Οδυσσέας Ελύτης: Η άγνωστη ιστορία για το πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του που έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου

Ο Οδυσσέας Ελύτης είναι ο ποιητής που ύμνησε το φως, το απέραντο γαλάζιο και τον έρωτα. Είναι ο ποιητής που έγινε ένα με την Ελλάδα, καθώς σαν αυτόν δεν ύμνησε άλλος κανείς τόσο την πατρίδα.

Το όνομα Οδυσσέας Ελύτης έγινε γνωστό στα πέρατα του κόσμου, ενώ το 1979 πέρασε στο Πάνθεον των παγκόσμιων και σπουδαίων λογοτεχνών, όταν του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Το “Ελύτης” ήταν το ψευδώνυμό του και αυτό το γνωρίζουν άπαντες.

Όπως γνωρίζουν πως το πραγματικό επίθετο του σπουδαίου ποιητή μας ήταν το Αλεπουδέλης. Αυτό, όμως, που δεν γνωρίζουν πολλοί είναι το πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του. Το είχε αποκαλύψει ο ίδιος σε μία παλιά συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Πριν λίγους μήνες και με αφορμή τα 111 χρόνια από τη γέννησή του, είχε αναρτηθεί στο Tik Tok ένα απόσπασμα της συνέντευξης, όπου ο ποιητής εξηγεί πώς εμπνεύστηκε το ψευδώνυμό του.

Ο Ελύτης αναφέρεται στο 1935, όταν οι εκδότες του περιοδικού Νέα Γράμματα, Γιώργος Σεφέρης και Γιώργος Κατσίμπαλης, επέμεναν να δημοσιεύσουν τα πρώτα ποιήματα που τους είχε στείλει. Τελικά το έκαναν, οπότε ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης κλήθηκε να αποφασίσει το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο με το οποίο θα τα υπέγραφε.

«Ήθελα να υπάρχει κάποιο ψευδώνυμο. Κι επειδή πάντοτε οι λέξεις που άρχιζαν από “ελ” μου ασκούσαν μια μαγεία, είτε διότι ήταν η Ελλάδα, είτε ήταν η ελπίδα, είτε μια Ελένη, που ίσως ήμουν τότε ερωτευμένος, η ελευθερία, όλες αυτές οι λέξεις που αρχίζουν από “ελ”, σκέφτηκα το αρχίσω έτσι», σημειώνει.

«Κατόπιν ήταν το γράμμα “υ” που για μένα είναι το πιο ελληνικό γράμμα. Άλλωστε νομίζω και οι Γάλλοι για να το λένε “i grec” θα πει ότι είναι ελληνικό. Έβαλα μετά το “ελ” το “υ”, δεν χρειαζόταν λοιπόν παρά να βάλω μια κατάληξη που να είναι και λίγο πιο αρχαιοπρεπής, αν θέλετε, “ύτης”. Ενώ έψαχνα στην αρχή να βάλω κάτι μεταξύ του “ελ” και του “της” έβαλα το “υ” και βγήκε το Ελύτης», πρόσθεσε.

@editor_gr Σαν σήμερα γεννήθηκε ο μεγάλος μας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης. #fyp #ellada #fy #greece #fypage #mathestotiktok #tiktokgreece🇬🇷 #μαθεστοtiktok #fyoupage #tiktok #tiktokgreece #ελυτης #ποιηση #poetry ♬ Life Lessons (inspirational piano flowing touching hopeful cinematic emotional) – Valkristo

Ο ποιητής που ύμνησε την Ελλάδα

Ο Οδυσσέας Αλεπουδέλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 2 Νοεμβρίου 1911 κι έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1996. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, μέλος της λογοτεχνικής γενιάς του ’30. Βραβεύτηκε το 1960 με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και το 1979 με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο δεύτερος και τελευταίος μέχρι σήμερα Έλληνας που τιμήθηκε με βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Γνωστότερα ποιητικά του έργα είναι τα Άξιον Εστί, ο Ήλιος ο πρώτος και οι Προσανατολισμοί. Διαμόρφωσε ένα προσωπικό ποιητικό ιδίωμα και θεωρείται ένας από τους ανανεωτές της ελληνικής ποίησης. Πολλά ποιήματά του μελοποιήθηκαν, ενώ συλλογές του έχουν μεταφραστεί μέχρι σήμερα σε πολλές ξένες γλώσσες. Το έργο του περιλαμβάνει ακόμα μεταφράσεις ποιητικών και θεατρικών έργων. Υπήρξε μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Έργων Τέχνης και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κριτικής, αντιπρόσωπος στις Rencontres Internationales της Γενεύης και Incontro Romano della Cultura της Ρώμης.

15 σπουδαία αποφθέγματα του

Όμως, ο Οδυσσέας Ελύτης ήταν γνωστός και για τα αποφθέγματά του, τα οποία σήμερα γίνονται viral στο διαδίκτυο και οι νεότερες γενιές τον μαθαίνουν και με αυτόν τον τρόπο.

Ας δούμε παρακάτω 15 από τα σπουδαιότερα αποφθέγματά του.

«Τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη»
«Φτασμένες οι προλήψεις σε μια καθαρότητα μαθηματική, μας οδηγούν στη βαθύτερη γνώση του κόσμου»
«Ψαρεύοντας έρχεται η θάλασσα»
«Το «κενό» υπάρχει όσο δεν πέφτεις μέσα του»
«Κι έναν πόντο πιο ψηλά να πάτε, άνθρωποι, ευχαριστώ θα σας πει ο Θεός»
«Ναι, ο Παράδεισος δεν ήταν μια νοσταλγία. Ούτε, πολύ περισσότερο, μια ανταμοιβή. Ήταν ένα δικαίωμα»
«Όταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη»
«Δυστυχώς και η Γη με δικά μας έξοδα γυρίζει»
«Θεέ μου τι μπλε ξοδεύεις για να μη σε βλέπουμε»
«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά»
«Ήρθαν ντυμένοι «φίλοι» αμέτρητες φορές οι εχθροί μου το παμπάλαιο χώμα πατώντας»
«Τρώγε την πρόοδο και με τα φλούδια και με τα κουκούτσια της»
«Όπου ακούς αέρα είναι η γαλήνη που βρυκολάκιασε»
«Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως. Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας Κι όταν σε πήρε το φιλί, Γυναίκα»
«Το ελάχιστο θέλησα και με τιμώρησαν με το πολύ»

Διαβάστε επίσης

Share: