Η Ελλη Λαμπέτη στην ταινία «Το τελευταίο ψέμα» (1958)/Φωτογραφία: Finos Film

Έλλη Λαμπέτη: Όταν εξομολογήθηκε στον σύζυγό της, Μάριο Πλωρίτη ότι είναι ερωτευμένη με τον Χορν

Η Έλλη Λαμπέτη πριν ζήσει τον μεγάλο, σχεδόν κινηματογραφικό έρωτα με τον Δημήτρη Χορν, υπήρξε παντρεμένη με τον Μάριο Πλωρίτη. Η γνωριμία της με τον σπουδαίο δημοσιογράφο, κριτικό θεάτρου και θεατρικό συγγραφέα, ξεκίνησε από μία παρεξήγηση, κατέληξε σε γάμο που έμελλε να “καταστρέψει” ο Δημήτρης Χορν για να εξελιχθεί στο τέλος σε μια παντοτινή φιλία.

Όταν η Έλλη Λαμπέτη έκανε τα πρώτα της θεατρικά βήματα, ο Μάριος Πλωρίτης είχε γράψει για εκείνη μία κριτική. Η νεαρή ηθοποιός παρεξήγησε τα γραφόμενά του, τα οποία θεώρησε ειρωνικά για την ίδια. Έτσι, με το θάρρος – ίσως και με το θράσος – της νιότης της πήγε και τον βρήκε στην εφημερίδα όπου εργαζόταν, ζητώντας του εξηγήσεις.

Η γνωριμία με τον Πλωρίτη

Εκείνος, με την ηρεμία που τον διέκρινε ως άνθρωπο, της εξήγησε ευγενικά πως πρόκειται για ένα τυπογραφικό λάθος καθώς πιο κάτω έγραφε τα καλύτερα για εκείνη, κάτι που η Έλλη Λαμπέτη δεν είχε προσέξει μέσα στον εκνευρισμό της. Ο Μάριος Πλωρίτης ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την όμορφη ηθοποιό με τα μελαγχολικά μάτια και το απίστευτο ταλέντο. Εκείνη, πάλι, μόλις είχε βγει από μία ερωτική απογοήτευση και ο έρωτας ήταν το τελευταίο που την απασχολούσε.

Ωστόσο, οι δυο τους συνεργάστηκαν λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το 1945, στην ταινία, «Αδούλωτοι Σκλάβοι», όπου η Λαμπέτη πρωταγωνιστούσε και ο Πλωρίτης είχε αναλάβει τη σκηνοθεσία. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήρθαν κοντά. Ο Πλωρίτης, όπως εξομολογήθηκε η ίδια, τη βοήθησε να ξεπεράσει «την πίκρα και την απογοήτευση» που ένιωθε από τον προηγούμενο έρωτα.

Και κάπου εκεί γεννήθηκε ο νέος. «Ερωτευτήκαμε. Πιο σωστά με ερωτεύτηκε εκείνος. Εγώ, ήμουν ήδη ερωτευμένη σου είπα, δεν περίμενα πια να γνωρίσω άλλον έρωτα. Αλλά εκτιμούσα πάρα πολύ τον Μάριο. Ήταν ένας πρώτης τάξεως άνθρωπος και βρισκόμαστε μαζί σε εκείνο το ειδικό, που λένε, περιβάλλον», είχε εξομολογηθεί η Έλλη Λαμπέτη.

Ο γάμος τους τελέστηκε στις 19 Αυγούστου του 1950, στην εκκλησία του Άγιου Δημήτριου του Λουρμπαδιάρη. Έζησαν μαζί δυόμιση χρόνια, ώσπου εκείνη ερωτεύτηκε τον Δημήτρη Χορν. Μάλιστα, ήταν τέτοια η σχέση της με τον Μάριο Πλωρίτη, που η ηθοποιός ομολόγησε τον απαγορευμένο έρωτά της, πρώτα σε εκείνον. Ναι, στον ίδιο της τον σύζυγο, με μια ειλικρίνεια που δεν τη συναντάς εύκολα.

Όταν ομολόγησε στον Πλωρίτη τον έρωτά της για τον Χορν

Μετά το θάνατό της ηθοποιού, η δημοσιογράφος Φρίντα Μπιούμπι, κυκλοφόρησε το βιβλίο «Έλλη Λαμπέτη, η τελευταία παράσταση». Το βιβλίο στηρίχτηκε σε διηγήσεις της ίδιας της Λαμπέτη. Μέσα στις σελίδες του βιβλίου, περιγράφεται – από τις διηγήσεις της Έλλης -ο γάμος της με τον Πλωρίτη και πώς εκείνη του ομολόγησε τον έρωτά της για τον Χορν.

Διαβάζουμε συγκεκριμένα στο βιβλίο:

«Παντρευτήκαμε τον Αύγουστο του ’50. Ζήσαμε ωραία δυόμισι χρόνια, ώσπου ερωτεύτηκα τον Χορν κι αυτό μας τα χάλασε. Μόλις κάναμε τον θίασο με τον Χορν τον ερωτεύτηκα-αριστούργημα!

Είχα όμως πρόβλημα. Γιατί, ενώ ήμουν ερωτευμένη με τον Χορν, δεν τον ήθελα. Μπορείς να το φανταστείς; Είχα την άποψή μου. Θεωρούσα το μπλέξιμο μαζί του επικίνδυνο, προτιμούσα χίλιες φορές να το αποφύγω. Βρισκόμουν σε τρομερό δίλημμα. Ήθελα να έχω κάποιον για να συζητήσω αυτό το πρόβλημα, ν΄ ακούσω μια γνώμη, να βρω διέξοδο.

Αλλά δεν είχα φιλενάδες. Δεν είχα κανέναν άλλον για να του πω τα προβλήματά μου, εκτός από τον Μάριο. Στους άλλους όλους ήμουν μυστική, δεν έλεγα ποτέ τίποτα, δεν ανοιγόμουν, δεν έκανα εκμυστηρεύσεις. Σε ποιόν λοιπόν να μιλήσω για τον Χορν; Ποιος να με βοηθήσει; Απευθύνθηκα στον Μάριο. Του λέω ”Μάριε, μου συμβαίνει κάτι τρομερό. Τον Χορν τον ξέρεις πως τον έχω -δεν τον χωνεύω. Δεν χωνεύω τη μάνα του, την ανατροφή του, τα κοσμικά του, τα σουσουδίστικά του. Αλλά, δες τι πρόβλημα. Τον ερωτεύομαι. Και το ΄λεγα έτσι απλά, ο βλάκας κι ο Μάριος είχε μείνει ξερός με το θράσος μου….».

Ο έρωτας Πλωρίτη – Βουγιουκλάκη

Λίγο μετά το ζευγάρι χώρισε. Η Έλλη Λαμπέτη αφέθηκε στον έρωτά της με τον Χορν, ενώ στη ζωή του Πλωρίτη μπήκε η νεαρή ηθοποιός, Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για την ηθοποιό, ο Πλωρίτης υπήρξε ο θεατρικός της μέντορας βοηθώντας την στην εξέλιξη της καριέρας της.

Μάλιστα, ήταν εκείνος που την προέτρεψε να αλλάξει το χρώμα των μαλλιών της και τη σύστησε στον Κώστα Μουσούρη να την πάρει συμπρωταγωνίστριά του.

Share: