Ανεπανόρθωτη καταστροφή στο Δάσος τη Δαδιάς: Θα χρειαστεί 1,5 αιώνα για να αναγεννηθεί

Σε πύρινο κλοιό για δύο εβδομάδες ακριβώς, παραμένει ο Έβρος με τα μέτωπα της φωτιάς να είναι ανάμεσα σε Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη. Η πυρκαγιά συνεχίζει το καταστροφικό της έργο, απειλώντας πλέον τον μικρό πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα που αφήνει πίσω της στο Δάσος της Δαδιάς η καταστροφική φωτιά, είναι αποκαρδιωτική και η οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί, είναι μη αναστρέψιμη. Εξάλλου, η χλωρίδα της περιοχής αποτελείτο από έναν σπάνιο συνδυασμό γηραιών δέντρων και ιδιαίτερου ανάγλυφου, που το πιθανότερο είναι να μην καταφέρουν ποτέ να αναγεννηθούν.

Παρά την ικανότητα του φυσικού περιβάλλοντος να ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες, στην περίπτωση του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι δυσοίωνες. Ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ Αλέξανδρος Δημητρακόπουλος αναλύει στο Τhesstoday.gr το μέγεθος της απώλειας του καταφυγίου, χαρακτηρίζοντας το ως «την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της φετινής αντιπυρικής περιόδου».

Η εικόνα που παρουσιάζει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το άλλοτε μοναδικό στο είδος του δάσος της Δαδιάς και κατοικία του μαυρόγυπα, είναι αποκαρδιωτική. «Πέρσι τον Ιούνιο και φέτος τον Αύγουστο, καταφέραμε να το καταστρέψουμε», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Η Δαδιά δεν θα αναγεννηθεί ποτέ

«Η φύση αποκαθίσταται μόνη της και χρειάζεται τον χρόνο της. Τα καμένα πευκοδάση και οι θαμνώνες αείφυλλων πλατύφυλλων στην Ελλάδα χρειάζονται από 10 έως 30 χρόνια μέχρι να αναγεννηθούν. Ωστόσο, η Δαδιά δεν θα αναγεννηθεί ποτέ, δεδομένου ότι οι μαύρες πεύκες ήταν πολύ γηραιά δέντρα και στις κορφές τους έκαναν φωλιές πολλά αρπακτικά, χρειάζονται περισσότερα από 150 -και αν- τα καταφέρουν».

Επίσης, το καταφύγιο ήταν τεράστιας περιβαλλοντικής αξίας, καθώς «ήταν μοναδικό στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο. Είχε το ιδανικό περιβάλλον βλάστησης, τοπογραφίας και ανάγλυφου και βόλευε πολύ τα αρπακτικά γι’ αυτό και ήταν προστατευόμενη περιοχή», εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.

Και συνεχίζει σε άλλο σημείο: «Αν δε βελτιωθούμε στην κατάσβεση των φωτιών, θα έχουμε ανάλογες καμένες εκτάσεις και τα επόμενα χρόνια».

Κι επειδή η κλιματική κρίση επιφυλάσσει ανάλογους καύσωνες διαρκείας για τα επόμενα καλοκαίρια, ο κ. Δημητρακόπουλος προειδοποιεί ότι ο σχεδιασμός της αντιπυρικής περιόδου απαιτεί σοβαρές αναβαθμίσεις ώστε να αποφευχθούν όσο είναι νωρίς, οι πυρκαγιές του 2024.

Διαβάστε επίσης

Share: