Search
Close this search box.

Θεόδωρος Πάγκαλος: Όταν είπε «μαζί τα φάγαμε» και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων – Η φράση που έμεινε στην ιστορία

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, το ιστορικό στέλεχος και πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών την Τετάρτη (31/5). Και παρά το γεγονός ότι είχε αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή περισσότερο από μία δεκαετία, το πολιτικό του κεφάλαιο έκλεισε με τον θάνατό του.

Εξάλλου, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ένας πολιτικός – αμφιλεγόμενος για πολλούς – αναμφίβολα χαρισματικός και καλλιεργημένος που με τις πράξεις του, αλλά κυρίως με τις φράσεις του κατάφερνε να προκαλεί αίσθηση. Πολιτικοί συνοδοιπόροι του, αλλά και αντίπαλοι συμφωνούν πως υπήρξε μία προσωπικότητα με οξυδέρκεια και άποψη που πολλές φορές την εξέφραζε με τον καυστικό έως και ωμό λόγο του, προκαλώντας ενίοτε έντονες αντιδράσεις.

Όπως είχε γίνει το 2010, με την περίφημη φράση “Μαζί τα φάγαμε” που πλέον θεωρείται ιστορική. Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010, λίγους μήνες μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τον ερχομό του πρώτου Μνημονίου στη ζωή μας. Μια περίοδος μεγάλης αναταραχής, με την κοινωνία να είναι μπροστά σε μια οικονομική κρίση που έμελλε να μας γονατίσει για την επόμενη δεκαετία.

Μαζί τα φάγαμε

Ο κόσμος τότε ήταν στα κάγκελα, με τον Πάγκαλο κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, από το βήμα της Βουλής να εκστομίζει τη φράση “Μαζί τα φάγαμε”. Μια φράση που ξεσήκωσε πλήθος αντιδράσεων από όλες τις κομματικές παρατάξεις, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αλλά κυρίως από τον κόσμο.

Για κάποιους ο Πάγκαλος είπε μια σκληρή αλήθεια με μια δόση υπερβολής και για πολλούς, προσπάθησε να μετατοπίσει την ευθύνη των κυβερνόντων και να την μοιραστεί “ετσεθελικά” με τον κόσμο.

Ο ίδιος είχε πει τότε: «Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.»

Το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε» αναλύει περαιτέρω το σκεπτικό του: «Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα… Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους… Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω».

Ακούστε στο παρακάτω βίντεο τον Θεόδωρο Πάγκαλο να λέει “Μαζί τα φάγαμε”

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα