Βούλα Ζουμπουλάκη: Η Ελληνίδα “Γκρέτα Γκάρμπο” που ερωτεύτηκε τον καθηγητή της, Δημήτρη Μυράτ

Αν το αστικό και καλό θέατρο είχε πρόσωπο, θα ήταν και αυτό της Βούλας Ζουμπουλάκη. Η γοητευτική ηθοποιός με την έμφυτη ευγένεια, την καλλιέργεια, τις σπουδές της και την ξεχωριστή προσωπικότητά της, ήταν η κυρία του ελληνικού θεάτρου.

Για κάποιους ήταν και η… Ελληνίδα Γκρέτα Γκάρμπο, ειδικά όταν τη δεκαετία του ’90, αποφάσισε να αποσυρθεί από την υποκριτική παρά το γεγονός ότι είχε πλείστες θεατρικές προτάσεις. Ο θάνατος του “αιώνια” αγαπημένου της Δημήτρη Μυράτ, το 1991, την καταρράκωσε και την έσπρωξε στην απόφαση να απομακρυνθεί από όλα και όλους. Να ζήσει τη δική της ιδιότυπη “απομόνωση”, όπως είχε κάνει η σπουδαία Γκάρμπο.

«Αυτό το κεφάλαιο έκλεισε», έλεγε στον αγαπημένο ανιψιό της και κριτικό κινηματογράφου, Γιάννη Ζουμπουλάκη. Και το τήρησε. Οι δημόσιες εμφανίσεις της – μέχρι τον θάνατό της στις 7 Σεπτεμβρίου 2015 σε ηλικία 90 ετών – ήταν σπάνιες και όσες φορές έβγαινε, ήταν για να δει από κοντά κάποια καλή θεατρική παράσταση.

Εξάλλου, μετά τον Δημήτρη Μυράτ, η μεγάλη της αγάπη ήταν το θέατρο.

Τα πρώτα χρόνια

Η Βούλα Ζουμπουλάκη γεννήθηκε το 1924 στο Κάιρο και σπούδασε στη Νομική, πράγμα σπάνιο για τις γυναίκες της εποχής εκείνης, για να κάνει το χατίρι των γονιών της. Εξάλλου, μεγάλωσε σε μία αστική και καλλιτεχνική οικογένεια.

Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική και τραγούδι στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και στη Σχολή Μονωδίας του Εθνικού Ωδείου. Εκεί, στο Εθνικό έμελλε να γνωρίσει και να ερωτευτεί τον καθηγητή της, Δημήτρη Μυράτ με τον οποίο έμεναν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του.

Παραιτήθηκε όταν ερωτεύτηκε τη μαθήτριά του

Ο γοητευτικός Δημήτρης Μυράτ ερωτεύεται τη νεαρή μαθήτριά του και το πρώτο που έκανε, ήταν να παραιτηθεί από τη θέση του καθηγητή στο Εθνικό Θέατρο. Στη συνέντευξη τους στο Βασίλη Τσιβιλίκα, το 1986 στην εκπομπή “Καλλιτεχνικό Καφενείο”, η Βούλα Ζουμπουλάκη, περιέγραψε πώς γνωρίστηκαν, ενώ ο Δημήτρης Μυράτ αποκάλυψε πως την επομένη του πρώτου τους ραντεβού, παραιτήθηκε.

“Ήταν μαθήτριά μου και εγώ ήμουν καθηγητής του Εθνικού Θεάτρου πολλά χρόνια πριν. Όταν λοιπόν βγήκαμε το πρώτο μας ραντεβού στο κινηματογράφο Παλλάς θυμάμαι, την άλλη μέρα, παραιτήθηκα από τη σχολή για να μη δώσω την εντύπωση ότι εκμεταλλεύομαι τη θέση μου ως καθηγητής και έχω σχέση με μαθήτριες” είχε πει ο Δημήτρης Μυράτ δείχνοντας το ήθος του.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1951 κι έμειναν μαζί μέχρι το 1991, όταν έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ηθοποιός. Συνεργάστηκαν θεατρικά και σχημάτισαν τον δικό του θίασο “Μυράτ-Ζουμπουλάκη”.

Ο ρόλος της Αννέτας στη “Στέλλα”

Κινηματογραφικά, η Βούλα Ζουμπουλάκη δεν έπαιξε σε πολλές ταινίες, όμως, οι ρόλοι που υποδύθηκε, ήταν όλοι τους χαρακτηριστικοί. Ωστόσο, ένας ρόλος που σαν να τη… στοίχειωσε, ήταν εκείνος της “Αννέτας” στη Στέλλα του Κακογιάννη.

Ένας ρόλος πραγματικά κόντρα στον χαρακτήρα της. Η Αννέτα ήταν μια ζηλιάρα τραγουδίστρια, δεύτερης κατηγορίας, λαϊκιά. Και ερχόταν πράγματι κόντρα στο αριστοκρατικό προφίλ της Ζουμπουλάκη.

Όπως σημειώνει στη βιογραφία του «Μιχάλης Κακογιάννης, σε πρώτο πλάνο» ο σκηνοθέτης (εκδ. Ψυχογιός – Χρ. Σιάφκος), η Ζουμπουλάκη «ντρεπόταν λιγάκι που υποδυόταν την μπουζουξού. Τα έκανε όλα λίγο απολογητικά. Η αλήθεια είναι ότι η Μελίνα Μερκούρη τον έπεισε να συνεργαστεί μαζί της. Ήταν φίλες και έπαιζαν μαζί στο θέατρο».

Διαβάστε επίσης

Share: