Search
Close this search box.

Τι είναι η “οχλοφοβία” και τι πρέπει να ξέρεις για να την αντιμετωπίσεις

Τι πραγματικά είναι η οχλοφοβία και τι πρέπει να ξέρεις για να την αντιμετωπίσεις.

Από το ελληνικό « ochlo », που σημαίνει στα γαλλικά «πλήθος» και «φοβία», που μεταφράζεται στον παράλογο φόβο που μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αγωνίας και άγχους , η οχλοφοβία χαρακτηρίζεται, σύμφωνα με τον ψυχαναλυτή και ψυχοθεραπευτή Rodolphe Oppenheimer, από έναν παράλογο. φόβος του πλήθους.

Έτσι, όλοι οι χώροι όπως οι συναυλίες ή πιο συχνά τα μέσα μαζικής μεταφοράς, μπορούν να αποτελέσουν πραγματική πηγή άγχους για τα άτομα που πάσχουν από αυτή τη φοβία: « Ο οχλοφοβικός θα τείνει να ασκεί την αποφυγή, δηλαδή να ξεφεύγει από τα πλαίσια στα οποία θα μπορούσε να αισθάνεται άσχημα. , είτε πρόκειται για πολυσύχναστο χώρο, είτε για ένα εμπορικό κέντρο είτε για ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Ακόμα κι αν το υποκείμενο θεωρεί λύση την αποφυγή, θα χρειαστεί σιγά σιγά να δαμάσει τον φόβο του μέχρι τελικά να τον τιθασεύσει », υπογραμμίζει ο ειδικός.

Οχλοφοβία: ποιες είναι οι διαφορές με την αγοραφοβία;

Η οχλοφοβία συχνά συγχέεται με την αγοραφοβία . Αν και τα δύο είναι παρόμοια, θα πρέπει να διαφοροποιηθούν. «Ενώ ο οχλόφοβος φοβάται μήπως συντριβεί από τη μάζα του πλήθους, είτε σε δρόμο, σε φεστιβάλ είτε σε μια αίθουσα συναυλιών, ο αγοραφοβικός θα φοβάται την έλλειψη χώρου» , εξηγεί ο ψυχαναλυτής.

Πράγματι, η αγοραφοβία εκφράζεται κυρίως από το φόβο ότι δεν μπορεί να φύγει από ένα χώρο: « Ο αγοραφοβίας φοβάται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από ένα μέρος που θεωρεί στενό ή πολύ γεμάτο και θα αναζητήσει αυτόματα εξόδους κινδύνου όταν μπαίνει σε ένα μέρος» .

Ποια είναι τα αίτια της οχλοφοβίας;

Τα αίτια αυτής της φοβίας μπορεί να είναι διαφορετικής φύσης ανάλογα με την εμπειρία του κάθε ατόμου. « Το υποκείμενο αισθάνεται την παρουσία αυτού του φόβου για πολύ καιρό και καταλήγει να ζει μαζί του, χωρίς να ξέρει πραγματικά πώς να βγει από αυτόν».

Ο ψυχαναλυτής εξηγεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η οχλοφοβία μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα ενός τραύματος που βιώθηκε στην παιδική ή ενήλικη ζωή, ωστόσο ” ο βαθμός σοβαρότητας μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο. Οι περισσότεροι άνθρωποι που επηρεάζονται από αυτή τη φοβία δεν μπορούν να εξηγήσουν τους λόγους της διαταραχής ή ακόμα κι όταν θα μπορούσε να πάρει μορφή».

Φοβία πλήθους: πώς καταλαβαίνετε αν είστε οχλοφοβικοί;

Αίσθημα παλμών, ναυτία, ζάλη … Από φόβο μήπως κατακλυστεί από το πλήθος, ο οχλοφοβικός μπορεί να βιώσει ένα αίσθημα πανικού και άγχους και « αισθάνεται πολύ γρήγορα άβολα μπροστά στον πολλαπλασιασμό των βλέμματα που πιστεύει ότι στρέφονται προς αυτόν ». στον ειδικό. Αυτή η φοβία μπορεί επίσης να συσχετιστεί με άλλα συμπτώματα, όπως:

  • κρίσεις πανικού
  • αίσθημα επικείμενου θανάτου
  • αίσθημα παλμών
  • ναυτία

Αυτός ο πανικόβλητος φόβος του πλήθους μπορεί να οδηγήσει τους οχλοφοβικούς να αποφεύγουν πολλά μέρη όπως συγκοινωνίες, κλαμπ και μερικές φορές ακόμη και κέντρα υγείας.

Οχλοφοβία: υπάρχουν θεραπείες;

Αντιμέτωποι με αυτόν τον πανικόβλητο φόβο του πλήθους, υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο να ξεπεράσει την οχλοφοβία. Ο ψυχαναλυτής αναφέρει ιδιαίτερα τον διαλογισμό και ορισμένες μεθόδους αναπνοής, ιδιαίτερα την καρδιακή συνοχή , που καθιστούν δυνατή τη δραστική μείωση του αισθήματος φόβου έναντι της δυσάρεστης κατάστασης. Επιπλέον, είναι δυνατή η συμβουλή ψυχολόγου καθώς και συμπεριφορικές θεραπείες.

Photo cover:pixabay.com/Dimhou/amstrendam

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα