“Αύγουστος”: Η αληθινή ιστορία πίσω από το πιο διάσημο ερωτικό τραγούδι του Νίκου Παπάζογλου

“Πώς μπορώ να ξεχάσω τα λυτά της μαλλιά, την άμμο που σαν καταρράχτης έλουζε καθώς έσκυβε πάνω μου χιλιάδες φιλιά, διαμάντια που απλόχερα μου χάριζε…”. Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που να μην έχει σιγοτραγουδήσει τον “Αύγουστο” του Νίκου Παπάζογλου;

Πρόκειται, άλλωστε για ένα από τα πιο διάσημα ερωτικά τραγούδια του ελληνικού πενταγράμμου, έναν ύμνο στον ανεκπλήρωτο έρωτα που από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο στίχο σε ταξιδεύει και σε μαγεύει με τη μελωδία και τους ποιητικούς στίχους.

Αυτό που μάλλον δεν γνωρίζουν πολλοί για τον “Αύγουστο” είναι ότι πρόκειται για ένα βιωματικό τραγούδι με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Νίκο Παπάζογλου, ο οποίος γεννήθηκε σαν χθες (20/3) το 1948. Όπως είχε εξομολογηθεί ο ίδιος σε μία συνέντευξή του, πίσω από το τραγούδι κρύβεται μια αληθινή ιστορία, ενός παραλίγο παράνομου έρωτα.

Η γνωριμία που “γέννησε” τον Αύγουστο

Όλα ξεκίνησαν, όταν το σπίτι του στη Θεσσαλονίκη καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1978. Η σύζυγός του Βαρβάρα και η κόρη τους έφυγαν για την Αερική και ο ίδιος έμεινε πίσω. Τότε, ο καλός του φίλος, ο Διονύσης Σαββόπουλος τού πρότεινε να πάει να μείνει στο Πήλιο μαζί τους. Και εκεί, ο μεγάλος τραγουδοποιός βρέθηκε μπροστά σε ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας.

Γνώρισε εκεί μία πανέμορφη γυναίκα… “Πήγα λοιπόν και έπεσα μπροστά σε μία φοβερή καλλονή. Και φοβήθηκα τόσο πολύ, φοβήθηκα να ερωτευτώ” είχε εξομολογηθεί ο Νίκος Παπάζογλου.

«Επέστρεψα στη Θεσσαλονίκη τρέχοντας, κλείστηκα στο σπίτι και έγραψα τον Αύγουστο. Έγραψα… ποτέ δεν τον έγραψα σε χαρτί, τον θυμόμουν απ’ έξω», είχε προσθέσει.

«Στην πραγματικότητα ήταν ένα τραγούδι, κάτι ανάμεσα σε αυτήν την κοπέλα και την κόρη μου που μόλις είχε γεννηθεί. Το μισό είναι για την κόρη μου, το μισό είναι για αυτήν την κοπέλα. Πήγα στο σπίτι και κλείστηκα, δεν το έγραψα στο χαρτί ποτέ, απλά το τραγούδησα», σημείωσε.

Και κάπως έτσι γεννήθηκε ο “Αύγουστος” το ερωτικότερο τραγούδι. Την αληθινή ιστορία του, η άγνωστη καλλονή που ενέπνευσε τον Παπάζογλου και παραλίγο να τον “πλανέψει” με την ομορφιά της τη γνώριζε, όπως και η σύζυγος του, Βαρβάρα.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα