Search
Close this search box.

Μάθε να αγαπάς τον εαυτό σου

«Σταμάτα να χτυπάς τον εαυτό σου. Είστε ένα έργο σε εξέλιξη, που σημαίνει ότι φτάνετε εκεί λίγο κάθε φορά, όχι ταυτόχρονα. » 

Συχνά αυτές τις μέρες, δεν θα ήθελα τίποτα περισσότερο από το να προχωρήσω. Αν μπορούσα να βρω το δρόμο προς τα εμπρός, σίγουρα θα άρχιζα να κινούμαι προς αυτή την κατεύθυνση. Αν δεν το έχετε ήδη μαντέψει, περνάω έναν χωρισμό, τον μεγαλύτερο της ζωής μου μέχρι τώρα.

Και πάλι, συχνά απογοητεύομαι που αν έπρεπε να σημειώσω ένα πλαίσιο για να περιγράψω την “κατάσταση της σχέσης μου”, πιθανότατα θα ήταν “Είναι περίπλοκο”.

Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο νομίζω, αλλά μερικές φορές στεναχωριέμαι τόσο πολύ που δεν ξέρω πια πού βρίσκομαι. Ο πόνος και η σύγχυση είναι μέρος της καθημερινότητας.

Πρόσφατα, μετά από μια δακρύβρεχτη συζήτηση με την αδερφή μου που πάντα με στήριζε, ανυπομονούσα να καθίσω στο μαξιλάρι μου και να νιώσω τη θλίψη και τον πόνο που ένιωθα.

Είχα περάσει μια μέρα συγκεντρώνοντας έντονα τη δουλειά μου και, όταν το μυαλό μου περιπλανήθηκε, συγκρατώντας τα δάκρυά μου. Ανυπομονούσα να αφήσω αυτά τα δάκρυα να κυλήσουν. Ήμουν έτοιμος να αφήσω αυτά τα συναισθήματα να ζήσουν, να τα αναγνωρίσω και να τα αποδεχτώ, να ζήσω μαζί τους.

Ευχαρίστησα την αδερφή μου για όλα, έκλεισα το τηλέφωνο, πήγα στο μαξιλάρι μου και κάθισα. Ρύθμισα το χρονόμετρο. Σήκωσα το κεφάλι μου ψηλά. Κατέρρευσα κλαίγοντας. Σηκώθηκα ξανά. Έσπασα πάλι κλαίγοντας.

Και μόνο η σκέψη να τραβήξω το στήθος μου ήταν εξαντλητική. Όλη την ημέρα ανυπομονούσα για τη στιγμή που θα μπορούσα να αφήσω αυτά τα συναισθήματα να τρέξουν ελεύθερα, και τώρα ένιωθα πολύ αδύναμη για να τα βιώσω όπως πίστευα ότι θα έπρεπε.

Το να νιώθω δυσφορία, ωστόσο, δεν φαινόταν να είναι το τρέχον πρόβλημά μου.

Αυτά τα συναισθήματα είχαν κάτι να με διδάξουν και ήθελα να μάθω. Αν μπορούσα απλώς να καθίσω σε διαλογισμό με τον πόνο που ένιωθα, θα μπορούσα να αρχίσω να καταλαβαίνω τα μαθήματα – ή έτσι νόμιζα. Νόμιζα ότι τα μαθήματα θα μου έλεγαν τι να κάνω και πώς να προχωρήσω.

Ήθελα να είμαι δυνατή και σταθερή. Ήθελα να κρατήσω το κεφάλι μου ψηλά και να νιώσω τον πόνο. Δεν ήθελα να είμαι ένα σωρό αυτολύπησης στο πάτωμα της κρεβατοκάμαρας μου. Καθισμένος στο μαξιλάρι, συνειδητοποίησα ότι ίσως δεν είχα άλλη επιλογή.

Ήταν αναμφισβήτητο. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να είμαι απλώς μια γκρίνια στο πάτωμα του υπνοδωματίου μου. Μια λέξη μου ήρθε στο μυαλό: συντριβή. καταπλακώθηκα.

Οπότε επαναφέρω το χρονόμετρο μου. Πέντε λεπτά. Για πέντε λεπτά, μπορούσα να κλάψω πικρά. Μετά αποφάσισα να σηκωθώ, να μαγειρέψω δείπνο, να φάω, να πιω ένα φλιτζάνι καφέ και να διαβάσω ένα μυθιστόρημα και μετά να επιστρέψω στο μαξιλάρι.

Αυτό το νέο σχέδιο πήγε πολύ καλύτερα. Μόνο, έκλαψα για περίπου τριάντα δευτερόλεπτα, μετά έμεινα εκεί αναπνέοντας βαθιά. Το χρονόμετρο χτύπησε και σηκώθηκα.

Χόρεψα ενώ ετοίμαζα το δείπνο. Πήρα το δείπνο μου, τον καφέ μου, το διάβασμά μου. Κάθισα στο μαξιλάρι μου. Ένιωσα τα συναισθήματα που είχαν μετατραπεί σε μούδιασμα.

Η ευγνωμοσύνη που νιώθω γι’ αυτή την εμπειρία, που μπορώ να αναγνωρίσω τις ανάγκες μου και να τις προσφέρω, που απλώς έδωσα στον εαυτό μου ένα θετικό και υγιές διάλειμμα, είναι τεράστια.

Έδωσα στον εαυτό μου τον χώρο που χρειαζόμουν. Ήλπιζα να καθίσω στο μαξιλάρι και να πάρω αυτόν τον χώρο, αλλά διαπίστωσα ότι έτρεμε το “Bad Girls”.

Δεν είναι ασυνήθιστο να θέλουμε ο εαυτός μας ή η κατάστασή μας να είναι διαφορετική. Είναι η επιθυμία να είμαστε καλύτεροι άνθρωποι που μας οδηγεί να αναπτυχθούμε, να αλλάξουμε και να γίνουμε πραγματικά καλύτεροι άνθρωποι. Ωστόσο, η προσωπική ανάπτυξη είναι συχνά μια αργή και επίπονη διαδικασία.

Η προσδοκία να είμαστε κάτι που δεν είμαστε, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, είναι μια μορφή επιθετικότητας προς τον εαυτό μας.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να φροντίζουμε τον εαυτό μας και τις περιστάσεις μας όπως είναι. Ακούστε τον εαυτό σας και μην προσπαθήσετε να αναγκάσετε τον εαυτό σας ή την κατάστασή σας να είναι κάτι που δεν είναι.

Όταν δίνεις στον εαυτό σου ένα διάλειμμα, δημιουργείς χώρο. Το να αφήνεις τα πράγματα να είναι, όπως είναι, χωρίς κρίση ή προσδοκίες, σου δίνει χώρο να αναπνεύσεις. Και είναι καλό για σαφήνεια. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι τα πράγματα αρχίζουν να βελτιώνονται, αν τα αφήσετε.

Η κατάστασή μου παραμένει «περίπλοκη» και εξακολουθώ να νιώθω μπερδεμένη. Ωστόσο, η σύγχυση άρχισε σιγά σιγά να ξεκαθαρίζει. Είμαι πιο πρόθυμος να βασιστώ σε αυτή τη σύγχυση, να αποδεχτώ το περίπλοκο.

Η αλήθεια είναι ότι προχωρώ, μέρα με τη μέρα, όποιες κι αν είναι οι επιλογές μου. Δεν υπάρχει τίποτα απογοητευτικό στην επιπλοκή. είναι σημάδι ανάπτυξης και μετάβασης. Μερικές φορές είναι δύσκολο να το δεις, αλλά η χαρά της ζωής βρίσκεται στο άγνωστο.

Το να εγκαταλείψω την αδυναμία μου έδωσε δύναμη. Η σύγχυση μου έφερε σαφήνεια. Το να αφήσω τη ζωή μου να είναι περίπλοκη το έκανε πιο εύκολο. Το να φύγω μου επέτρεψε να περάσω ένα πολύ ευχάριστο βράδυ όταν το χρειαζόμουν περισσότερο.

Photo cover:pixabay.com/JillWellington/woman

Διαβάστε επίσης:

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα