Search
Close this search box.
@unsplash/Sandra Gabriel

Η άγνωστη και σκοτεινή ιστορία πίσω από τον πραγματικό δημιουργό της Barbie

Κι ενώ η ταινία Barbie, “σαρώνει” στις κινηματογραφικές αίθουσες, σημειώνοντας έναν εισπρακτικό θρίαμβο, στο προσκήνιο έχει επανέλθει το σχεδόν άλυτο μυστήριο, σχετικά με τον πραγματικό δημιουργό της πιο διάσημης κούκλας στον πλανήτη.

Αυτό που ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει, είναι πως η σύλληψη για την κατασκευή της Barbie από τη Mattel ανήκει στην Ρουθ Χάντλερ, η οποία στην ταινία έχει ενεργό και πνευματικό ρόλο. Σύμφωνα με την ιστορία, κατά τη διάρκεια διακοπών της στην Ευρώπη το 1956, η Χάντλερ ανακάλυψε σε ένα μαγαζί που πουλούσε καπνικά είδη και άλλα προϊόντα αυστηρά για ενήλικες, τη Bild-Lilli, μια πλαστική κούκλα ενηλίκων που βασιζόταν σε έναν σέξι, δημοφιλή χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων σε μια γερμανική εφημερίδα.

Η Ρουθ Χάντλερ σκέφτηκε τότε πως μια σωστή αναμόρφωση της Bild-Lilli σε παιδική κούκλα, θα μπορούσε να αποφέρει μια περιουσία στη Mattel. Και το κυριότερο, το παιχνίδι με κούκλες που είχαν ως πρότυπο ενήλικες γυναίκες ,θα βοηθούσε τα κορίτσια να φανταστούν τι θα μπορούσαν να γίνουν όταν μεγαλώσουν. Εξάλλου, παρακολουθώντας πάντα την κόρη της, Μπάρμπαρα (το όνομα της Barbie είναι εμπνευσμένο από την κόρη της) να παίζει με χάρτινες κούκλες για ώρες, σκεφτόταν πάντα την ιδέα μίας τρισδιάστατης κούκλας.

Έτσι, παρέδωσε τη Bild-Lilli στην εταιρεία για να βάλει μπρος την ιδέα της.

Ρουθ Χάντλερ

Ο άγνωστος δημιουργός της Barbie

Και κάπου εδώ, εμπλέκεται ο Τζακ Ράιαν, ο οποίος τότε ήταν επικεφαλής του τμήματος έρευνας και σχεδιασμού της εταιρείας, με σπουδές στο Yale και στο Harvard και από τον οποίο η Ρουθ ζήτησε να κάνει τα… μαγικά του.

Ο Ράιαν, ο οποίος στο παρελθόν είχε σχεδιάσει πυραύλους για το Πεντάγωνο όταν εργαζόταν στη Raytheon, καταπιάστηκε με τη δική του λεπτομερή μηχανική και σχεδιασμό, χρησιμοποιώντας την Bild-Lilli ως μοντέλο, και έτσι γεννήθηκε η Barbie.

Τον Νοέμβριο του 1961 κατοχύρωσε την πατέντα για την “κατασκευή κούκλας”. “Ο πατέρας μου είχε πάντα εμμονή με την εικόνα της τέλειας γυναίκας και μετά παντρεύτηκε μία, της οποίας το όνομα έτυχε να είναι Barbie. Η επιλογή του ονόματος για την κούκλα Barbie ήταν αποκλειστικά του πατέρα μου και όχι της Ρουθ Χάντλερ”, ισχυρίζεται η κόρη του, Αν.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είχε σημαντική συμβολή στην κατασκευή της Barbie, το όνομά του δεν αναφέρεται πουθενά. Η μόνη σύντομη αναφορά που γίνεται στο έργο του, ήταν το 1994, στα απομνημονεύματα της Χάντλερ, η οποία εξηγεί τη συμβολή του στην κίνηση της διάσημης κούκλας.

Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια, η κόρη του Τζακ Ράιαν, ισχυρίστηκε πως η Mattel, αντί να τον τιμήσει, έκοψε τα τεράστια πνευματικά δικαιώματα του πατέρα της που του είχαν καταβληθεί για τον σχεδιασμό και την πώληση της Barbie και άλλων παιχνιδιών (ανάμεσά τους και το Hot Wheel).

Σοκαρισμένος και συντετριμμένος, ο Ράιαν έκοψε τους στενούς δεσμούς του με την εταιρεία, μετά από δύο δεκαετίες και τη μήνυσε για 24 εκατομμύρια δολάρια. «Ήταν τρομερό γι’ αυτόν. Νομίζω ότι η καρδιά του ράγισε» είχε εξομολογηθεί παλιότερα η κόρη του στην Daily Mail.

«Η συνεισφορά του στην εταιρεία για να την κάνει πιο επιτυχημένη ήταν τεράστια και στη συνέχεια, χωρίς να του πουν τίποτα, άρχισαν να του κόβουν τα δικαιώματα και ήταν πραγματικά πολύ αναστατωμένος. Το πήρε πολύ προσωπικά». Τελικά, κατέληξε σε διακανονισμό με την εταιρεία, ύψους 10,1 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η καταστροφική ζωή του Τζακ Ράιαν

Η κόρη του πιστεύει πως ένας από τους λόγους για τους οποίους ο πατέρας της έχει μπει στη μαύρη λίστα της εταιρείας είναι ο τρόπος που έζησε.

Ο Ράιαν, ο οποίος αυτοκτόνησε το 1991 σε ηλικία 65 ετών, είχε παντρευτεί πέντε φορές, ο ένας γάμος ήταν με την Ζα Ζα Γαμπόρ. Ήταν ένας διεστραμμένος γλεντζές που διοργάνωνε όργια στο σπίτι του, φέρνοντας πολύ συχνά σε αμηχανία τη Χάντλερ.

Αντιμετώπιζε, επίσης προβλήματα ψυχικής υγείας και ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά, με αποτέλεσμα στα τέλη της δεκαετίας του 1970, να εκδιωχθεί από τη Mattel.

Ο Τζακ Ράιαν ζούσε σ’ ένα κάστρο στο Λος Άντζελες όπου διοργάνωνε τα όργια του όπως λέει η κόρη του, ωστόσο αναγκάστηκε να το πουλήσει προκειμένου να πληρώσει τους δικηγόρους του, για την δικαστική διαμάχη που είχε με την πρώην εταιρεία του.

«Ο πατέρας μου έκανε πραγματικά τον βασιλιά στο κάστρο του. Διοργάνωνε συχνά πάρτι, όπου η επίτιμη καλεσμένη καθόταν σε έναν θρόνο, της έβαζαν ένα στεφάνι, και το άγριο πάρτι ξεκινούσε. Ακόμη και εγώ ως έφηβη τότε έκανα συχνά την εμφάνισή μου στα πάρτι αυτά με αναγεννησιακή ενδυμασία, καβάλα σ’ ένα από τα άλογά μου», είχε αποκαλύψει η κόρη του.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα