Ένα απόγευμα με τον Χόρχε Μπουκάι στην Αθήνα

Ο Χόρχε Μπουκάι ο διάσημος συγγραφέας και ψυχίατρος με τους φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο, ήρθε και στην Αθήνα, μαζί με τον γιο του Ντεμιάν – καλεσμένοι των εκδόσεων opera – για να παρουσιάσουν στο ελληνικό κοινό τα δύο νέα τους βιβλία:  «Τα τρία ερωτήματα» και την «Απιστία», αντίστοιχα.

Το Female-g βρέθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και πέρασε το καλύτερο απόγευμα Δευτέρας (29/5) με τον Χόρχε Μπουκάι. Μία εμπειρία μοναδική, την οποία ζήσαμε όλοι όσοι βρεθήκαμε – και ήμασταν πολλοί και φανατικοί – στο προαύλιο του Μουσείου σε ένα ανοιξιάτικο σκηνικό με φθινοπωρινές πινελιές, δημιουργώντας το ιδανικό κλίμα για να ακούς τον σπουδαίο Χόρχε Μπουκάι να διηγείται τις ιστορίες του και το αγαπημένο του παραμύθι, “Το ασχημόπαπο”, με αφορμή το νέο του βιβλίο, «Τα τρία ερωτήματα».

Στο βιβλίο του, ο Χόρχε Μπουκάι παρουσιάζει μια προσωπική καταγραφή των «δρόμων» που, όπως λέει, είναι αναγκαίο να διατρέξει κάθε άνθρωπος που αναζητά την προσωπική του ολοκλήρωση, απαντώντας σε τρία βασικά υπαρξιακά ερωτήματα: ποιος είμαι, πού πηγαίνω, με ποιον.

Οι τρεις ερωτήσεις

Στο σημείο αυτό της παρουσίασης, ο Ντεμιάν Μπουκάι έθετε το ερώτημα στον πατέρα του και εκείνος απαντούσε, μέσα από παραδείγματα και διηγήσεις που είχαν και μπόλικο χιούμορ, προσφέροντάς τροφή για σκέψη και για εσωτερικό προβληματισμό.

Ποιος είμαι, Που πάω Και με ποιόν” αυτά είναι τα τρία ερωτήματα που συντροφεύουν την ανθρωπότητα από την αρχή της.

“Μ’ αρέσουν τα παραμύθια. Οι Άραβες και Ιουδαίοι έχουν τα ίδια, με διαφορετικά πρόσωπα. Το αγαπημένο μου ήταν το ασχημόπαπο. Τόσες γλώσσες, τόσες version, αλλά πάντα η ίδια ουσία της ιστορίας στο “ασχημόπαπο”, οι διακρίσεις και η διαφορετικότητα. Από αυτό υποφέρει όλος ο πλανήτης.” ανέφερε ο ευπώλητος συγγραφέας.

Και συνέχισε: “Πρέπει να απαντήσεις στον εαυτό σου τις τρείς ερωτήσεις. Για να μάθεις ποιος είσαι εσύ.
Γιατί τελικά εσύ αποφασίζεις ποιος είσαι. Κάνε απλές ερωτήσεις, διάφορες, κι αυτές που ίσως δεν σου αρέσουν. Γιατί οι απλές είναι οι σημαντικές. Εάν ανακαλύψουμε στοιχεία που δεν μας αρέσουν, να συμφιλιωθούμε με αυτά”.

Το από που έρχεσαι και ποιος είναι ο προορισμός, είναι το σημαντικό. Η διαδρομή όμως κάνει την διαφορά. Η σειρά των ερωτήσεων είναι αδιαπραγμάτευτη. Για να κατανοήσουμε. Κάνεις δεν μπορεί να φτάσει πουθενά μόνος του. Αν κάποιες φορές αισθάνεσαι στην διάρκεια της ζωής σου, δυστυχισμένος, κάνε πάλι στον εαυτό σου, τις τρείς αυτές ερωτήσεις”.

Η “Απιστία” του Ντεμιάν Μπουκάι

Από την πλευρά του, ο Ντεμιάν Μπουκάι επανεξετάζει στο νέο βιβλίο του, “Απιστία” τη λογική των παγιωμένων απόψεων για το πάντα επίκαιρο θέμα της απιστίας, και προτείνει κάποια νέα “μέτρα και σταθμά”, προσαρμοσμένα στη σημερινή εποχή.

Η εμπειρία που ζήσαμε ως Female-g, και φανατικοί του Χόρχε Μπουκάι, ήταν μοναδική. Από την επαφή που είχαμε μαζί του, και ο τρόπος που μιλούσε και απευθυνόταν στο κοινό, επιβεβαιώνει γιατί θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς συγγραφείς όλων των εποχών.

Η επικοινωνία του με το κοινό είναι συγκλονιστική. Η οικειότητα που εκπέμπει, ο τόνος της φωνής του, το χιούμορ που δεν λείπει από τις διηγήσεις του, η ζεστασιά του, είναι τα στοιχεία αυτά που τον κάνουν ξεχωριστό. Όση ώρα μιλούσε, το κοινό ήταν καθηλωμένο. Έβλεπες στα βλέμματα του κόσμου που βρέθηκαν στο Βυζαντινό Μουσείο με πόση προσοχή τον παρακολουθούσαν και ταυτόχρονα αυτόν τον προβληματισμό που δημιουργούσαν τα λεγόμενά του, μέσα από τα απλά παραδείγματα που ανέφερε.

Μία μοναδική εμπειρία που μόνο ο Χόρχε Μπουκάι, θα μπορούσε να προσφέρει στο κοινό!

Διαβάστε επίσης

Share: