Αίσθηση έχουν προκαλέσει τα συμπεράσματα της έρευνας των ευρωπαίων εισαγγελέων για την περίφημη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, αλλά και λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου των 106 σελίδων.
Από τη μία αποτυπώνεται διαχρονικά η “ελλιπέστατη” αντιμετώπιση σοβαρών θεμάτων, από πλευράς κράτους, γιατί μπορεί οι κυβερνήσεις να αλλάζουν, αλλά το πρόβλημα παραμένει και το βλέπουμε και στο θέμα των ελληνικών τρένων, αφού ειδικά στο θέμα της σύμβασης – σύμφωνα με το πόρισμα – παρατηρείται η παράταση της παράτασης, από το 2016 μέχρι και το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Από την άλλη, αίσθηση προκαλεί και το κομμάτι στο δημοσίευμα της “Καθημερινής” που αποκαλύπτει την οικονομική κατάσταση αυτών που διαχειρίστηκαν τη σύμβαση 717.
«Ο … με μισθό 1.600 ευρώ και χωρίς άλλη εργασία πέραν της ΕΡΓΟΣΕ διαθέτει τριώροφο σπίτι στην Κηφισιά, δύο σκάφη, εξοχικό. Ο … διαθέτει οκταώροφο στον Πειραιά, αγόρασε σπίτι στο Π. Ψυχικό και σκάφος…», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Η έρευνα των Ευρωπαίων εισαγγελέων
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η έρευνα ξεκίνησε όταν ένας ανώνυμος πληροφοριοδότης, ο οποίος δέκα μήνες πριν το δυστύχημα στα Τέμπη τον Μάιο του 2022, μετέβη στο γραφείο των Ευρωπαίων εντεταλμένων εισαγγελέων στην Αθήνα και παρείχε πληροφορίες για τη σύμβαση μεταξύ της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom για τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση του σιδηροδρομικού δικτύου της Ελλάδας.
Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης παρέδωσε τις πληροφορίες μέσω δεκασέλιδης επιστολής, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, προειδοποιώντας από τότε ότι υπάρχουν τεράστια κενά στο σύστημα ασφαλείας.
Οι 26 ύποπτοι, εκ των οποίων 17 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και οι υπόλοιποι υπάλληλοι της κοινοπραξίας, έχουν κληθεί να παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις στους Ευρωπαίους εισαγγελείς την 1η Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της εν εξελίξει προκαταρκτικής εξέτασης. Εκτιμάται πάντως ότι αρκετοί από αυτούς θα ζητήσουν νέα διορία.
Οι ευρωπαίοι εισαγγελείς αξιολόγησαν ως αξιόπιστο το περιεχόμενο της επιστολής, ξεκινώντας από την άνοιξη του 2022 τη σχετική έρευνα. Έναν χρόνο αργότερα, στις αρχές Ιουλίου του 2023 η έρευνα ολοκληρώθηκε, τα συμπεράσματα της οποίας αποτυπώνονται σε σχέδιο κατηγορητηρίου 106 σελίδων, που φέρει την υπογραφή της εντεταλμένης εισαγγελέως Πόπης Παπανδρέου.
«Συνολικά 26 μη πολιτικά πρόσωπα, κυρίως υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ και στελέχη της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ – Alstom κλήθηκαν ως ύποπτα να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας και να παράσχουν έγγραφες εξηγήσεις. Η πρώτη προθεσμία που έχουν πάρει είναι για την 1η Σεπτεμβρίου. Θεωρούνται ύποπτοι για πέντε αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος: απάτη, ηθική αυτουργία σε απάτη, ψευδή βεβαίωση, απιστία και ηθική αυτουργία σε απιστία», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Παράλληλα, κατηγορούνται τα 26 πρόσωπα για το ότι «ενώ δεν προσκόμιζαν όπως όφειλαν εγκεκριμένες μελέτες για την εκτέλεση του έργου ζητούσαν και τελικά πετύχαιναν την πληρωμή τους από την αρμόδια διαχειριστική αρχή (…) Ποινικές ευθύνες εντοπίζονται στο εισαγγελικό πόρισμα και αναφορικά με το θέμα των παρατάσεων».
Το σκέλος της έρευνας που αφορά στους πρώην υπουργούς Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή, διαβιβάστηκε στα μέσα Ιουλίου στη Βουλή, με τις εξελίξεις στην υπόθεση να αναμένονται μετά την έναρξη λειτουργίας του Κοινοβουλίου, τον Σεπτέμβριο.