Search
Close this search box.

Πάμπλο Πικάσο: Η εγγονή του τον μισεί και δεν τον συγχωρεί για τον θάνατο του αδελφού της ενώ οι γυναίκες υπέφεραν δίπλα του – Η σκοτεινή πλευρά του μεγάλου ζωγράφου

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, από τον θάνατο του Πάμπλο Πικάσο. Μίας ιδιοφυίας της Τέχνης, ο μεγαλύτερος ζωγράφος που έβγαλε ο 20ος αιώνας. Μάλιστα, Ισπανία και Γαλλία για να τιμήσουν την επέτειο θανάτου του Πικάσο, από κοινού δημιούργησαν ένα πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων για όλη τη χρονιά, με τον τίτλο “Picasso Celebration 1973-2023”.

Ωστόσο, 50 χρόνια μετά και η φήμη του ξεχωριστού καλλιτέχνη μοιάζει πιο ευάλωτη από ποτέ. Κι αυτό διότι για πρώτη φορά αμφισβητείται τόσο έντονα, ο άνθρωπος Πικάσο. Ο καλλιτέχνης Πικάσο μένει στην άκρη, καθώς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το τεράστιο και μοναδικό έργο του.

Όμως, στην εποχή του #MeToo, ακόμη και ο διάσημος ζωγράφος μπαίνει στο μικροσκόπιο και πια μιλάνε ανοιχτά για έναν χειριστικό χαρακτήρα που έκανε όλους όσους βρίσκονταν δίπλα του να υποφέρουν. Από τις συντρόφους του, μέχρι τα παιδιά του και τα εγγόνια του. Μάλιστα, η εγγονή του Μαρίνα, ξεφορτώνεται διάσημα έργα του μισητού παππού της που κληρονόμησε μετά τον θάνατό του, δηλώνοντας πως δεν έχει καμία συναισθηματική προσκόλληση με αυτά και τα οποία υπολογίζονται πως είναι περίπου 10 χιλιάδες.

Όμως, ειλικρινά, κανείς δεν μπορεί να την κατηγορήσει σε αυτό, μιας και η δική της δυσάρεστη ιστορία, είναι ενδεικτική για το πόσο παγερά αδιάφορος, σκληρός και συναισθηματικά κακοποιητικός ήταν ο Πάμπλο Πικάσο, ακόμη και με την οικογένειά του.

Η Μαρίνα Πικάσο είναι η κόρη του Πολ, του γιου που απέκτησε ο ζωγράφος από τον γάμο του με την Ουκρανή χορεύτρια Όλγκα Χοχλόβα. Οι αναμνήσεις από τον διάσημο παππού της είναι μόνο άσχημες, ενώ η ζωή της δίπλα του σημαδεύτηκε από τραγωδίες που η ίδια τις περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα στο βιβλίο που έγραψε το 2001 με τίτλο «Ο παππούς μου».

Η Μαρίνα επιβίωσε, μόνη ανάμεσα στους κληρονόμους του που δεν λύγισε συναισθηματικά και κατάφερε να ξεφύγει από το δίχτυ που άπλωνε ο ζωγράφος στους ανθρώπους γύρω του. Θυμάται ακόμα τον πάμπτωχο πατέρα της να ζητιανεύει χρήματα από τον «αδιάφορο» παππού της. Ακόμη και εκείνη χρειάστηκε 14 χρόνια ψυχανάλυση για να συνέλθει από την επίδραση της θηριώδους προσωπικότητας του Πικάσο.

Ανάμεσα στο μεγάλο κομμάτι της περιουσίας του Πικάσο, κληρονόμησε και τη βίλα του στις Κάννες, τη διάσημη La Californie, την οποία πούλησε το 2015 για να γλυτώσει από τις τραυματικές αναμνήσεις της παιδικής της ηλικίας και να γυρίσει τη σελίδα μιας δυσάρεστης εποχής. Τα χρήματα που πήρε από την πώληση διέθεσε στο φιλανθρωπικό της έργο και το Ίδρυμα Μαρίνα Πικάσο που ασχολείται με τα εγκαταλειμμένα παιδιά του Βιετνάμ και κατασκευάζει νοσοκομεία και ορφανοτροφεία στη χώρα.

Ο σκληρός παππούς

Η πιο έντονη ανάμνηση της, είναι στην ηλικία των έξι, όταν μαζί με τον πατέρα της και τον αδελφό της επισκέπτονταν τον παππού της. Εκείνος, δεν τους καλωσόριζε με μια μεγάλη αγκαλιά, όπως κάνουν οι παππούδες, δεν τους χαμογελούσε ποτέ, δεν τους υποδέχονταν καν στην πόρτα.

Η Μαρίνα και ο αδελφός της Παμπλίτο, ένα χρόνο μεγαλύτερός της, κρύβονταν φοβισμένα πίσω από τον πατέρα τους Πάουλο όταν εκείνος χτυπούσε την πόρτα της μεγάλης λευκής μαρμάρινης έπαυλης στις Κάννες. Τελικά άνοιγε η οικονόμος και ρωτούσε αν είχαν ραντεβού. Ο Πάουλο τραύλιζε προσπαθώντας να απαντήσει. «Θα δω αν ο κύριος είναι μέσα», έλεγε η οικονόμος και τους έκλεινε την πόρτα.

Ο Πάμπλο Πικάσο απολάμβανε με χαιρεκακία το να αφήνει την οικογένειά του να περιμένει. Ο Πάουλο κάπνιζε για να εκτονώσει τον εκνευρισμό του. Η Μαρίνα και ο Παμπλίτο έκαναν αμήχανες κινήσεις. Έπειτα από μια ατέρμονη αναμονή η οικονόμος τους έλεγε: «Ο κύριος δεν μπορεί να σας δει σήμερα. Εργάζεται».

Ταπεινωμένος ο Πάουλο επέστρεφε με τα παιδιά στο σπίτι χωρίς να έχει λάβει την εβδομαδιαία αμοιβή του ως σοφέρ του πατέρα του. Εκείνες τις ημέρες τα παιδιά του μοιράζονταν ένα μήλο για βραδινό.

Όταν «ο κύριος» δεχόταν να τους δείτε, τα παιδιά ήταν ταυτόχρονα χαρούμενα και τρομοκρατημένα. Ήταν μάρτυρες φρικτών καβγάδων ανάμεσα στον πατέρα και τον παππού τους. «Είσαι ανίκανος να στηρίξεις τα παιδιά σου», έλεγε ο Πικάσο, είσαι ανίκανος να βγάλεις τα προς το ζην, είσαι ανίκανος για οτιδήποτε, είσαι δεύτερος και πάντα θα είσαι».

«Όταν ακούω τον κόσμο να μιλά για την μεγαλοφυΐα του Πικάσο», έγραψε η Μαρίνα πολλά χρόνια αργότερα, «δελεάζομαι να τους απαντήσω: ‘ναι, μεγαλοφυΐα σκληρότητας’».

Μαρίνα Πικάσο

Την ώρα που ο Πάμπλο Πικάσο ζούσε με χλιδή στη La Californie, η Μαρίνα και ο Παμπλίτο είχαν μια ανασφαλή και φτωχή παιδική ηλικία. Όταν δεν είχαν μήλο για βραδινό είχαν αυγά και μία ντομάτα ή τοστ με ζεστό γάλα.

Στις 8 Απριλίου 1973 ο Πάουλο τηλεφώνησε στα παιδιά του και τα ενημέρωσε πως ο πατέρας του είχε πεθάνει. Τέσσερις ημέρες μετά την κηδεία του η Μαρίνα βρήκε τον Παμπλίτο να αιμορραγεί από το στόμα στο διαμέρισμά τους. Είχε πιει λευκαντικό και πέθανε τρεις μήνες μετά στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Ο πατέρας τους πέθανε δύο χρόνια μετά, κατεστραμμένος από το αλκοόλ. Η Μαρίνα είναι από τους λίγους επιζήσαντες του περιβάλλοντος του Πάμπλο Πικάσο. Δεν τον συγχώρεσε ποτέ για τον θάνατο του αδελφού της.

Πικάσο και Όλγκα: Ένας έρωτας που κατέληξε σε μίσος

Η 26χρονη Όλγκα έκλεψε την καρδιά του Πικάσο με την πρώτη ματιά, όταν συναντήθηκαν στη Ρώμη το 1917. Τότε, χόρευε στα ρωσικά μπαλέτα του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, και ήταν μία από τις πιο ταλαντούχες χορεύτριες της εποχής της. Ο Πικάσο είναι ο σκηνογράφος στο μπαλέτο «Παρέλαση».

Την περίοδο εκείνη, η ερωμένη του, Ιρέν Λαγκούτ τον έχει εγκαταλείψει και υπήρχε μόνο ένας τρόπος να γιατρευτεί: να ερωτευθεί μια άλλη. Και αυτή είναι η Όλγκα. Κεραυνοβολείται από την ομορφιά της και την πολιορκεί. Η νεαρή χορεύτρια που προέρχεται από συντηρητική οικογένεια αντιστέκεται και ο Πικάσο βρίσκει τον δρόμο να την κατακτήσει. Της ζητά να τον παντρευτεί.

Ο γάμος γίνεται στις 12 Ιουλίου του 1918, στον ρωσικό ορθόδοξο καθεδρικό ναό της Rue Daru, με κουμπάρους τον Ζακ Κοκτώ και τον Γκιγιόμ Απολινέρ. Το ζευγάρι είναι ευτυχισμένο και ζει ένα τρελό πάθος που σφραγίζεται με τον ερχομό του γιου τους Πωλ. Η Όλγκα δε διστάζει να εγκαταλείψει την καριέρα για να αφοσιωθεί στον Πικάσο και τον γιο της. Ο ερωτευμένος Πικάσο αντλεί έμπνευση και τη ζωγραφίζει ακατάπαυστα και με πρωτόγνωρο πάθος.

Όμως ο Πικάσο είναι άπιστος. Δέκα χρόνια αργότερα, γνωρίζει τη Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ. Είναι 45 ετών και εκείνη 17. Της νοικιάζει ένα σπίτι πολύ κοντά στο δικό του και ζει μαζί της στιγμές τρελής ευτυχίας. Η σχέση του με την Όλγκα έχει τελειώσει αλλά εκείνος της ομολογεί την ύπαρξη της Μαρί Τερέζ, όταν μένει έγκυος.

Το 1935 η Όλγκα ζητά διαζύγιο και τη μισή περιουσία του, ο ίδιος αρνείται κι έτσι παραμένουν παντρεμένοι. «Κάθε φορά που αλλάζω γυναίκα πρέπει να καταστρέψω την προηγούμενη», φέρεται να είχε πει, αποτυπώνοντας μια σκληρή αλήθεια. Η Όλγκα δεν ξεπέρασε ποτέ την προδοσία του.

Τυπικά μέχρι τον θάνατό της το 1955 ήταν η σύζυγός του. Είχαν μεσολαβήσει στο διάστημα αυτό εξωσυζυγικές σχέσεις με την Μαρί Τερέζ Γουόλτερ (1927–1935), τη Ντόρα Μάαρ (1936–1944), και τη Φρανσουάζ Ζιλό (1948–1953). Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Πικάσο εγκαταστάθηκε στη νότια Γαλλία και η Όλγκα με τον γιο τους τον ακολούθησαν μένοντας, όμως, οι δυο τους σε ξενοδοχεία.

Ο Πικάσο δεν τη συνάντησε ποτέ ξανά, αρνιόταν να απαντήσει στα γράμματά της και δεν την επισκέφθηκε ούτε στο νοσοκομείο, στις Κάννες, όπου άφησε την τελευταία της πνοή, το 1955, ακρωτηριασμένη και διαλυμένη από τον καρκίνο. Έξι χρόνια μετά τον θάνατό της παντρεύτηκε την τελευταία αγάπη της ζωής του, την Ζακλίν Ρογκ, η οποία μετά τον θάνατό του αυτοκτόνησε με περίστροφο, μην αντέχοντας τον χαμό του.

Η σκληρή συμπεριφορά απέναντι στον γιο του

Στον γιο του Πολ, ο Πικάσο φερόταν απαίσια. Από μικρό παιδί ακόμη και ως ενήλικας,ο Πολ τραβούσε τα πάνδεινα από τον πατέρα του, ο οποίος σε αυτόν έδειχνε το πιο σκληρό και απάνθρωπο προσωπό του.

Ο Πικάσο έκανε τα πάντα για να εξαρτάται ο γιος του από αυτόν, τον μείωνε και τον χρησιμοποιούσε σαν σοφέρ του. Τον πλήρωνε για να συντηρεί την οικογένειά του και για να μπορεί να τον ελέγχει.
Στο πρόσωπό του έβλεπε την Όλγκα για την οποία έτρεφε περιφρόνηση και μίσος που δεν του επέτρεψε να ελευθερωθεί από τα δεσμά του γάμου.

Ο Πολ μη αντέχοντας την απόρριψη και την περιφρόνηση από τον ίδιο τον πατέρα του, στράφηκε στο αλκοόλ. Ο γάμος του δεν είχε ευτυχή κατάληξη, καθώς η γυναίκα του παράτησε τον ίδιο και τα δύο παιδιά τους, τη Μαρίνα και τον Παμπλίτο. Μάλιστα, ο γιος του Παμπλίτο που μεγάλωσε σε μία ανυπόφορη μοναξιά κι ένα τοξικό περιβάλλον που είχε δημιουργήσει ο παππούς του, λίγες ημέρες μετά τον θάνατό του, κατάπιε χλωρίνη και πέθανε μέσα σε φριχτούς πόνους. Η Μαρίνα θεώρησε ηθικό αυτουργό για τον θάνατο του αδελφού της, τον διάσημο παππού τους, αφού υπέφεραν εξαιτίας του. Ο γιος του ζωγράφου πέθανε λίγα χρόνια μετά εξαιτίας του αλκοολισμού του.

Έβαλε τις ερωμένες του να παλέψουν για εκείνον

Στα 45 του χρόνια ο Πικάσο γνώρισε την τότε 17χρονη Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ. Την ερωτεύτηκε τρελά και τη μύησε αμέσως στις πρακτικές του σαδομαζοχιστικού σεξ, όπως έκανε με όλες τις ερωμένες του. Το 1935 απέκτησαν την κόρη τους, Μάγια η οποία ήταν τυχερή καθώς μόνο σε αυτήν, ο ζωγράφος έδειξε την αγάπη του.

Λάτρευε να τη ζωγραφίζει από μωρό που ήταν μέχρι που ενηλικιώθηκε και μέσα από τα έργα αυτά αποτύπωνε την ευτυχία που είχε φέρει στη ζωή του, ο ερχομός της κόρης του που τον πρώτο καιρό κρατήθηκε μυστικός, αφού ήταν τυπικά ακόμη παντρεμένος με την Ολγκα.

Και μπορεί η Μαρί-Τερέζ να ήταν η γυναίκα που αγάπησε όσο καμιά άλλη και η αληθινή μούσα του, ο Πικάσο απάτησε και εκείνη και μάλιστα με τρόπο ατιμωτικό. Λίγο μετά τον ερχομό της κόρης τους, ο ζωγράφος γνώρισε τη φωτογράφο Ντόρα Μάαρ και ξεμυαλίστηκε, Όταν το έμαθε η Βαλτέρ, έγινε έξαλλη.

Τότε, λέγεται πως ο Πικάσο ζήτησε από τις δύο ερωμένες του να παλέψουν για την αγάπη του. Όπως κι έγινε, κυριολεκτικά. Πάλεψαν στο ατελιέ του, όπου νίκησε η Μάαρ, η οποία μετακόμισε στο σπίτι του. Όμως και αυτή η σχέση δεν κράτησε πολύ. Όταν την παράτησε, η Μάαρ έπαθε νευρικό κλονισμό και πέρασε εβδομάδες σε ψυχιατρείο υποβαλλόμενη σε ηλεκτροσόκ. Η Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ, το 1977, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατο του ζωγράφου, κρεμάστηκε στο γκαράζ του σπιτιού της στο Παρίσι. Ήταν 68 ετών. Δεν ήταν η μόνη που έδωσε τέλος στη ζωή της. Η Ζακλίν Ροκ, η τελευταία του γυναίκα, αυτοκτόνησε με πιστόλι μετά τον θάνατό του!

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα