή. Όσο περισσότερο πειραματίζεται, τόσο εκπαιδεύεται και εξοικειώνεται με τους νέους αυτούς ρόλους. Έτσι θα μπορέσει να τους μεταφέρει στη ζωή του και τις σχέσεις του.
Το κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης που επικρατεί σε κάθε ψυχοδραματική συνάντηση επιτρέπει τον πειραματισμό, την έκφραση, την βαθύτερη ενδοσκόπηση και την ουσιαστική σύνδεση με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας.
Στόχος είναι η ανάπτυξη του αυθορμητισμού και της δημιουργικότητας, έννοιες που σχετίζονται περισσότερο με την ζωή και την ανάπτυξη της και όχι με ψυχοπαθολογικές καταστάσεις. Το άτομο αναπτύσσει ικανότητες ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί σε καταστάσεις της ζωής του που το δυσκολεύουν ή φαντάζεται πως το δυσκολεύουν.
Στην ψυχοδραματική προσέγγιση, όπως και στις περισσότερες μεταμοντέρνες θεραπευτικές προσεγγίσεις, ο θεραπευτής δεν στέκεται ως αυθεντία. Στέκεται ως σύμμαχος και συνοδοιπόρος δίπλα στο ατόμο, επιχειρώντας να συνδεθεί μαζί του με τον καταλληλότερο τρόπο ώστε να τον βοηθήσει να ανακαλύψει ο ίδιος τις ανάγκες, τις επιθυμίες του και τις αποφάσεις, πράξεις και ενδεχόμενες αλλαγές που συμβαδίζουν με αυτές. Το ίδιο το άτομο έχει μέσα του την γνώση και την σοφία, ο ψυχοδραματιστής διευκολύνει την πρόσβαση σε αυτά, στηρίζοντας το να αναγνωρίσει και να αναπτύξει τους ρόλους που το προάγουν στην ζωή απέναντι στους ρόλους που το αποδιοργανώνουν και δεν το αφήνουν να απολαύσει και να χαρεί τη ζωή του.
You know, what comes into my mind is, that there is light and there is darkness. There is always a bit of light. Stay with the light, just with that little bit. Don’t look for a bigger one. Stay with what you’ve got it’ll grow. Stay with the small light . Very important, stay with it. Don’t stay with what you haven’t got. Light is light.
Max Clayton
Λίγα λόγια για τις ψυχοδραματίστριες:
Η Έλενα Σιαμιλή είναι ψυχολόγος, απόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών προβλημάτων(Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο).
Εργάζεται από το 2007 στον χώρο των Εξαρτήσεων ενώ απο το 2010 ασχολείται με το ψυχόδραμα αρχικά ως εκπαιδευόμενη (στο Ψυχοδραματικο Κέντρο Ανάπτυξης Προσωπικότητας – ΨΥΚΑΠ, με το κ. Λέτσιο) και στη συνέχεια ως συντονίστρια ομάδων ψυχοδράματος.
Η Άννα Πατσού είναι σύμβουλος ψυχικής υγείας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μονπελιέ ΙΙΙ στην Γαλλία και έχει μεταπτυχιακό στο Δίκαιο και Εξαρτήσεις από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Έχει εκπαιδευτεί στην ψυχοδραματική μέθοδο στο Ψυχοδραματικο Κέντρο Ανάπτυξης Προσωπικότητας – ΨΥΚΑΠ με τον Κωνσταντίνο Λέτσιο.
Εργάστηκε 15 χρόνια ως θεραπευτικό προσωπικό στο Κέντρο εξαρτημένων ατόμων.
Τώρα εργάζεται ιδιωτικά ως σύμβουλος ψυχικής υγείας και συντονίζει ομάδες ψυχοδράματος.
Παράλληλα εκπαιδεύεται στην Συστημική Συμβουλευτική Οικογένειας και Ζεύγους στο ΕΠΙΨΥ.
Το κάθε εργαστήρι είναι αυτοτελές. Κάποιος μπορεί να συμμετάσχει σε ένα, σε δύο ή και σε όλα αν το επιθυμεί.
Δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες στο 6949380968 (Κατερίνα Στάικου)
Ο χώρος διεξαγωγής:
https://www.actandplaydramaschool.com/
Photo cover:pixabay.com/whitedaemon/rainbow
Διαβάστε επίσης: