Η οικογένεια Bvlgari επέστρεψε στη γενέθλια γη, την Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Στη γενέθλια γη, την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, βρίσκονται αυτές τις μέρες μέλη της θρυλικής οικογένειας Bvlgari-Βούλγαρη.

Ο Νίκολα Βούλγαρη, εγγονός του ευεργέτη της πόλης Σωτηρίου Βούλγαρη, πραγματοποίησε την Κυριακή μια ιδιωτική οικογενειακή επίσκεψη, στον τόπο όπου ξεκίνησε από ένα μικρό εργαστήρι αργυροχρυσοχοΐας, ο μύθος της αυτοκρατορίας στον χώρο του κοσμήματος. Τον Νίκολα Βούλγαρη συνόδευαν η σύζυγός του και νεότερα μέλη της οικογένειάς του, προκειμένου να να γνωρίσουν από κοντά τον τόπο καταγωγής τους και να διατηρήσουν την επαφή με τις ρίζες τους.

Η οικογένεια θέλησε να κρατήσει την παρουσία της διακριτική και ζήτησε να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Σουλίου, Ιωάννη Καραγιάννη και του συνεργάτες του για την εξέλιξη των εργασιών στο Κτήριο Βούλγαρη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου Σουλίου, «με βαθιά συγκίνηση οι επισκέπτες μας ξεναγήθηκαν από τους παρευρισκόμενους στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου και άκουσαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα ο Δήμος έχει προγραμματίσει για την ανάδειξη της ιστορίας του οίκου Bvlgari, αλλά και του τόπου γενικότερα. Η οικογένεια δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη από τη μουσειολογική και μουσειογραφική πρόταση που τους παρουσιάστηκε και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Με ενθουσιασμό για το εγχείρημα, όλοι είχαν να μοιραστούν ιδέες και προτάσεις και δήλωσαν έτοιμοι για αλληλεπίδραση και παροχή στοιχείων και υλικού στο Δήμο και τη μελετητική ομάδα με στόχο την πληρέστερη και ορθότερη αποτύπωση της ιστορίας του οίκου».

Στη συνέχεια τα μέλη της οικογένειας Bvlgari επισκέφτηκαν και το πρώτο κατάστημα-εργαστήριο του Σωτηρίου Βούλγαρη στο ιστορικό κέντρο, τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Παναγίας της Παραμυθίας) καθώς και το μνημείο των 49 Προκριτών της Παραμυθιάς.

Η ιστορία της αυτοκρατορίας που ξεκίνησε από την Παραμυθιά

Ο Σωτήρης Βούλγαρης, γεννημένος τον Μάρτιο του 1857, ήταν το μόνο από τα 11 παιδιά της οικογένειάς του που κατάφερε να ζήσει και να συνεχίσει την παράδοση της οικογένειας στην αργυροχοΐα.

Η ενασχόληση με τα κοσμήματα ξεκινούσε από τον παππού του Κωνσταντίνο, ο οποίος ήταν πλανόδιος πωλητής κοσμημάτων στα χωριά της Ηπείρου. Μαζί με τον πατέρα του, άνοιξαν ένα εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας και παρά το γεγονός, ότι οι δυο τους επένδυσαν πολλά σε αυτό το μαγαζί, οι συνεχείς πυρπολήσεις του χωριού από τους Τούρκους, ανάγκασαν την οικογένεια να μετακομίσει στην Κέρκυρα.

Εκεί, άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα στο υπόγειο του σπιτιού τους, όπου έφτιαχναν κοσμήματα. Λίγο αργότερα, ο δρόμος του νεαρού Σωτήρη Βούλγραρη συναντιέται με τον Μακεδόνα αργυροχόο, τον Κωνσταντίνο Κέμο και οι δυο τους αποφασίζουν να συνεργαστούν.

Το 1980 μετακόμισαν στη Νάπολη της Ιταλίας, προκειμένου να επεκτείνουν τις δουλειές τους για να φτάσει σήμερα ο οίκος Bvlgari να είναι ο “βασιλιάς των κοσμημάτων”.

Διαβάστε επίσης

Share: