Δολοφονία Αντώνη: Παραιτήθηκε ο επικεφαλής της Attica Group – Απομακρύνεται ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά

Έχουν περάσει σχεδόν τρεις μέρες από τη δολοφονία του 36χρονου Αντώνη στο Blue Horizon και το ζητούμενο για όλο τον κόσμο – εννοείται και για την οικογένεια του άτυχου άνδρα από την Κρήτη – που βρίσκεται σε σοκ από την κτηνωδία, είναι να γίνουν τα βασικά… Η δικαιοσύνη να απονείμει δικαιοσύνη και η αποτρόπαια αυτή υπόθεση να μην ξεχαστεί.

Γιατί εδώ, έχουμε να κάνουμε με μια πράξη εσχάτης απανθρωπιάς. Και αναρωτιέσαι πώς γίναμε έτσι; Δεν το χωρά ανθρώπου νους. Είμαστε εκτός κανονικότητας και ως κράτος και ως άνθρωποι. Οι φωνές του κόσμου που λένε πως αυτοί που έσπρωξαν τον Αντώνη στον θάνατο και τον άφησαν να πνιγεί, πρέπει να τιμωρηθούν, παραδειγματικά, όλο και πληθαίνουν.

Αυτό το έγκλημα ΔΕΝ πρέπει να μείνει ατιμώρητο. Ένα έγκλημα που διαπράχθηκε εκτός κανόνων και ανθρωπιάς. Ένας άνθρωπος βρέθηκε στη θάλασσα, όχι μόνος του, αλλά γιατί τον έσπρωξαν. Και δεν έκαναν τίποτα για να τον σώσουν, Δεν του πέταξαν ένα σωσίβιο, δεν έκαναν καν την κίνηση να απλώσουν το χέρι τους να τον τραβήξουν. Αντίθετα, το κούνησαν για να δώσουν σινιάλο να φύγει το πλοίο. Και ο καπετάνιος ξεκίνησε, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να δώσει εντολή να σταματήσουν οι προπέλες, να κάνουν ο, τι είναι δυνατόν για να τον σώσουν και να παραμείνουν εκεί μέχρι να εντοπιστεί ο ναυαγός. Δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω, με το έγκλημα να παίρνει τη μορφή κτηνωδίας. Αποκτήνωση!

Οι συλλήψεις των υπεύθυνων

Προθεσμία για το Σάββατο πήραν οι 4 συλληφθέντες, στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργήματα.

Συγκεκριμένα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στον ύπαρχο, για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη. Συνεργεία σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο στα δυο μέλη του πληρώματος και ο καπετάνιος για παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που συνιστά κακούργημα.

Σημειώνεται πως ο καπετάνιος διώκεται με βάση τις νέες διατάξεις που ψηφίστηκαν μετά την τραγωδία των Τεμπών για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες που επίσης είναι κακούργημα ενώ οι ποινές που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά, είναι μέχρι ισόβια.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Διεθνή Κανόνα για τις διαδικασίες του απόπλου, έχουν σοβαρές ευθύνες οι λιμενικές αρχές αλλά και οι ναυτιλιακές εταιρείες που επιτρέπουν το λύσιμο των κάβων και την αναχώρηση του πλοίου με τον καταπέλτη ανεβασμένο. Αυτό υπονομεύει την ίδια την ασφάλεια και θέτει σε κίνδυνο επιβάτες που επιχειρούν να ανέλθουν στο πλοίο την τελευταία στιγμή.

«Αυτό που συνηθίζεται κατά τη διάρκεια της αναχώρησης να παρίσταται και να εποπτεύει εκπρόσωπος του Λιμενικού Σώματος έτσι ώστε να αποσοβούνται τέτοια περιστατικά», επισήμανε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος.

Ερωτήματα προκύπτουν και για τον καπετάνιο, ο οποίος αναχώρησε παρά το γεγονός ότι υπήρχε άνθρωπος στη θάλασσα. Ο καπετάνιος μέσα από τις οθόνες που υπάρχουν στη γέφυρα βλέπει ακριβώς τι συμβαίνει. Ακόμα όμως και αν ο ίδιος δίνει εντολές εκείνη την ώρα για τον απόπλου, υπάρχει αξιωματικός γέφυρας, ο οποίος βλέπει επίσης όσα γίνονται στο κατάστρωμα.

Ο Διεθνής Κανόνας προβλέπει ότι ο καπετάνιος οφείλει να ενημερωθεί άμεσα πως υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και να δώσει εντολή να σταματήσουν οι προπέλες. Ο κανόνας λέει ότι όταν υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα υπό οποιαδήποτε συνθήκη, το καράβι μένει εκεί μέχρι να βρεθεί ο ναυαγός και κάνει τα πάντα να τον σώσει, ρίχνει «κουλούρες». και δεν φεύγει αν δεν δοθεί εντολή.

Απομακρύνεται ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά

Στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη παραδόθηκαν τα αποτελέσματα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) για τη δολοφονία στο Blue Horizon. Μετά την παράδοση του πορίσματος, ο κ. Βαρβιτσιώτης έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, για τους οποίους προκύπτουν ευθύνες σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ.

Παράλληλα, απομακρύνονται δύο λιμενικοί: ο Κεντρικός Λιμενάρχης Πειραιά και ο Διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά.

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group

Την παραίτησή του υπέβαλε την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Group, Σπύρος Πασχάλης. Λίγο μετά η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αναφορικά με το τραγικό δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί εντελώς άδικα και με τρόπο αδιανόητο η ζωή ενός νέου ανθρώπου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Group εκφράζει την οδύνη του και απευθύνει τα ειλικρινή συλλυπητήρια και τη συγγνώμη του στην οικογένεια και στους φίλους του εκλιπόντος. Παράλληλα, και ανεξαρτήτως της δικαστικής διερεύνησης, δεσμευόμαστε ότι θα σταθούμε δίπλα στην οικογένεια του εκλιπόντος με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις. Χάθηκε ένας νέος άνθρωπος και αυτό μας έχει στιγματίσει όλους βαθύτατα. Ξεκινά άμεσα με εγγύηση του Διοικητικού Συμβουλίου και των Μετόχων διευρυμένη και σε βάθος έρευνα και με τη συνδρομή ανεξάρτητων εξωτερικών συμβούλων ώστε να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα παραβιαστούν από κανέναν οι διαδικασίες και τα πρωτόκολλα του Ομίλου μας. Δεσμευόμαστε επίσης ότι τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα αξιοποιηθούν για τις αναγκαίες τομές και αλλαγές σε όποιο επίπεδο και με όποιον τρόπο χρειαστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση, το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε σήμερα δεκτή την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Εταιρείας».

Διαβάστε επίσης

Share: