Πόσο “τυχαίες” είναι οι φωτιές – Εισαγγελική παρέμβαση Αρείου Πάγου για τον Έβρο

Την στιγμή που οι φωτιές σε όλη τη χώρα μαίνονται και στην Αλεξανδρούπολη συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη έδωσε παραγγελία προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης να ερευνηθούν τα αίτια για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην περιφέρειά του και ιδίως εάν μεταξύ αυτών προκύπτει «τυχόν οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα για εμπρησμό σε δάση».

Σε ό, τι αφορά το σκέλος της παραγγελίας για τους μετανάστες ζητά να διερευνηθούν σοβαρά αδικήματα όπως είναι η έκθεση σε κίνδυνο και η αρπαγή. Επιπλέον, ζητά από την εισαγγελία Αλεξανδρούπολης να την ενημερώνει άμεσα για όλες τις ενέργειες.

Σοκάρουν οι αριθμοί με τα καμένα στρέμματα

Την ίδια στιγμή, σοκάρουν οι αριθμοί με τα στρέμματα που έχουν καεί έως τώρα στην Αλεξανδρούπολη και στην Πάρνηθα που μαίνονται ακόμη.

Έκταση μεγαλύτερη των 617.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (23/8) η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο στην περιοχή Μελίας Έβρου, με βάση τις πιο πρόσφατες εικόνες υψηλής ανάλυσης του περιβαλλοντικού δορυφόρου Sentinel-2, που ανέλυσε η υπηρεσία χαρτογράφησης καμένων εκτάσεων του Εθνικού Παρατηρητηρίου Δασικών Πυρκαγιών (ΕπαΔαΠ), η οποία υλοποιείται από το εργαστήριο Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Αντίστοιχα έκταση μεγαλύτερη των 50.000 στρεμμάτων έχει κατακάψει η πυρκαγιά στη Φυλή Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές Φυλής του Νομού Αττικής και Αλεξανδρούπολης μέχρι τις 12 μ.μ. (23/08/2023) ανέρχονται στα 50.057 και 617.571 στρέμματα αντίστοιχα.

Η χαρτογράφηση πραγματοποιήθηκε με δεδομένα Sentinel-2 (χωρικής διακριτικής ικανότητας 10μ.)
Η ομάδα του Εργαστηρίου του ΑΠΘ σημειώνει, ωστόσο, ότι “οι περιοχές καλύπτονται σε μεγάλο μέρος από σύννεφα και καπνό και πιθανώς να υπάρχουν ενδιάμεσες περιοχές που έχουν εκτιμηθεί λανθασμένα ως καμένες”.

Επιπλέον, διευκρινίζει πως “παρατηρούνται ενεργά μέτωπα και στις δύο πυρκαγιές, τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την τελική εκτίμηση της καμένης έκτασης”.

Θα ακολουθήσει ακριβέστερη εκτίμηση των εκτάσεων αυτών τις επόμενες ημέρες.

Διαβάστε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα