Δωρητής σπέρματος διασχίζει χιλιάδες χιλιόμετρα για να γνωρίσει τα 96 παιδιά του

Ήταν ακόμα φοιτητής ψυχολογίας, όταν ο Ντίλαν Στόουν Μίλερ αποφάσισε να γίνει δωρητής σπέρματος. Σήμερα, στα 32 του χρόνια, πήρε την απόφαση να διασχίσει σχεδόν 14.500 χιλιόμετρα προκειμένου να γνωρίσει τα 96 παιδιά του.

Ο Ντίλαν μπήκε στο αυτοκίνητό του και ξεκίνησε αυτό το πρωτόγνωρο και γεμάτο περίεργα συναισθήματα ταξίδι, για να γνωρίσει τα παιδιά του που απέκτησε μέσω δωρεάς σπέρματος και να δει αν του μοιάζουν. Η ιδέα αυτή ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν είδε τη φωτογραφία ενός από τα παιδιά του, της Χάρπερ. Είδε ότι είχε τα μπλε μάτια του και τις ξανθές μπούκλες της αδελφής του. Βούρκωσε, ένιωσε ότι αυτό το παιδί είναι όντως δικό του και αποφάσισε να γνωρίσει και τα υπόλοιπα.

Τη Χάρπερ την γνώρισε όταν ήταν 3 ετών και αποφάσισε ότι ήθελε να καλλιεργήσει σχέσεις με όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά. Έτσι, παραιτήθηκε από τη δουλειά του – ήταν προγραμματιστής – και άρχισε να κάνει αποταμίευση για να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Μέχρι στιγμής, ο δότης σπέρματος έχει γνωρίσει 25 από τα βιολογικά του παιδιά.

Ως φοιτητής, πήγαινε και γινόταν δωρητής σπέρματος για 100 δολάρια ανά επίσκεψη. Κοιτάζοντας το παρελθόν του, πλέον δηλώνει ότι δεν ήταν μόνο τα χρήματα το κίνητρο. Επισκεπτόταν τις τράπεζες σπέρματος για σχεδόν έξι χρόνια.

Όλα ξεκίνησαν όταν σπούδαζε ψυχολογία στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και συνελήφθη για κατανάλωση αλκοόλ. Οι γονείς του, του είπαν ότι έπρεπε να πληρώσει για δικηγόρο. Ένας συγκάτοικος του είπε για τα χρήματα που έβγαζε ως δωρητής σε τράπεζα σπέρματος.

Η γνωριμία με την κόρη του Χάρπερ

Μήνες αφότου χώρισε με τη σύζυγό του 2020, μια άγνωστη γυναίκα τού έστειλε μήνυμα γράφοντας: «Πραγματικά ελπίζω να μη νιώθετε ότι σας παραβιάζω τον χώρο, αλλά είναι η Ημέρα των Ευχαριστιών στον Καναδά και ήθελα να σας πω πόσο ευγνώμων είναι η οικογένειά μου για εσάς».

Ήταν η μία από τις δύο μητέρες της Χάρπερ. Τον είχε βρει μέσω των social media. Είχε μάθει μόνο το μικρό του όνομα και το επάγγελμά του από τον φάκελό του στην τράπεζα σπέρματος.

Μέρες αργότερα, ρώτησε τη γυναίκα αν μπορούσε να γίνει κι εκείνος μέλος μιας ομάδας γονέων στο Facebook με το όνομά της τράπεζας σπέρματος. Εκείνη συμφώνησε και όταν ο Ντίλαν είπε στην ομάδα ότι ήθελε να γνωρίσει τα παιδιά τους – που είναι και δικά του – ανταποκρίθηκαν οι γονείς 20 εξ αυτών. Η πλειοψηφία των γονέων ήταν γυναίκες που αποφάσισαν να μεγαλώσουν μόνες παιδιά ή ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Στη συνέχεια, έδωσε την άδεια στην τράπεζα σπέρματος να αποκαλύψει την ταυτότητά του σε οποιοδήποτε βιολογικό του παιδί το επιθυμούσε, μετά τη συμπλήρωση των 18 ετών. Η συμμετοχή στην ομάδα του Facebook άνοιξε την πόρτα χρόνια νωρίτερα. «Ήθελα να δω τα παιδιά να μεγαλώνουν» εξηγεί στη Wall Street Journal.

Βέβαια, κάποιοι γονείς αποφάσισαν ότι δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση μαζί του. Εκείνοι που τον υποδέχτηκαν στο σπίτι τους προσπαθούν να καταλάβουν το ρόλο του. Άραγε είναι βιολογικός πατέρας, δωρητής σπέρματος, επισκέπτης ή ένας απλός φίλος; Ούτε οι γονείς, ούτε ο ίδιος ο Ντίλαν γνωρίζει μέχρι πού φτάνουν τα όριά του.

Ο Ντίλαν Στόουν-Μίλερ έχει επισκεφθεί δύο φορές τη Χάρπερ και την αδελφή της Χάρλοου, που είναι επίσης ένα από τα βιολογικά του παιδιά. Τον Ιούλιο, έμεινε εννέα ημέρες στο Έντμοντον του Καναδά, για να περάσει μαζί τους λίγες στιγμές. Αν και αυτή η σχέση είναι αρκετά πολύπλοκη.

«Δεν θέλω η Χάρπερ να αισθάνεται ότι μπορεί να τον αποκαλεί όπως θέλει», δήλωσε η Μπόουζ. «Δεν είναι ο μπαμπάς της. Τελεία και παύλα. Αν το έλεγε αυτό μπροστά μας, θα της λέγαμε ευθέως: “Ο Ντίλαν δεν είναι ο μπαμπάς σου. Ποτέ δεν θα γίνει ο μπαμπάς σου. Δεν έχεις μπαμπά. Έχεις έναν δότη».

Αυτό δεν άρεσε στον 32χρονο. «Ήταν δύσκολο να κοιτάξω τη βιολογική μου κόρη στα μάτια και να της πω ότι δεν ήμουν ο μπαμπάς της», εξομολογείται.

Πριν αναχωρήσει για αυτό το πρωτότυπο ταξίδι, πήγε να δει τον Καλ, το 6χρονο βιολογικό του παιδί που ζει σε ένα προάστιο της Ατλάντα. Έχει επισκεφθεί το αγόρι αρκετές φορές τα τελευταία δύο χρόνια. Ο ίδιος ο 6χρονος έχει πει στις μητέρες του ότι θέλει να περνάει χρόνο μαζί του. Οι μητέρες συμφώνησαν και τον άφησαν να πάνε μαζί σε κατάστημα παιχνιδιών.

Μετά τη βόλτα τους για ψώνια, πήγαν στο πάρκο όλοι μαζί. Όταν ήρθε η ώρα να φύγουν, ο Καλ ήταν λυπημένος. Το ίδιο και ο Ντίλαν. «Είναι δύσκολο να λες αντίο κάθε φορά» λέει στη Wall Street Journal.

Οι μητέρες του Καλ χαίρονται τις επισκέψεις του. «Εκεί που ζούμε, δεν υπάρχει οικογένεια σαν τη δική μας» λέει η Χάρις. «Έτσι, όταν ένα παιδί λέει, “Δεν έχεις μπαμπά”, ο Καλ μπορεί να πει, “Έχω βιολογικό μπαμπά”. Έχω έναν δότη μπαμπά. Τον συναντώ. Είναι μέρος της ζωής μου».

Η σχετική ευκολία εύρεσης της ταυτότητας και του τόπου διαμονής των δωρητών σπέρματος αναδιαμορφώνει τις παραδοσιακές απόψεις για τον ορισμό της οικογένειας. Οι γονείς λένε ότι η γνωριμία των παιδιών με τον βιολογικό πατέρα τους κρύβει οφέλη, αλλά ελλοχεύει και κινδύνους.

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί έχουν συλληφθεί μέσω τεχνητής γονιμοποίησης και εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν από δωρητές σπέρματος δεν είναι γνωστός.

Πηγή Wall Street Journal

Διαβάστε επίσης

Share: