Search
Close this search box.

Σάλος με το σκίτσο γνωστού κομίστα – Τον κατηγορούν στα social media ότι προωθεί την παιδεραστία

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες στα social media με ένα παλαιό σκίτσο πολύ γνωστού κομίστα, στο οποίο απεικονίζεται ένας γυμνός άνδρας στο κρεβάτι μαζί με ένα μικρό κοριτσάκι – η ηλικία του δεν περνάει τα 5 με 6 χρόνια- το οποίο φοράει μόνο το βρακάκι του και ο άνδρας το ρωτάει αυτολεξεί: “Να σου φέρω λίγο παγωτό τώρα να διώξεις τη γεύση;” και το κοριτσάκι απαντά: “Ναι, αμέ”.

Στο Twitter, όπου πρωτοανέβηκε το συγκεκριμένο ΕΜΕΤΙΚΟ σκίτσο έγινε αμέσως χαμός, με τους χρήστες στη συντριπτική πλειοψηφία – αδιαφορώντας αν ο Ηλίας Κυριαζής, ο δημιουργός του είναι γνωστός ή όχι, δικαιωματιστής ή όχι – βλέποντας ΜΟΝΟ την εικόνα έγιναν έξαλλοι, κατηγορώντας τον κομίστα πως προωθεί την παιδεραστία.

Από τη στιγμή εκείνη έχει προκληθεί ο κακός χαμός. Από τη μία εκείνοι που κατηγορούν τον καλλιτέχνη ως “παιδόφιλο” και από την άλλη, οι υποστηρικτές του – ανάμεσά τους και ο Φοίβος Δεληβοριάς – πως οι αντιδράσεις προέρχονται από τους ακροδεξιούς.

Είσαι ακροδεξιός αν σου προκαλεί εμετό ένα παιδοφιλικού περιεχομένου σκίτσο;

Το σκίτσο έπεσε και στη δική μας αντίληψη, το είδαμε – κατά κόρον – και στο Twitter, αλλά και στο Instagram. Η πρώτη μας αντίδραση; Εμετός. Η σοφή παροιμία λέει πως “μια εικόνα ίσον με χίλιες λέξεις”. Και η συγκεκριμένη δεν χρειάζεται κείμενο για να επεξηγήσει τι θέλει να πει ο “καλλιτέχνης”. Αν και το μοναδικό κείμενο που τη συνοδεύει είναι το αδιανόητα αισχρό με το παγωτό.

Οι υποστηρικτές του Ηλία Κυριαζή, κατηγορούν ως “ακροδεξιό” και “alt-right” όποιον αντιδρά και ισχυρίζεται πως το συγκεκριμένο σκίτσο προωθεί την παιδεραστία. Ναι, δεν δικαιούσαι να πεις πως ο δημιουργός είναι “παιδόφιλος”. Είναι μια κατηγορία ακόμα και μηνύσιμη, πέρα της “δολοφονίας του χαρακτήρα”.

Δεν μπορείς, όμως, να “δολοφονήσεις” και τη λογική για την αηδία που σου προκαλεί το σκίτσο στο όνομα της… αποκηρυγμένης τέχνης του Κυριαζή. Γιατί, ο ίδιος – μετά τον σάλο – δηλώνει πως έχει αποκηρύξει το σκίτσο, το οποίο έφτιαξε πριν 19 χρόνια. Τότε, γιατί είναι ακροδεξιοί όλοι όσοι κάνουν το ίδιο;

Και είναι ακροδεξιό και “ψεκασμένο’ το να βλέπεις ένα σκίτσο -ξεκάθαρα παιδοφιλικού περιεχομένου – και να το λες με το όνομά του; Και τι σημαίνει το επιχείρημα των υποστηρικτών του πως το είχε σχεδιάσει πριν 19 χρόνια, όταν ήταν νέος; Έχουμε αλά καρτ… παραγραφή; Γιατί, τα τελευταία χρόνια με το #MeToo γίνεται ένας τεράστιος αγώνας για να μην παραγράφονται αδικήματα, και να σταματήσει και η καραμέλα του “τώρα το θυμήθηκε;”. Ναι, δεν κατηγορούμε ως “εγκληματία” τον καλλιτέχνη, είναι όμως εγκληματικό το έργο του. Και ας ήταν στο ξεκίνημα της πετυχημένης σταδιοδρομίας του στο κόμικ.

Οι λόγοι που βγήκε το εν λόγω σκίτσο στην επιφάνεια, λίγο μας ενδιαφέρουν. Βγήκε. Και είναι παράλογο όλο αυτό που συμβαίνει, διότι αντί να δούμε το δάσος, βλέπουμε το δέντρο. Γιατί, για ακόμα μια φορά υπάρχει ένα τσουβάλιασμα, δεν συμφωνείς μαζί μου, είσαι ακροδεξιός ή ακροαριστερός. Και τα ερωτήματα πολλά.

Πρώτο και το κυριότερο, εδώ και ώρες κυκλοφορεί το συγκεκριμένο σκίτσο: Πού είναι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος; Πού είναι οι Εισαγγελικές Αρχές; Θα περάσει έτσι αυτό, επειδή είναι το 2004 και αποκηρυγμένο; Δεν θα πρέπει να δοθούν επίσημα οι απαραίτητες εξηγήσεις; Δεν θα πρέπει να γίνει μία έρευνα; Κάτι, τέλος πάντων;

Κανείς δεν ζητά τον “λιθοβολισμό'” του καλλιτέχνη στο Σύνταγμα για ένα παλαιό του έργο. Ούτε συμφωνούμε και με τις ακραίες αντιδράσεις και απειλές ακόμα και για τη ζωή του, δηλαδή έλεος. Όμως, αλήθεια, θα περάσει έτσι στο ντούκου όλη αυτή η ιστορία; Για να μη μας πούνε και φασίστες;

Δείτε κάποια σχόλια στο Twitter

Διαβάστε επίσης

Share: