11η Σεπτεμβρίου: Η μέρα που άλλαξε τον κόσμο και “γέννησε” τις θεωρίες συνομωσίας

Σήμερα, συμπληρώνονται 22 χρόνια από την 11η Σεπτεμβρίου, τη μέρα που άλλαξε την Αμερική, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο. Το διπλό τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους σόκαρε τον κόσμο που για πρώτη φορά παρακολουθούσε “ζωντανά” την ασύλληπτη τραγωδία, που είχε δει ποτέ η ανθρωπότητα.

Τις επιθέσεις έκαναν ισλαμιστές τρομοκράτες, οργανωμένοι από την οργάνωση Αλ Κάιντα και τον αρχηγό της, Οσάμα μπιν Λάντεν, με σκοπό να πλήξουν τον μεγαλύτερο εχθρό τους.

Λίγες ώρες μετά κι ενώ όλοι προσπαθούσαν να επεξεργαστούν στο μυαλό τις τι ακριβώς είχε συμβεί την ημέρα εκείνη στην Αμερική και τα σωστικά συνεργεία έψαχναν για επιζώντες, κάτω από τα συντρίμμια των Πύργων, την ίδια στιγμή από τις στάχτες του Σημείου Μηδέν, “αναδύονταν” πάσης φύσεως θεωρίες συνομωσίας. Κι ενώ θα περίμενε κανείς πως σύντομα θα ξεθύμαναν, αυτές γιγαντώθηκαν. και 22 χρόνια μετά, παραμένουν το ίδιο πιστευτές από μια μεγάλη μερίδα κόσμου.

Γιατί η 11η Σεπτεμβρίου άλλαξε τον κόσμο και σε αυτό το κομμάτι: στο πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος τα όσα συμβαίνουν γύρω του και ενίοτε δεν μπορεί καν να χωρέσει ή να επεξεργαστεί ο νους. Το τρομοκρατικό χτύπημα εκείνης της ημέρας στην καρδιά της Αμερικής, δεν φώλιασε στις ψυχές των Αμερικανών μόνο τον φόβο και το αίσθημα ανασφάλειας, αλλά και την δυσπιστία. Πολύς κόσμος αντιμετώπιζε με καχυποψία τα γεγονότα κι έτσι οι συνωμοσιολόγοι βρήκαν “πρόσφορο” έδαφος για να αναπτύξουν τις θεωρίες τους.

Ο Μαρκ Φένστερ, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, ο οποίος μελετά την ιστορία των θεωριών συνωμοσίας, εξηγεί ότι τα συνταρακτικά, ξαφνικά γεγονότα συχνά γεννούν θεωρίες συνωμοσίας, καθώς οι άνθρωποι συλλογικά παλεύουν να κατανοήσουν τι συνέβη. «Ένα αεροπλάνο που πέφτει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου; Ένα αεροπλάνο που πέφτει στο Πεντάγωνο; Είναι σαν ταινία» λέει ο Φένστερ. «Απλά δεν φαινόταν σαν ένα πραγματικό γεγονός, και όταν έχουμε ένα τέτοιας φύσης βίαιο γεγονός, όπως αυτό, τότε είναι είναι που εμφανίζονται θεωρίες συνωμοσίας».

Οι πιο δημοφιλείς θεωρίες συνομωσίας για την 11η Σεπτεμβρίου

Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς θεωρίες που αντέχουν στον χρόνο, ακόμη και 22 χρόνια μετά.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών γνώριζε για τις επιθέσεις

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της θεωρίας αυτής, η κυβέρνηση Μπους γνώριζε για την επικείμενη επίθεση, αλλά η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) κράτησε σκόπιμα τα μαχητικά αεροσκάφη στο έδαφος, ώστε να επιτρέψει στα αεροπλάνα υπό αεροπειρατεία να φτάσουν στους στόχους τους. Ο λόγος; Έπρεπε να δικαιολογηθεί μια εισβολή στο Ιράκ και το Αφγανιστάν με κίνητρο το πετρέλαιο των χωρών αυτών. Το γεγονός πως μετά το χτύπημα, η Αμερική ξεκίνησε τον “πόλεμο κατά της τρομοκρατίας” εναντίον του Αφγανιστάν και του Ιράκ που δεν είχε καμία σχέση, μέχρι και σήμερα κάνει τη θεωρία αρκετά πιστευτή σε μεγάλη μερίδα κόσμου.

Οι Δίδυμοι Πύργοι κατεδαφίστηκαν από εκρηκτικά

Το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους έγινε μπροστά στα μάτια όλου του πλανήτη σε live μετάδοση, εντούτοις η κυκλοφορεί η θεωρία που υποστηρίζει ότι η κατάρρευση έγινε με εκρηκτικά που είχαν τοποθετηθεί στα θεμέλια των Πύργων. Μάλιστα, στηρίζουν τη θεωρία στο γεγονός ότι τα κτίρια έπεσαν τόσο γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια στα όρια της κάτοψής τους, ενώ επικαλούνται και μαρτυρίες ανθρώπων που λένε πως άκουσαν εκρήξεις πριν από την κατάρρευση τους.

Ένας πύραυλος έπληξε το Πεντάγωνο (και όχι η πτήση 77 των American Airlines)

Στα πρώτα βίντεο και φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το σημείο, δεν φαίνονταν να δείχνουν πολλά στοιχεία από συντρίμμια αεροπλάνου. Αυτό έδωσε πάτημα στους υποστηρικτές των θεωριών συνωμοσίας, που το χρησιμοποίησαν ως απόδειξη ότι το Πεντάγωνο δεν χτυπήθηκε από την πτήση 77, αλλά από πύραυλο ή μη επανδρωμένο drone. Υποστηρίζουν επίσης ότι η δομική ζημιά στο κτίριο ήταν πολύ μικρή για να έχει προκληθεί από εμπορικό αεροσκάφος.

@unsplash/Aaron Lee

Η πτήση 93 της United Airlines καταρρίφθηκε

Σύμφωνα με επίσημες αναφορές, οι επιβάτες της πτήσης 93 προσπάθησαν να πάρουν πίσω το αεροπλάνο από τους αεροπειρατές και ο επακόλουθος αγώνας προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους σε χωράφι στην Πενσυλβάνια. Όμως, οι συνωμοσιολόγοι έχουν αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από τον στρατό και έτσι αποσυντέθηκε πάνω από μία ευρύτερη περιοχή.

Κανένα αεροπλάνο δεν έπεσε στους Δίδυμους Πύργους

Το είδαμε όλοι. Αλλά ο Μόργκαν Ρέινολτς, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κυβέρνησης Μπους, υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε κανένα αεροπλάνο που να έπεσε στους Δίδυμους Πύργους. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα Boeing δεν θα μπορούσαν να διαπεράσουν τα ατσάλινα δοκάρια των κτιρίων. Το γεγονός ότι αυτή η παράδοξη θεωρία προέρχεται από άνθρωπο της κυβέρνησης Μπους, έκανε κόσμο να την πιστέψει.

Αλήθεια; Ψέματα; Το σίγουρο είναι πως οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 αποτελούν κομβικό σημείο της παγκόσμιας ιστορίας, έχοντας προκαλέσει πολλές αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης

Share: