Τζον Λένον-Γιόκο Όνο: Πώς πάνω σε ένα κρεβάτι γράφτηκε ο πιο διάσημος ύμνος για την ειρήνη

Το ημερολόγιο έγραφε 26 Μαΐου του 1969, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο είναι ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι ξενοδοχείου. Το θρυλικό ζευγάρι που πάλεψε με κάθε τρόπο για την ειρήνη, έχει μόλις ξεκινήσει τον δεύτερο γύρο της διαμαρτυρίας του για τον πόλεμο στο Βιετνάμ.

Πρόκειται για το περίφημο Bed-In που στη δεύτερη φάση του “γέννησε” τον διάσημο και διαχρονικό ύμνο για την ειρήνη. Και μάλιστα με έναν… ανορθόδοξο τρόπο… μετά από την απλή ερώτηση ενός δημοσιογράφου που στεκόταν απέναντι στο ξαπλωμένο ζευγάρι: «Why do you do it» (γιατί το κάνετε αυτό;) ήταν η ερώτηση. Γιανα πάρει την… ατάραχη απάντηση από το “Σκαθάρι”: «All we are saying is give peace a chance» (Το μόνο που λέμε είναι να δώσουμε μια ευκαιρία στην ειρήνη). Και κάπως έτσι γεννήθηκε το θρυλικό τραγούδι «Give Peace A Chance»!

Τζον Λένον και Γιόκο Όνο τον Μάρτιο τον Μάρτιο του 1969 περνούσαν τον μήνα του μέλιτος στο ξενοδοχείο Χίλτον του Άμστερνταμ. Και σκέφτηκαν πως θα ήταν μια έξυπνη ιδέα να εκμεταλλευτούν τη δημοσιότητα από τον πρόσφατο γάμο τους για να προωθήσουν τα μηνύματα για την ειρήνη.

Έτσι, το ζευγάρι αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα της σουίτας τους στους εκπροσώπους του Τύπου κάθε μέρα από τις 9 το πρωί μέχρι στις 9 το βράδυ. Οι δημοσιογράφοι συζητούσαν με τους δύο σταρ για τα προβλήματα του κόσμου. Στην όλη διαδικασία, μάλιστα, έδωσαν την ονομασία “Bed-In”, αφού οι δυο τους ήταν ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

Η αντιπολεμική διαμαρτυρία του ζευγαριού για το Βιετνάμ πήρε αμέσως μεγάλες διστάσεις και δημοσιότητα. Οι δημοσιογράφοι έσπευσαν να συναντήσουν από κοντά τον Λένον και την Όνο ξαπλωμένους στο κρεβάτι τους ξενοδοχείου τους, με την πεποίθηση πως θα τους απαθανάτιζαν σε ιδιωτικές στιγμές. Αλλά έπεσαν έξω, καθώς στο τέλος βρέθηκαν να συζητούν μαζί τους για την παγκόσμια ειρήνη.

Η επιτυχία ήταν μεγάλη και το ζευγάρι αποφάσισε να επαναλάβουν το “Bed-In”, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη. Όμως, ο Τζον Λένον είχε καταδικαστεί στις ΗΠΑ για κατοχή μαριχουάνας και του απαγορεύτηκε η είσοδος. Έτσι η δεύτερη διαμαρτυρία από το κρεβάτι, πραγματοποιήθηκε σαν σήμερα -26 Μαΐου του 1969 – στο δωμάτιο 1472 του ξενοδοχείου Queen Elizabeth στο Μόντρεαλ.

Όμως, τη δεύτερη φορά έμελλε να “γεννηθεί” ο ύμνος των ύμνων για την ειρήνη, το «Give Peace A Chance».

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε την 1η Ιουνίου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου με ένα κασετόφωνο 8 track, που αγόρασε από παρακείμενο κατάστημα. Στα φωνητικά συμμετείχαν διάσημοι φίλοι του ζευγαριού, όπως ο Άλεν Γκίνζμπεργκ και ο Τίμοθι Λίρι.

Παρά το γεγονός ότι και τα δύο Bed-In πήραν μεγάλες διαστάσεις δημοσιότητας και όλοι συζητούσαν για το νιόπαντρο ζευγάρι που ξαπλωμένο στο κρεβάτι συζητούσε με τους εκπροσώπους του Τύπου για την παγκόσμια ειρήνη, υπήρχε γενικότερα μία διάχυτη η καχυποψία για τις προθέσεις πίσω από τη διαμαρτυρία.

Μία μεγάλη μερίδα του Τύπου θεωρούσε ότι Λένον και Όνο δεν ενδιαφέρονταν στην πραγματικότητα για το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, αλλά για τη δική τους προσωπική διαφήμιση. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που οι Beatles ουσιαστικά δεν υπήρχαν και ο Τζον Λένον ενδιαφερόταν περισσότερο για την προσωπική του καριέρα, με την ενθάρρυνση πάντα της Γιόκο Όνο.

Μάλιστα, το θρυλικό “Σκαθάρι” είχε απαντήσει τότε στους επικριτές του πως θα μπορούσε να γράψει μία επιτυχία μέσα σε μία ώρα και να βγάλει λεφτά, από το να κάθεται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου και να συζητά για την ειρήνη. Βέβαια, στο τέλος – έστω και τυχαία – συνδύασε και τα δύο: και για την ειρήνης διαμαρτυρήθηκε και νέο τραγούδι έβγαλε που γνώρισε διαχρονική επιτυχία!

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα