Μετά τις φονικές πυρκαγιές στη Χαβάη, το Μάουι καταθέτει μήνυση κατά του κύριου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας

Μετά τις φονικές πυρκαγιές στη Χαβάη, το Μάουι καταθέτει μήνυση κατά του κύριου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.
Πάνω από δύο εβδομάδες μετά τις φονικές πυρκαγιές που παραλίγο να ισοπεδώσουν μια πόλη στη Χαβάη, η κομητεία του Μάουι ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα υποβάλει καταγγελία κατά του κύριου προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας του αρχιπελάγους, της Hawaiian Electric, κατηγορώντας την ότι δεν έκοψε το ρεύμα πριν από την καταστροφή.

Η εταιρεία είναι αντικείμενο πολλών υποψιών και έχει ήδη γίνει αντικείμενο καταγγελίας από κατοίκους. Βίντεο που τράβηξαν ορισμένοι ντόπιοι δείχνουν μια γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος που έχει υποστεί ζημιά από τον άνεμο την ημέρα της καταστροφής, περικυκλωμένη γρήγορα από φλόγες.

Η έρευνα που άνοιξε η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη προβεί σε συμπεράσματα, αλλά πολλοί αναρωτιούνται για την ευθύνη της Hawaiian Electric σε αυτές τις πυρκαγιές, τις πιο θανατηφόρες εδώ και έναν αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες προκάλεσαν τουλάχιστον 115 θανάτους.
Η εταιρεία ενήργησε εξ αμελείας μη σβήνοντας τον ηλεκτρικό της εξοπλισμό παρά την προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, ανέφερε η κομητεία Μάουι σε δελτίο τύπου.

Πριν οι φλόγες κάνουν στάχτη την πόλη Lahaina, η Χαβάη βρισκόταν σε συναγερμό λόγω των ισχυρών ανέμων που τροφοδοτούνταν από τον τυφώνα Dora, ο οποίος έσκαγε στον Ειρηνικό μερικές εκατοντάδες μίλια από το αρχιπέλαγος.

Σύμφωνα με την καταγγελία, που είδε το AFP, η κομητεία πιστεύει ότι αυτή η καταστροφή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Η Hawaiian Electric θα μπορούσε να είχε προβλέψει ότι οι ισχυροί άνεμοι θα κατέστρεφαν τους στύλους της κοινής ωφέλειας, θα κατέστρεφαν τα καλώδια ηλεκτροδότησης και θα αναφλεγόταν η βλάστηση, υποστηρίζει η καταγγελία.

Ο προμηθευτής είχε την υποχρέωση να συντηρεί και να επισκευάζει σωστά τις γραμμές ηλεκτρικής μεταφοράς και τον λοιπό εξοπλισμό, (…) και να διασφαλίζει ότι η βλάστηση έχει περικοπεί και συντηρείται σωστά για να αποφευχθεί η επαφή με τις εναέριες γραμμές ηλεκτροδότησης, συμπληρώνει η καταγγελία.

Η Hawaiian Electric γνώριζε επίσης ότι εάν ο εναέριος ηλεκτρικός εξοπλισμός της αναφλεγεί φωτιά, θα εξαπλωθεί με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό σε ένα νησί που επλήγη από την ξηρασία, ισχυρίζεται η καταγγελία.
Στις 14 Αυγούστου, το αφεντικό της Hawaiian Electric, Shelee Kimura, υπερασπίστηκε την απόφαση της εταιρείας της να μην κλείσει το ρεύμα.

Στη Λαχάινα, η ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτεί τις αντλίες που τροφοδοτούν νερό, απάντησε ο επικεφαλής, διευκρινίζοντας ότι οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη για τους ηλικιωμένους ή τους άρρωστους.

Η φωτιά στη Λάχαινα τέθηκε αρχικά υπό έλεγχο νωρίς το πρωί και οι πυροσβέστες ασχολήθηκαν και με άλλες πυρκαγιές. Ανάκαμψη σημειώθηκε το απόγευμα και οι φλόγες αυτή τη φορά κατέκλυσαν την πόλη.

Αυτή την εβδομάδα, οι αρχές ανέφεραν ότι είχαν ακόμη εντοπίσει 1.100 αγνοούμενους.

photo cover: Μάουι / pascal-debrunner-unsplash

Δείτε επίσης

Share:

The New You

Στοιχεία Επικοινωνίας

Βρείτε μας στα Social Media:

Αφήστε μας ένα μήνυμα