Search
Close this search box.
@unsplash/Darel Low

Χάτσικο: 100 χρόνια από τη γέννηση του πιο πιστού σκύλου στον κόσμο – Η θλιβερή ιστορία του

Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του Χάτσικο, του πιο πιστού σκύλου στον κόσμο που με τη θλιβερή του ιστορία έγινε σύμβολο αφοσίωσης, φιλίας, αγάπης και πίστης. Ο Χάτσικο γεννήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 1923 στην πόλη Οντάτε της Ιαπωνίας και ήταν ένας σκύλος ράτσας Ακίτα.

Το 1924 ο ιδιοκτήτης του, καθηγητής Γεωργίας Χιντεσαμπούρο Ουένο, τον πήρε μαζί του στο Τόκιο, όπου ζούσε και εργαζόταν. Ο καθηγητής κάθε πρωί έπαιρνε το τρένο για το Πανεπιστήμιο, με τον Χάτσικο να τον συνοδεύει μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό Shibuya, ενώ τον περίμενε μέχρι να επιστρέψει.

Για έναν ολόκληρο χρόνο αυτό ήταν το καθημερινό τους πρόγραμμα, με τον Χάτσικο να έχει ήδη γίνει γνωστός στον σιδηροδρομικό σταθμό, από όσους εργάζονταν εκεί. Όλα, όμως, άλλαξαν τον Μάιο του 1925, όταν ο καθηγητής έπαθε εγκεφαλικό καθώς έκανε διάλεξη, αφήνοντας την τελευταία του πνοή. Ο Χάτσικο τον περίμενε στο τρένο, όμως το αφεντικό του δεν ήρθε ποτέ. Ούτε εκείνο το βράδυ, ούτε τα επόμενα.

@Youtube

Όταν ο Χάτσικο απέμεινε μόνος

Ο Χάτσικο απέμεινε μόνος. Γνωστοί του καθηγητή τον πήραν μαζί τους στο σπίτι, όμως, ο σκύλος δραπέτευε και γύριζε στο παλιό του σπίτι, ενώ κάθε βράδυ, την ίδια ώρα, πήγαινε στον σιδηροδρομικό σταθμό και περίμενε – μάταια – το αφεντικό του. Αυτό συνεχίστηκε για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Όσοι εργάζονταν στα τρένα, αλλά και οι τακτικοί ταξιδιώτες, παρατήρησαν πως ο Χάτσικο πήγαινε συγκεκριμένη ώρα στον σταθμό. Η ιστορία του τους είχε συγκινήσει. Κάθε με΄ρα του πήγαιναν, φαγητό, νερό και τον φρόντιζαν.

Το 1928, ο νέος υπεύθυνος του σταθμού συμπάθησε τον Χάτσικο και του έφτιαξε ακόμη και χώρο σε μια από τις αποθήκες του σταθμού, ώστε να έχει ένα μέρος να κοιμάται. Κατά έναν ανεξήγητο τρόπο, ο σκύλος εμφανιζόταν στην αποβάθρα του σταθμού, μόνο την ώρα που έφτανε το τρένο που έπαιρνε όταν ζούσε ο καθηγητής. Τις υπόλοιπες ώρες περιφερόταν στον σταθμό, ξεκουραζόταν στην αποθήκη, ή επέστρεφε στο παλιό του σπίτι που ανήκε πλέον σε άλλον.

Ένας από τους πρώην φοιτητές του καθηγητή, ο οποίος ήταν ειδικός στους σκύλους Ακίτα, ακολούθησε τον Χατσίκο και έμαθε την ιστορία του. Τα επόμενα χρόνια, μέχρι και τον θάνατο του, συνήθιζε να τον επισκέπτεται και να τον φροντίζει, γράφοντας άρθρα για την αφοσίωση του. Σιγά- σιγά ο κόσμος άρχισε να ενδιαφέρεται και να μαθαίνει περισσότερα για την συγκεκριμένη ράτσα.

@youtube

Η θλιβερή ιστορία του συγκίνησε όλο τον κόσμο

Το 1932, ένα από αυτά τα άρθρα δημοσιεύτηκε στην μεγαλύτερη εφημερίδα του Τόκυο και η ιστορία του Χατσίκο έγινε γνωστή σε όλη την χώρα, αγγίζοντας τις καρδιές πολλών ανθρώπων. Ο σκύλος έγινε σύμβολο πίστης, εντυπωσιάζοντας τον κόσμο με την αφοσίωσή του στο νεκρό αφεντικό του.

Γονείς και δάσκαλοι χρησιμοποιούσαν την ιστορία του ως παράδειγμα προς μίμηση. Τον Απρίλιο του 1934, παρουσία του Χατσίκο, έγινε η παρουσίαση του μπρούτζινου αγάλματός του, στον σταθμό της Shibuya. Το άγαλμα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο καταστράφηκε. Έτσι το 1948, ζητήθηκε από τον Τακέσι Άντο, γιο του γλύπτη που έφτιαξε το πρώτο άγαλμα (ο οποίος είχε πια πεθάνει), να το ξαναφτιάξει. Το δεύτερο αυτό άγαλμα, παρουσιάστηκε τον Αύγουστο του 1948 και αποτελεί έκτοτε ένα δημοφιλές αξιοθέατο.

Ο Χάτσικο πέθανε στις 8 Μαρτίου 1935. Περαστικοί τον βρήκαν νεκρό σε ένα δρομάκι κοντά στον σταθμό της Σιμπούγια. Σήμερα βρίσκεται βαλσαμωμένος στο Μουσείο Φυσικών επιστημών στο Τόκυο.

100 χρόνια από τη γέννησή του

Φέτος με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από εκδηλώσεις.

«Ο Χάτσικο αντιπροσωπεύει τον «ιδανικό Ιάπωνα πολίτη» με την «αδιαμφισβήτητη αφοσίωσή του»», λέει η Κριστίν Γιάνο, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

Στην ερώτηση του BBC αν θα συνεχίσει και στα επόμενα 100 χρόνια να φέρει το τίτλο του πιο πιστού φίλου του κόσμου, η Κριστίν Γιάνο απαντά θετικά επειδή ο «ηρωισμός του Χάτσικο» είναι διαχρονικός.

«Ακόμη και στα επόμενα εκατό χρόνια αυτή η άνευ όρων αφοσιωμένη αγάπη θα παραμείνει αναλλοίωτη και η ιστορία του Χάτσικο θα ζει για πάντα», δήλωσε το ίδιο αισιόδοξα και ο συγγραφέας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Share: