Σωτήρης Μουστάκας: Πώς για δύο λεπτά έχασε την υποψηφιότητα για Όσκαρ

Ο Σωτήρης Μουστάκας ήταν ένας εξαιρετικός ηθοποιός, ατόφιο κωμικό ταλέντο, που όμως διέπρεψε και σε άλλους ρόλους πιο δύσκολους και δραματικούς και ας ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Ήταν ερμηνείες ξεχωριστές, μεγάλων υποκριτικών αξιώσεων που αποκάλυπταν το μέγεθος του ως ηθοποιό.

Ένας τέτοιος ξεχωριστός ρόλος ήταν στον Ζορμπά, όπου ο Σωτήρης Μουστάκας ενσάρκωσε εκπληκτικά τον τρελό το χωριού. Πίσω από τον ρόλο αυτό στην σπουδαία ταινία, υπάρχει μια άγνωστη ιστορία, την οποία αποκάλυψε το «Σπίτι του Ηθοποιού», μέσα από τον λογαριασμό που διατηρεί στο Instagram.

Αυτό, λοιπόν, που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως ο Σωτήρης Μουστάκας για 2 λεπτά έχασε την υποψηφιότητά του στα Όσκαρ το 1964, για την ερμηνεία του στον Ζορμπά.

Η άγνωστη ιστορία

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανάρτηση:

«Ο Σωτήρης Μουστάκας έκανε τον ντεμπούτο του στην ταινία “Ζορμπάς” ενσαρκώνοντας τον τρελό του χωριού. Ο άγνωστος τότε ηθοποιός εντυπωσίασε με το τέμπο και την εκφραστική του δεινότητα.

Η ερμηνεία του τον πήγαινε κατευθείαν για το Όσκαρ δεύτερου ανδρικού ρόλου όπως έλεγαν οι εκτιμήσεις… Δυστυχώς ο σκηνοθέτης δεν υπολόγισε αυτή τη παράμετρο καθώς υπήρχαν όροι για την διεκδίκηση του Όσκαρ.

Απαράβατος όρος από την επιτροπή απονομής των Όσκαρ ήταν η χρονική διάρκεια της εμφάνισης του κάθε ηθοποιού και ο Σωτήρης Μουστάκας με την εξαιρετική του ερμηνεία υπολειπόταν κατά δύο μόλις λεπτά για να διεκδικήσει το βραβείο.

Η υποψηφιότητά του ακυρώθηκε κι ο ίδιος έμεινε με την πίκρα του αποκλεισμού προτού από την κινηματογραφική δόξα».

Διαβάστε επίσης

Share: