Επιδότηση για επιδιόρθωση παλιών ρούχων και παπουτσιών

Ο βομβαρδισμός της υπερκατανάλωσης παγκοσμίως είναι ένα από τα βασικά θέματα του πλανήτη, καθώς ο υπερκαταναλωτισμός δημιουργεί όλα τα υπόλοιπα προβλήματα: από τη ρύπανση του περιβάλλοντος, μέχρι την ενεργειακή και κλιματική κρίση. Μάλιστα, όπως ανέφερε πρόσφατα η υφυπουργός Οικολογίας της Γαλλίας, Μπερανζέρ Κουγιάρ, η βιομηχανία κλωστοϋφαντουργίας είναι η δεύτερη πιο ρυπογόνος στον κόσμο και έως το 2050 θα αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως.

Για τον λόγο αυτό, η Γαλλία που πρωτοπορεί σε πολλά θέματα, αποφάσισε να δώσει επιδότηση για τις επιδιορθώσεις ρούχων και παπουτσιών, προκειμένου να μειωθούν τα απόβλητα και η ρύπανση του πλανήτη από την κλωστοϋφαντουργία. Μια σημαντική πρωτοβουλία που ελπίζουμε ακολουθήσει και η προσφάτως επανεκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και στο πλαίσιο αυτού, θα παρέχονται εκπτώσεις που θα κυμαίνονται από 6 έως 25 ευρώ, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επιδιόρθωσης. Για παράδειγμα, για ένα απλό ράψιμο θα δοθεί επιδότηση 6 ευρώ.

«Θα ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους που έχουν αγοράσει, για παράδειγμα, παπούτσια από μια μάρκα που κατασκευάζει καλής ποιότητας παπούτσια ή ομοίως καλής ποιότητας ρούχα να τα επιδιορθώσουν αντί να τα ξεφορτωθούν», δήλωσε η Μπερανζέρ Κουγιάρ σε συνέντευξη Τύπου.

«Και αυτός ακριβώς είναι ο στόχος, να δημιουργήσουμε μια κυκλική οικονομία για τα παπούτσια και τα υφάσματα, ώστε τα προϊόντα να διαρκούν περισσότερο, επειδή στην κυβέρνηση πιστεύουμε στη δεύτερη ζωή ενός προϊόντος», τόνισε.

Οι ράφτες, οι έμποροι ρούχων και τα καταστήματα επιδιόρθωσης μπορούν να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία δωρεάν μέσω του Refashion, η οποία θα εισπράττει μια μικρή «οικολογική συνεισφορά» επί των πωλήσεων για την κάλυψη της επιδότησης.

Διαβάστε επίσης

Share: