6 συμβουλές για να ενισχύσετε τις ορμόνες σας

Το σώμα εκκρίνει και ενορχηστρώνει, με πλήρη απασχόληση, ένα κοκτέιλ χημικών μορίων που καθοδηγούν τη διάθεσή μας και τον τρόπο αντίληψης των γεγονότων, καθώς και το αντίστροφο. Ορισμένες ουσίες είναι θετικοί αγγελιοφόροι, όπως: ευεξίας , ικανοποίησης, χαράς , κ.λπ., άλλες είναι λιγότερο ευχάριστοι αγγελιοφόροι όπως: στρές , φόβος κ.α.. Αλλά και τα δύο είναι χρήσιμα, είναι η ανισορροπία τους ή οι ακατάλληλες απαντήσεις που προκαλούν ανησυχία. Ο καθένας μπορεί να διαμορφώσει την εσωτερική του χημεία και να μπει στον ενάρετο κύκλο της αισιοδοξίας, είναι το πρώτο βήμα προς την ευτυχία !

Τι κάνουν οι ορμόνες

 • Η ντοπαμίνη είναι το ξεκίνημα της ημέρας, δίνει την επιθυμία, την επιθυμία για έργα και κίνητρο.
 • Η σεροτονίνη επιτρέπει κατευνασμό, ευεξία και χαλάρωση.
 • Το GABA δρα για την εναρμόνιση των νευρικών σημάτων, ονομάζεται “αγχολυτικό”
 • Η αδρεναλίνη παράγεται σε περίπτωση κινδύνου, φόβου, στρες. προσοχή γίνεται αντιπαραγωγικό, πηγή άγχους, αν το ποσοστό του παραμένει πολύ υψηλό.
 • Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη της αγάπης, της προσκόλλησης, της αφής. είναι ανακουφιστικό από το άγχος.

1. Φυσικό αντικαταθλιπτικό: κολύμπι για να νιώθεις πιο ανάλαφρος στο κεφάλι σου

Όλα τα αθλήματα δρουν στη νευρικότητα και την ένταση γιατί ξεκινούν την παραγωγή ενδορφινών και διαφόρων νευροδιαβιβαστών. «Αλλά ο αθλητισμός σε ένα υδατικό μέσο θα ήταν ιδιαίτερα ενεργός στην παραγωγή σεροτονίνης, σίγουρα επειδή θυμίζει (στη μνήμη μας) μια ευεξία που είναι χαραγμένη στον εγκέφαλο στη μήτρα», εξηγεί ο Δρ. Christophe Delong, αθλητικός γιατρός.

Η «υδάτινη» σεροτονίνη είναι ισοδύναμη με τα καλύτερα αντικαταθλιπτικά της αγοράς ! Η σύνθεσή του στον εγκέφαλο πυροδοτείται από τις συσπάσεις των μυών (με την παραγωγή αμινοξέων από τους μύες και το συκώτι ) και αυξάνεται από το μασάζ νερού στο δέρμα. Γενικά, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι όσο περισσότερο εκπαιδεύεται το σώμα να παράγει αυτές τις ευεργετικές ουσίες, τόσο πιο γρήγορα τις εκκρίνει και με υψηλούς ρυθμούς.

Στην πράξη να νιώθεις πιο ανάλαφρος

Συνιστώνται μήκη σόλο με τον δικό σας ρυθμό ή στο μάθημα για να αποκτήσετε τη σωστή τεχνική. 30 λεπτά, στην αρχή μετά 45 λεπτά, μόλις βρούμε τον σωστό ρυθμό για να κολυμπήσουμε αβίαστα, με καλή αίσθηση ολίσθησης. “Η επίδραση της σεροτονίνης είναι αισθητή από την πρώτη συνεδρία και μπορεί να διαρκέσει 3 έως 5 ημέρες. Με 2 συνεδρίες την εβδομάδα για τουλάχιστον 6 εβδομάδες, παρατηρούμε ότι τα επίπεδα παραμένουν σταθερά για περίπου 3 μήνες” , διευκρινίζει ο Δρ. Christophe Long.

2. Ψυχική υγεία: Τραγούδησε

Δεν χρειάζεται να είσαι η Celine Dion για να τραγουδήσεις και να νιώσεις καλύτερα. Είναι μια πολύ ολοκληρωμένη δραστηριότητα ελεύθερου χρόνου που δουλεύει την αναπνοή , το διάφραγμα , τους μύες του θώρακα, του λαιμού, του στομάχου… Και τον εγκέφαλο! Ο ήχος θα διεγείρει τον κροταφικό λοβό, μετά τον μετωπιαίο λοβό, μέρος του εγκεφάλου που σας επιτρέπει να ενεργείτε στον κόσμο. Όλο αυτό το ταξίδι καταλήγει στο κύκλωμα της ευχαρίστησης και της ανταμοιβής υπογραμμίζει ο νευρολόγος Pierre Lemarquis, στο βιβλίο του «Σερενάτα για έναν μουσικό εγκέφαλο».

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το Ινστιτούτο Μουσικής του Πανεπιστημίου της Φρανκφούρτης διαπίστωσε ότι το τραγούδι για μία ώρα αύξησε τα επίπεδα των IgAs (εκκριτική ανοσοσφαιρίνη Α), πρωτεϊνών που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανοσολογική λειτουργία των βλεννογόνων. «Η ψυχή είναι στενά συνδεδεμένη με το ανοσοποιητικό σύστημα», επισημαίνει ο καθηγητής Olivier Coudron . «Στη νευροψυχιατρική θεωρείται ότι η αύξηση σε αυτά τα περίφημα εκκριτικά IgA που παράγονται από το έντερο είναι ένας από τους καλύτερους δείκτες ανάρρωσης από ψυχική διαταραχή».

Στην πράξη, για να διατηρήσει την ψυχική του υγεία

 • Στο ρεφρέν: γκόσπελ, όπερα, ποπ… Ανεξάρτητα από το ύφος, το γεγονός ότι τραγουδάς σε μια χορωδία πυροδοτεί μια συνέργεια μεταξύ του σωματικού, ψυχολογικού και κοινωνικού αντίκτυπου, που έχει λίγα ισοδύναμα.
 • Μόνος ή με φίλους: δεν υπάρχει τίποτα σαν καραόκε για να φωνάζεις ενώ διασκεδάζεις. Απλώς κατεβάστε μια εφαρμογή (για παράδειγμα Yokee Music) και επενδύστε σε ένα μικρόφωνο.

3. Anti-stress: μασάζ για άμεση χαλάρωση

Γνωρίζουμε τα οφέλη του μασάζ. Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε λιγότερα ότι τα οφέλη μπορεί να είναι μεγαλύτερα για όσους κάνουν το μασάζ παρά για εκείνους που το λαμβάνουν, αποκαλύπτει το έργο του γιατρού Tiffany Field, συγγραφέα του βιβλίου Τα οφέλη της αφής (Éd.Payot & Rivages) .

Η συγκέντρωση στο άγγιγμα και η επιθυμία να κάνουμε καλό εναρμονίζουν τους νευροδιαβιβαστές, ζητούν τον αριστερό εγκεφαλικό φλοιό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για τη χαλάρωση: η καρδιά αρχίζει να χτυπά πιο αργά, η αρτηριακή πίεση μειώνεται, ο ρυθμός πέφτει επίσηςκορτιζόλης

Στην πράξη, για μείωση του άγχους

Για να κάνετε μασάζ σε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, επιλέξτε ένα άνετο (και καλά θερμαινόμενο) μέρος και φροντίστε να έχετε 20 λεπτά ηρεμίας. Τρίψτε τα χέρια σας με λάδι μασάζ μέχρι να ζεσταθούν πολύ, τοποθετήστε τα στο γυμνό μέρος (πλάτη, πόδια κ.λπ.). Αφήστε τα να έρθουν σε επαφή με το δέρμα για λίγα δευτερόλεπτα πριν αφήσετε τα χέρια σας να κινηθούν. Νιώστε την πίεση των παλάμων, των δακτύλων, μην πιέζετε τίποτα. Όταν αισθάνεστε καλά στην κίνηση, κλείστε τα μάτια σας και αφήστε τον εαυτό σας να καθοδηγηθεί: ελαφρύ άγγιγμα, εξομάλυνση, κύκλος, χτύπημα… Είναι ενστικτώδης ομιλία.

4. Φόβοι, αγωνίες… Διαλογιστείτε για να απαλύνετε τους φόβους σας

Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό από τον διαλογισμό, απλά πρέπει να αποφασίσετε, είναι το αποφασιστικό βήμα σε μια απαράμιλλη περιπέτεια. Εάν μπορείτε να αναπνεύσετε, μπορείτε να διαλογιστείτε!

«Έχουμε πολλές μελέτες που αντικειμενοποιούν τα αποτελέσματα του διαλογισμού, από τις πιο ενδιαφέρουσες, έχουμε δει μείωση του μεγέθους της αμυγδαλής, που αντιστοιχεί στη συναισθηματική ζώνη του φόβου. Σημαντική γιατί η λειτουργία δημιουργεί το όργανο, εξηγεί ο καθηγητής Olivier Coudron. Οι άνθρωποι που αναπτύσσουν φόβους και άγχη έχουν μια αμυγδαλή που τείνει να διογκώνεται με την πάροδο του χρόνου. Ενώ στην ηρεμία και την ευεξία που παρέχει ο διαλογισμός, θα παρατηρήσουμε μια μικρή μείωση αυτού του αδένα” . Η αμυγδαλή, το κέντρο των συναισθημάτων , είναι πολύ ευαίσθητη στην κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) και στην αδρεναλίνη, η οποία φυσικά μειώνεται κατά την τακτική άσκηση.

Στην πράξη, για να απαλύνει τα άγχη του

Μην επιδιώκετε να κατευθύνετε την αναπνοή σας, να τη μεταμορφώσετε ή να της επιβάλλετε συγκεκριμένο ρυθμό. Εισπνεύστε και μετά εκπνεύστε, κανονικά, φυσικά. Αφήστε τις σκέψεις ήσυχες, εμφανίζονται και μετά εξαφανίζονται: είναι θέμα παραμονής σε αυτή την κατάσταση μάρτυρας. Για να ξεκινήσετε, βυθιστείτε στο βιβλίο “Practice of Meditation” του Fabrice Midal (Ed. Le Livre de Poche) .

5. Η συνταγή για χυμό για καλή διάθεση

Τα υλικά που χρειάζεστε για αυτόν τον χυμό καλής διάθεσης στο μπλέντερ:

 • 1/3 χυμό καρότου
 • 1/3 χυμό ντομάτας
 • 1/3 ροζ χυμό γκρέιπφρουτ
 • 1 παύλα βιολογικό λάδι αβοκάντο

Τα οφέλη αυτού του χυμού: εκτός από τη βιταμίνη C που διευκολύνει τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών, αυτό το κοκτέιλ είναι ένα ορυχείο καροτενοειδών: λυκοπένιο, βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη… Διπλό αποτέλεσμα: εκτός από την τόνωση της αισιοδοξίας , χαρίζει λαμπερή επιδερμίδα !

6. Η χρονοδιατροφή των νευροδιαβιβαστών

Για να φτιάξετε αυτό που χρειάζεται την κατάλληλη στιγμή:

 • Ετοιμάστε ένα πρωινό με πρωτεΐνη με λίγη ή καθόλου γρήγορη ζάχαρη για να ενισχύσετε την ντοπαμίνη
 • Γύρω στις 4-5 μ.μ., πάρτε ένα συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε τρυπτοφάνη για αποτελεσματική σεροτονίνη: 6 Quantacalm gummies (Phytoquant) ή μια μπάρα Sérocontrol (Thérascience)
 • Έχετε ένα λιτό, χορτοφαγικό δείπνο (πριν τις 8 μ.μ.) με αργούς υδατάνθρακες για να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλά και να εξασφαλίσετε τη μετατροπή της σεροτονίνης σε μελατονίνη.

Photo cover:pixabay.com/kalyanayahaluwo/meditate

Διαβάστε επίσης:

Share: