Κρήτη: Το εντυπωσιακό σπήλαιο που είναι από τα σημαντικότερα της Ελλάδας και προστατευόμενη κληρονομιά της UNESCO

Το Σπήλαιο Σφενδόνη (ή Σφεντόνη) βρίσκεται στο χωριό Ζωνιανά του Νομού Ρεθύμνης και απέχει 43χιλ. από το Ηράκλειο και 52χιλ. από το Ρέθυμνο.

Καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.000 τ.μ. και είναι από τα σημαντικότερα σπήλαια της Ελλάδας και από τα πιο σημαντικά αξιοθέτα της Κρήτης. Στα 270 μέτρα της διαδρομής του υπάρχουν ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα. Αναρίθμητοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι, διακοσμούν τις αίθουσες του ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια σπηλαίων.

Η ζωή έχει διεισδύσει και μέσα στο σπήλαιο των Ζωγιανών αναπτύσσοντας μοναδικές μορφές ζωής προσαρμοσμένες στο σκοτάδι και την ελάχιστη τροφή.

https://www.youtube.com/watch?v=e4IdBVSCIG0

Το ειδικό μονοπάτι περιήγησης επιτρέπει την ασφαλή επίσκεψη στο σπήλαιο ακόμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει τα 2/3 του σπηλαίου πάντα με τη συνοδεία έμπειρου ξεναγού και να θαυμάσει ένα υπερθέαμα. Το σπήλαιο είναι μέρος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη που με τη σειρά του ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Δείτε επίσης

Share: