Search
Close this search box.

Μονή του Οσίου Λουκά: Σώθηκε με μεγάλες ζημιές η ιστορική μονή

Από τη μανία της καταστροφικής φωτιάς στη Βοιωτία, δεν γλίτωσε ούτε η ιστορική μονή του Οσίου Λουκά. Το θρησκευτικό μνημείο που είναι εγγεγραμμένο στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, απειλήθηκε άμεσα από τη φωτιά και χάρη στις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν παραδόθηκε στις φλόγες.

Ωστόσο, η Μονή αν και γλίτωσε τα χειρότερα, υπέστη σοβαρές ζημιές, αφού η φωτιά κατέκαψε τη στέγη του εγκαταλελειμμένου κελιού του μοναχού Ιωάσαφ, του 19ου αιώνα, στη νοτιοανατολική πτέρυγας, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του κτηρίου, ενώ προκάλεσε βλάβες στους χώρους υγιεινής των επισκεπτών.

Το υπουργείο Πολιτισμού με ανακοίνωσή του εξηγεί όλα τα βήματα που έγιναν αλλά και όσα μέτρα πυροπροστασίας είχαν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα.

“Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Τ.Κ. Στειρίου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας Βοιωτίας απείλησε ιδιαίτερα τη Μονή του Οσίου Λουκά, μνημείου εγγεγραμμένου στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Με την έγκαιρη και συντονισμένη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και χάρη στις εργασίες συστηματικής αποψίλωσης του περιβάλλοντος χώρου, που είχαν προηγηθεί, από τον Δήμο Διστόμου-Αράχοβας- Αντίκυρας, το Καθολικό της Μονής, ο Ναός της Παναγίας, η Κρύπτη, το Φωτάναμα, το Βορδονάρειο και οι Βορειοανατολικές Στοές δεν υπέστησαν ουδεμία βλάβη”, σημειώνει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται πως: “Χάρη στις άμεσες ενέργειες του προσωπικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας, αμέσως μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, σε πολύ μικρή απόσταση από τη Μονή, απομακρύνθηκαν, με ταχύτητα και ασφάλεια, επισκέπτες και προσκυνητές, που εκείνη την ώρα βρίσκονταν εντός του μνημείου”.

“Γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά που ξέρουμε”

Ο Μητροπολίτης Θηβών – Λιβαδειάς και Αυλίδας Γεώργιος ήταν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς στη Βοιωτία. Προσπάθησε και ο ίδιος μαζί με τους πυροσβέστες και εθελοντές να σώσει το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα λιγότερο καθώς πρόκειται για τον τόπο του. “Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όλα τα μοναστήρια και όλοι οι ναοί της Βοιωτίας είναι ο τόπος μου, η πατρίδα μου. Έτσι δεν έκανα τίποτα παρά λίγο από αυτό που έπρεπε”, ανέφερε συγκινημένος.

Και πρόσθεσε: “Σώθηκαν οι ναοί που είναι το πρώτο. Γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά που ξέρουμε. Θυμίζει ένα καμένο τοπίο, χιλιάδες πυρσοί μέσα στη μαυρίλα. Μεγάλα καντήλια φώτιζαν, καίγονταν οι κορμοί και όλες οι εγκαταστάσεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το Α. Δόξα τω Θεώ σώθηκαν οι ναοί. Κάηκε ένα παλιό κτίριο δίπλα στον ναό, κάηκαν οι αποθήκες και τουαλέτα στη βόρεια πύλη, αγροτικές αποθήκες. Δεν έχει νερό και ρεύμα. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν”.

Παρακάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες να στηρίξουν τη Μονή για να ξαναγίνει όπως ήταν πριν και να τους δέχεται όλους. Σχετικά με την καταστροφή που σημειώθηκε ανέφερε: «Χθες το βράδυ ήταν να εκκενωθούν τα χωριά μας, καίγεται το μεγάλο δάσος, χιλιάδες ελαιώνες. Παρακαλώ αν μπορούν να σωθούν αυτά. Κάηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα. Κινδύνευσαν κι άλλα μοναστήρια. Η Βοιωτία είναι ένα πύρινο μέτωπο».

Διαβάστε επίσης

Share: