Σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s βγαίνει το εμβληματικό βραχιόλι Van Cleef & Arpels της αξέχαστης Μαρλέν Ντίτριχ.

Το συγκεκριμένο κόσμημα ανήκε στην αμύθητης αξίας συλλογή κοσμημάτων της Anne Eisenhower, της εγγονής του 34ου Προέδρου των ΗΠΑ, που θα δημοπραττηθεί από τον οίκο Christie’s. Σχεδιασμένο για τη Ντίτριχ, εμπνευσμένο από τη Wallis Simpson, το περίφημο Van Cleef & Arpels βραχιόλι, πρόκειται να τεθεί σε δημοπρασία στις 7 Ιουνίου από τον οίκο Christie’s ενώ αναμένεται ότι έχουν συγκεντρώθει ξεχωριστά κομμάτια, αφού η συλλογή της Eisenhower, κρύβει αρκετούς θησαυρούς.

Το θρυλικό βραχιόλι Van Cleef & Arpels, με τα 73 ρουμπίνια και τα 141 διαμάντια χρονολογείται από το 1937 και ήταν σχεδιασμένο για τη Μαρλέν Ντίτριχ.
Το βραχιόλι Jarretiere της Dietrich, το οποίο φορέθηκε από την ηθοποιό στα Βραβεία Όσκαρ και στο «Stage Fright» του Άλφρεντ Χίτσκοκ, αποτελεί μέρος της επερχόμενης πώλησης του Christie’s, «The Magnificent Jewels of Anne Eisenhower».

Ένα βραχιόλι που η θρυλική σταρ Marlene Dietrich παρήγγειλε στους Van Cleef & Arpels το 1937 και φόρεσε στα Βραβεία Όσκαρ το 1951, κατευθύνεται στο μπλοκ δημοπρασιών. Θα προσφερθεί ως μέρος της επερχόμενης δημοπρασίας του Christie’s στις 7 Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, με τίτλο «The Magnificent Jewels of Anne Eisenhower».
Η Eisenhower — μια σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων που πέθανε πέρυσι και ήταν εγγονή του Αμερικανού προέδρου Dwight D. Eisenhower — ήταν επίσης συλλέκτης πολλών εξαιρετικών κοσμημάτων, από μια καρφίτσα Panthère de Cartier μέχρι ένα βραχιόλι με διαμάντια Art Deco της Tiffany and Co. Και τα δύο περιλαμβάνονται στη δημοπρασία, η οποία έχει συνολικά 31 κοσμήματα.
Αλλά το βραχιόλι της Dietrich, το οποίο η Αϊζενχάουερ αγόρασε ανώνυμα σε δημοπρασία το 1992, είναι το αδιαμφισβήτητο αστέρι της πώλησης καθώς και το κόσμημα με την υψηλότερη εκτίμηση – 2,5 έως 4,5 εκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό το βραχιόλι είναι θρυλικό με πολλούς τρόπους», λέει ο Claibourne Poindexter, αντιπρόεδρος και ειδικός σε κοσμήματα στον Christie’s. «Ήταν ένα από τα αγαπημένα κοσμήματα της Ντίτριχ. Είναι τολμηρό. Είναι πολύ μεγάλο και έχει υπέροχη καμπυλότητα. Το φόρεσε τόσο όμορφα στο Stage Fright, μια ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ από το 1950. Δεν ταιριάζει πραγματικά σε καμία περίοδο. Δεν είναι κοσμήματα art deco. Δεν είναι ρετρό κόσμημα. Είναι απλώς ένα είδος υψηλής αίγλης. Είναι πραγματικά από μόνο του έργο τέχνης».

Το βραχιόλι της Dietrich – @christiesjewels

Ίσως αυτό που οδήγησε σε μια τόσο μοναδική δημιουργία είναι η περίεργη γένεση του υλικού της. Σύμφωνα με τον εγγονό της Dietrich, Peter Riva (ο οποίος μίλησε στους New York Times την εποχή της πώλησης του βραχιολιού το 1992), ο συγγραφέας του All Quiet on the Western Front, Erich Maria Remarque, ένας λάτρης της Dietrich, που πρότεινε στην ηθοποιό « να πάρει όλα τα κοσμήματά της και τα κάνει ένα υπέροχο κομμάτι. Αποτελείται από διαμαντένια σκουλαρίκια, ένα διαμαντένιο κολιέ, ασορτί ρουμπινί βραχιόλι και σκουλαρίκια, και μερικές καρφίτσες».

Το συγκεκριμένο κομμάτι —σχεδιασμένο από τον Louis Arpels και γνωστό ως βραχιόλι Jarretière (από τη γαλλική λέξη για καλτσοδέτα) — περιλαμβάνει βιρμανικά ρουμπίνια σε σχήμα μαξιλαριού (τα οποία δεν έχουν θερμανθεί ποτέ) και στρογγυλά, μονά, ορθογώνια και κομμένα διαμάντια, όλα σετ σε πλατίνα. Συνοδεύεται από μια δερμάτινη θήκη Mark Cross που φέρει τα αρχικά M.D. Όταν το βραχιόλι πουλήθηκε το 1992, κόστισε 990.000 δολάρια, υπερδιπλάσια από την εκτίμηση της προπώλησης που ήταν 300.000 έως 400.000 δολάρια.

Δείτε επίσης