Καρλ Λάγκερφελντ: Η ιστορία πίσω από την εμβληματική αλογοουρά του

Η ιστορία της εμβληματικής αλογοουράς του Καρλ Λάγκερφελντ.
Ο Καρλ Λάγκερφελντ έγινε το σύμβολο που όλοι γνωρίζουμε χάρη (και) στην εμβληματική χαμηλή αλογοουρά που υιοθέτησε τη δεκαετία του 1970.
Ο Καρλ Λάγκερφελντ παρουσίασε την υπογραφή του, τη χαμηλή αλογοουρά, τη δεκαετία του 1970. Ένα αρχικά χρηστικό χτένισμα, που έγινε μέρος της προσωπικότητάς του. Η έκθεση Costume Institute καθώς και το Met Gala του 2023 απέτισαν φόρο τιμής στην καριέρα του σχεδιαστή με θέμα «Karl Lagerfeld: A Line of Beauty». Είναι αδύνατο να λάβουμε υπόψη την αισθητική του Καρλ Λάγκερφελντ χωρίς να λάβουμε υπόψη την χαρακτηριστική αλογοουρά του.

Ο Καρλ Λάγκερφελντ έκανε τη χαμηλή αλογοουρά… υπογραφή του!
Σύμφωνα με την Caroline Lebar , μια μακροχρόνια συνάδελφο και Αντιπρόεδρο Εικόνας και Επικοινωνιών στον Καρλ Λάγκερφελντ, η αλογοουρά ήταν αρχικά ένας ελαφρύς τρόπος για να δαμάσεις τις μπούκλες του. Αλλά τελικά μετατράπηκε σε πραγματικό εργαλείο μάρκετινγκ. Στη δεκαετία του 1980, όταν σκεφτόταν μια μικρή αλλαγή στυλ, ένα μέλος της ομάδας επικοινωνίας της Elizabeth Arden (με την οποία ο Karl Lagerfeld δούλεψε στο άρωμα KL by Karl Lagerfeld) είπε στον σχεδιαστή ότι το να “κόψει” την αλογοουρά θα μπορούσε να είναι επιζήμιο για μελλοντικές καμπάνιες. Τον θυμάμαι να αναφωνεί: « Μπορείς να φανταστείς τι είπε; Πρέπει να κρατήσω το κούρεμά μου για μια ζωή τώρα;”,θυμάται η Caroline Lebar.

Η Rachael Gibson συγκρίνει το χτένισμα του σχεδιαστή με την αλογοουρά του 18ου αιώνα : μια αλογοουρά μεσαίου μήκους που είχαν οι περισσότεροι άνδρες, ακόμη και στον στρατό όπου παρέμεινε υποχρεωτική μέχρι τον 19ο αιώνα. “Το χαρακτηριστικό λευκό φινίρισμα φαίνεται επίσης να αναφέρεται στην ιστορική χρήση της πούδρας μαλλιών από τους περισσότερους ανθρώπους τον 18ο αιώνα. Ενώ η πούδρα μαλλιών ήταν διαθέσιμη σε μεγάλη γκάμα αποχρώσεων, το λευκό θεωρούνταν το πιο επιθυμητό για τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού και εκλεπτυσμένου φινιρίσματος”.

«Η αλογοουρά ήταν συνήθως δεμένη με κόμπο, κάτι που έκανε και ο Καρλ»
Ο κομμωτής Sam McKnight σημειώνει ότι το να τελειώσει η αλογοουρά του Karl Lagerfeld είχε κάποιες “παρενέργειες”. «Όταν τα μαλλιά του γκρίζαραν, του άρεσε να τα ψεκάζει με λευκό ξηρό σαμπουάν τύπου Marie Antoinette και πάντα έπρεπε να ξεσκονίζω τους ώμους του σακακιού του όταν τον φωτογραφίζανε», εξηγεί. «Όταν κυκλοφόρησα το δικό μου dry shampoo, το έκανα αόρατο, αλλά φυσικά δεν ήταν αυτό που ήθελε, οπότε το λευκό προϊόν έμεινε στο ντουλάπι του!».

Ο Καρλ Λάγκερφελντ χρησιμοποίησε την αλογοουρά του ως εργαλείο μάρκετινγκ
Τελικά, η αλογοουρά του Καρλ Λάγκερφελντ είναι ένα μάθημα branding, ένας πολύ διακριτικός κώδικας. «Ο Καρλ ήταν ένας εξαιρετικά ικανός και διαισθητικός δημιουργός εικόνας που γνώριζε τη σημασία μιας σιλουέτας, όπως και ο Γουόρχολ », λέει ο Sam McKnight . «Ήξερε ότι το στυλ των μαλλιών του ήταν άμεσα αναγνωρίσιμη όπως πολλές αθάνατες πολιτιστικές εικόνες που είναι ανεξίτηλα αποτυπωμένες στον εγκέφαλό μας: Έλβις , Marylin Monroe , Einstein, Marie Antoinette, Queen Elizabeth II . Χάρη σε αυτό το χαμηλό χτένισμα, η εμβληματική του θέση έχει αντέξει “.

Πηγή: Vogue France

Δείτε επίσης

Share: