Το 1899 ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραψε ότι «η ζωή μιμείται την τέχνη πολύ καλύτερα από ότι η τέχνη μιμείται τη ζωή». Και η τραγωδία του βαθυσκάφους “Τιτάν“, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι, έρχεται να επιβεβαιώσει με τρόπο δραματικό τον Ουάιλντ.
Η τραγωδία του Τιτάνα θα μπορούσε να ήταν ένα κινηματογραφικό σενάριο δραματικής ταινίας. Όμως, η ίδια η ζωή πρόλαβε την Τέχνη και το βαθυσκάφος που είχε ως αποστολή να βρεθεί στο ναυάγιο του Τιτανικού, έμελλε να έχει μια τραγική κατάληξη, όπως το βρετανικό υπερωκεάνιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, είναι σχεδόν σίγουρο πως κανείς από τους πέντε επιβάτες δεν πρόλαβε να καταλάβει το τέλος που ερχόταν. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτων. Τις υπέροχες εικόνες με τα θαλάσσια πλάσματα να κολυμπάνε δίπλα στο βαθυσκάφος στα βάθη του Ωκεανού, τις διαδέχτηκε ακαριαία το σκοτάδι.
Λίγες ώρες πριν, στη στεριά, ανήμερα της Γιορτής του Πατέρα, ο Πακιστανός δισεκατομμυριούχος και ο 19χρονος γιος του, ετοιμάζονταν για την εμπειρία της ζωής τους. Έτσι, είχαν αποφασίσει να περάσουν την ημέρα αυτή, πατέρας και γιος. Εξάλλου, η οικονομική άνεση τούς επέτρεπε να κάνουν πραγματικότητα, ακόμα και το πιο τρελό όνειρο.
Για τις τελευταίες στιγμές της ζωής του 48χρονου επιχειρηματία Σαζάντα Ντάγουντ και του 19χρονου γιου του Σουλεμάν, δηλαδή δύο εκ των πέντε επιβατών, μίλησε στους New York Times η χήρα Κριστίν Ντάγουντ. Τις λεπτομέρειες έδωσε η Corriere della Sera. Η αφήγησή της είναι συγκλονιστική.
Στις 18 Ιουνίου, την ημέρα που το βαθυσκάφος ποντίστηκε, η Κριστίν, μαζί με τη 17χρονη κόρη της Αλίνα, βρίσκονταν στο πλοίο «Polar Prince» της αμερικανικής εταιρείας OceanGate που οργάνωσε το υποβρύχιο ταξίδι με τον, επίσης δικό της, «Τιτάνα». Η Κριστίν αποχαιρέτησε σύζυγο και γιο με τη σκέψη ότι θα περνούσαν μαζί την Ημέρα του Πατέρα.
Προτού επιβιβαστούν στο βαθυσκάφος, έβγαλαν τις απαραίτητες αναμνηστικές φωτογραφίες: φορούσαν προστατευτικά κράνη και πορτοκαλί τζάκετ ασφαλείας, όπως είναι αυτά των εργατών οδοποιίας, αδιάβροχες μπότες και παντελόνια, και από ένα σωσίβιο ο καθένας.
Ήταν ευτυχισμένοι, ειδικά ο πατέρας. Θα αντίκριζαν τα συντρίμμια του ναυαγισμένου «Τιτανικού», και τέτοια ευκαιρία δεν προσφέρεται στον καθένα. Θα ζούσαν μια συναρπαστική εμπειρία που θα είχαν να τη διηγούνται για όλη τους τη ζωή.
Μερικούς μήνες πριν από την πόντιση του βαθυσκάφους, ο ιδιοκτήτης του OceanGate, ο 61χρονος Στόκτον Ρας, μαζί με τη σύζυγό του Γουέντι, ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο με σκοπό να συναντήσουν τους Ντάγουντ. Ήθελαν να διαβεβαιώσουν τους πελάτες τους ότι το υποβρύχιο ταξίδι τους θα είναι 100% ασφαλές. Ο Ρας, μάλιστα, είπε στην οικογένεια πως: «Η κατάδυση στα βάθη του Ατλαντικού είναι ασφαλέστερη από τη διάβαση της λεωφόρου»… Πόσο τραγικό…

Τα σχέδια του βαθυσκάφους τούς τα έδειξε όταν ανταμώθηκαν σε ένα καφενείο κοντά στον λονδρέζικο σταθμό Waterloo – Βατερλό – και αυτή και αν δεν ήταν μια τραγική ειρωνεία…
«Είδαμε το σχέδιο του κινητήρα», είπε η χήρα στους New York Times όπως μετέφερε η Corriere, «αλλά δεν είχαμε ιδέα τι ήταν – εξάλλου στο αεροπλάνο μπαίνεις και ταξιδεύεις χωρίς να ξέρεις πώς λειτουργεί ο κινητήρας».
Τρεις μήνες αργότερα, όλη η οικογένεια Ντάγουντ, μία από τις πλουσιότερες οικονομικές δυναστείες του Πακιστάν, ετοιμάστηκε για το ταξίδι. Στις 14 Ιουνίου πέταξαν στο Τορόντο του Καναδά, όμως η πτήση του αεροπλάνου που έπρεπε να τους μεταφέρει ώστε να συμμετάσχουν στην υποβρύχια αποστολή είχε ακυρωθεί. Έτσι, έμειναν μία ημέρα παραπάνω στην καναδική πόλη και πέρασαν την ώρα τους με τουριστικές περιηγήσεις.
Το επόμενο πρωί η πτήση τους είχε νέα καθυστέρηση και φοβήθηκαν μήπως χάσουν το ραντεβού – με τον θάνατο, όπως αποδείχθηκε. «Όλοι μας αγωνιούσαμε» είπε η χήρα. «Θεέ μου, τι θα γίνει αν η πτήση ακυρωθεί ξανά; Ήλπιζα ότι θα τα καταφέρναμε». Το αεροπλάνο τους τελικά πέταξε, και το βράδυ της 15ης Ιουνίου ήταν όλοι στο ντεκ του «Polar Prince». Ο Ρας εξηγούσε στους υπόλοιπους επιβάτες, στον 58χρονο Άγγλο Κροίσο Χάμις Χάρντινγκ και στον 78χρονο Γάλλο δύτη Πολ-Ανρί Ναργκολέ, ότι η καταβύθιση θα γίνει στο απόλυτο σκοτάδι ώστε να εξοικονομηθεί ενέργεια. Αλλά δεν είχαν να φοβηθούν για τίποτε: ο ίδιος ο Ρας θα ήταν μαζί τους στο βαθυσκάφος.
«Μπορείτε να ακούτε μουσική με τα ακουστικά των κινητών σας» τους είπε. Και, για να σπάσει τον πάγο, συμπλήρωσε με χιούμορ: «Οτιδήποτε άλλο εκτός από κάντρι, βέβαια». Ο «Τιτάν», με την ενεργειακή οικονομία που έγινε στο ξεκίνημα της επιχείρησης, θα είχε τα φόντα να φωτίσει τον βυθό με τους προβολείς του, έτσι όλοι θα απολάμβαναν την κίνηση των ψαριών στον βυθό.
Το «Τιτάν» ποντίστηκε στις 8 το πρωί της 18ης Ιουνίου. Μετά από 1 ώρα και 45 λεπτά χάθηκε κάθε επαφή μαζί του. Η γυναίκα του Πακιστανού Κροίσου συνέχισε να κοιτάζει τη θάλασσα επί ώρες με την ελπίδα ότι θα δει το βαθυσκάφος να αναδύεται. Λίγες ημέρες μετά, έγινε γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ είχε ηχογραφήσει τον ήχο υποβρύχιας έκρηξης. Πέντε ημέρες μετά την εξαφάνισή του, βρέθηκαν συντρίμμια του βαθυσκάφους. Επέπλεαν στα νερά του Ατλαντικού, περί τα 500 μέτρα μακριά από το σημείο του ναυαγίου του «Τιτανικού». Η Κριστίν Ντάγουντ βρισκόταν πάνω στο «Polar Prince» όταν ανακοινώθηκε το τραγικό νέο!