Εγκυμοσύνη και Ρεφλεξολογία

Τι μπορεί να γίνει για να ενθαρρυνθούν οι φυσικές διαδικασίες, με μη βίαιο τρόπο και με σεβασμό στην έγκυο και το βρέφος;

Ένας τρόπος να επιβεβαιώσεις τις φυσικές φυσιολογικές διαδικασίες για εννέα μήνες και , όχι να τις παρακάμψεις είναι οι εναλλακτικές  μέθοδοι .

Από τις πιο γνωστές μεθόδους είναι η Ρεφλεξολογία.

Η Ρεφλεξολογία μπορεί να βοηθήσει από την πρώτη μέρα της εγκυμοσύνης και καθ’ όλη τη διάρκεια των τριών τριμήνων της, αντιμετωπίζοντας τα ενοχλητικά συμπτώματα, όπως ναυτία, δυσκοιλιότητα, πόνοι στην μέση, καούρες, πονοκέφαλοι ή αιμορροΐδες.  Το άγχος στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με μια μεγάλη λίστα διαταραχών  που μπορεί να προκληθούν στην μέλλουσα μητέρα  και στο παιδί που κυοφορεί. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι έρευνες που γίνονται, και για τα επακόλουθα που μπορεί να προκαλέσει το υπέρμετρο άγχος στην εγκυμοσύνη, ανάμεσα στην έγκυο και το βρέφος.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν είναι λίγες οι γυναίκες που αναζητούν την συμπληρωματική βοήθεια της Ρεφλεξολογίας.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 1992 από την Δρ. Christine Dunkel-Schett  και Susan Scrimshaw Ph.D, οι γυναίκες που υπέφεραν από υπερβολικό στρες και άγχος στην εγκυμοσύνη είχαν αυξημένες πιθανότητες  να γεννήσουν ένα πρόωρο ή ένα λιποβαρές βρέφος.

Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2008, από τον Dr. Raquel Granell στο Πανεπιστήμιο του Bristol της Αγγλίας, οι κυοφορούσες με αυξημένο ποσοστό άγχους, έχουν 65%  πιθανότητες να αποκτήσουν παιδί με άσθμα,  συγκριτικά με κυοφορούσες με λιγότερο άγχος στην εγκυμοσύνη.  Αυτή η μελέτη επιπλέον, έδειξε ότι κοντά στο 13% των παιδιών των οποίων οι μητέρες τους είχαν βιώσει μεγάλο άγχος στην εγκυμοσύνη, είχαν άσθμα.

Το στρες, ο φόβος και το άγχος στην εγκυμοσύνη συχνά ακολουθούνται από ξαφνικές αλλαγές διάθεσης και από νευρικότητα.

Συνηθισμένοι  φόβοι  σε κύηση και  στην λοχεία για την γυναίκα είναι:

Φοβία  για κάτι άγνωστο

Φόβος του πόνου

Φόβος μην συμβεί κάτι περίεργο στο μωρό τους

Φόβος σχετικά με το τι θα συμβεί στο ζευγάρι και στο σπίτι μετά την γέννα

Μην υποτιμήσετε τους φόβους σας σε καμία περίπτωση. Οι φόβοι είναι ένα φυσικό συναίσθημα  Αν η μητέρα δεν λάβει την κατάλληλη προσοχή, στοργή και κατανόηση έγκαιρα, αυτά τα συναισθήματα του φόβου μπορεί να οδηγήσουν σε επιλόχεια κατάθλιψη,

Η γνώση , συμβάλει στην επίγνωση των  δυνατοτήτων της εγκύου και την βοηθά να φτάσει στην στιγμή του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Πιο συγκεκριμένα εγκυμονούσες μητέρες που δέχτηκαν Ρεφλεξολογία παρατήρησαν ότι η Ρεφλεξολογία ως συμπληρωματική μέθοδος τους προσέφερε:  

Αισθήματα  ευεξίας και  αναζωογόνησης

Βελτιώσεις στην ποιότητα του ύπνου

Δημοσιευμένες έρευνες έχουν δείξει ότι αποφορτίζει τα οιδήματα  στα πόδια

Αισθάνονται υποστήριξη σωματική, συναισθηματική

Έχουν την ανάλογη υποστήριξη  στα μυοσκελετικά προβλήματα που δημιουργούνται λόγω του βάρους που αυξάνεται κατά την εγκυμοσύνη.

Δημοσιευμένες έρευνες έχουν δείξει ότι αποφορτίζει τα  οιδήματα  στα πόδια

Βοηθά στην πέψη.

Επίσης κατά την περίοδο  της εγκυμοσύνης, η Ρεφλεξολογία με τις ειδικές πιέσεις:
Δυναμώνει το ενδοκρινικό σύστημα που παράγει ορμόνες.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Η Ρεφλεξολογία μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη για την έγκυο. Αν και κατά το πρώτο τρίμηνο θα πρέπει να αποφεύγονται οι έντονες πιέσεις σε ειδικά  αντανακλαστικά σημεία, ο Ρεφλεξολόγος μπορεί να κάνει περισσότερες κινήσεις  στις ωμοπλάτες, στα μπράτσα, στα πόδια, με σκοπό την ανακούφιση της εγκύου.

Στο δεύτερο τρίμηνο, η Ρεφλεξολογία μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως οι πόνοι στη μέση και τα πρησμένα πόδια εξαιτίας της αύξησης του σωματικού βάρους, στην πρωινή ναυτία και το άγχος. Τέλος,  βοηθά στη χαλάρωση της εγκύου για  την καλύτερη προετοιμασία του οργανισμού για τον τοκετό.

Η Ρεφλεξολογία σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά την ιατρική και καλό θα είναι,  να έχετε την σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που σας παρακολουθεί, ειδικά αν έχετε επιβαρυμένο ιστορικό υγείας.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι η Ρεφλεξολογία συμβάλλει θετικά και κατά τη διάρκεια του θηλασμού, καθώς μπορεί να διευκολύνει τη ροή του γάλακτος.

Δεδομένου ότι η ορμόνη οξυτοκίνη δεν βοηθιέται καθόλου από το άγχος, το βασικό κλειδί είναι να χαλαρώσετε … και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος ;  να δεχθείτε Ρεφλεξολογία  μόνον από επαγγελματία Ρεφλεξολογίας.

ΕΥΓΕΝΙΑ ΔΟΥΛΒΑΡΗ ΡΕΦΛΕΞΟΛΟΓΟΣ

Εισηγήτρια μεθόδου Δυναμικής Ρεφλεξολογίας

Photo cover:pixabay.com/fotografias-com-alma/pregnant

Διαβάστε επίσης:

Share:

Ευγενία Δούλβαρη

Ευγενία Δούλβαρη

Διπλωματούχος Ρεφλεξολόγιας – Ρεφλεξολόγος Ακριβείας ( μέθοδος LILIAN STOLTENBERG), Διπλωματούχος εφαρμογής Α. Porter, Ψυχο-ενεργειακή Προσέγγιση, Εισηγήτρια και Ιδρύτρια της μεθόδου Δυναμικής Ρεφλεξολογίας 2014-2017 Εισηγήτρια εκπαίδευσης Ρεφλεξολόγων στην Σχολή Εκπαίδευσης Ε.Δούλβαρη 2016 Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων 2013-2014-2015 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (ΣΕΡ).
Διπλωματούχος Ρεφλεξολόγιας – Ρεφλεξολόγος Ακριβείας ( μέθοδος LILIAN STOLTENBERG), Διπλωματούχος εφαρμογής Α. Porter, Ψυχο-ενεργειακή Προσέγγιση, Εισηγήτρια και Ιδρύτρια της μεθόδου Δυναμικής Ρεφλεξολογίας 2014-2017 Εισηγήτρια εκπαίδευσης Ρεφλεξολόγων στην Σχολή Εκπαίδευσης Ε.Δούλβαρη 2016 Μέλος του Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων 2013-2014-2015 Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων (ΣΕΡ).