Τζέιμς Κάμερον: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σημαίνει το τέλος του κόσμου»

Για τον Τζέιμς Κάμερον, η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να σημαίνει «το τέλος του κόσμου». Σε συνέντευξή του σε podcast, ο σκηνοθέτης του Avatar, Τζέιμς Κάμερον, εκφράζει την ανησυχία του για την εκθαμβωτική πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης.

O Τζέιμς Κάμερον δεν είναι τεχνοφοβικός, το αντίθετο: πτυχιούχος της φυσικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, έσπρωξε πίσω τα τεχνικά όρια του κινηματογράφου, από το “Terminator 2” στο “Avatar” μέσω του “Abyss”, αναπτύσσοντας ειδικά εφέ που δεν έχουν δει ποτέ στην οθόνη. Όταν όμως προσεγγίζουμε το ζήτημα της τεχνητής νοημοσύνης, ο σκηνοθέτης είναι πολύ πιο σκεπτικός, ακόμα και ανήσυχος.

Ο ίδιος είπε στο podcast του SmartLess: «Δεν φοβάμαι, αλλά ανησυχώ αρκετά για την πιθανή κακή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Νομίζω ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να είναι εξαιρετική, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει κυριολεκτικά το τέλος του κόσμου», εξηγεί. Ο Κάμερον δεν διστάζει να επισημάνει μια μορφή τύφλωσης μεταξύ ερευνητών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης: «Κάθε φορά που σηκώνω το χέρι μου σε ένα από τα σεμινάρια τους για να κάνω μια ερώτηση, αρχίζουν να γελούν. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι δεν υπάρχει τεχνολογία που να μην έχει δει στρατιωτική χρήση. Το AI μπορεί να έχει ήδη καταλάβει τον κόσμο»

Ο σκηνοθέτης μάλιστα οραματίζεται ένα σενάριο a la Skynet, το υπερδύναμο AI που καταλαμβάνει τον κόσμο στο Terminator, θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα: «Θέλουμε πραγματικά να πολεμήσουμε ενάντια σε κάτι πιο έξυπνο από εμάς και που δεν είμαστε εμείς; ; Στον δικό μας κόσμο; Δεν το πιστεύω.»

Επιπλέον, αυτό μπορεί ήδη να ισχύει, φτάνει στο σημείο να υποθέσει ο σκηνοθέτης, αποφασιστικά στο ύφος των αποκαλυπτικών προβλέψεων: «Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να έχει πάρει τον έλεγχο του κόσμου και να τον χειραγωγεί ήδη, αλλά εμείς δεν το κάνουμε να ξέρει γιατί θα είχε τον απόλυτο έλεγχο σε όλα τα μέσα και σε όλα. Δεν υπάρχει καλύτερη εξήγηση για το παράλογο της σημερινής κατάστασης. Το μόνο που μένει είναι να βρεθεί ένας Τζον Ο’ Κόνορ για να ηγηθεί της αντίστασης…»

Δείτε επίσης

Share: