Κώστας Καζάκος: Ο άγνωστος γάμος πριν την Καρέζη και άλλες ιστορίες της ζωής του

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα, από την ημέρα που έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Καζάκος. Ο σπουδαίος ηθοποιός, πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 στα 87 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του μία τεράστια παρακαταθήκη στον ελληνικό πολιτισμό.

Μέχρι και πριν το τέλος του, ο Κώστας Καζάκος ήταν πάνω στο σανίδι, υπηρετώντας το θέατρο πιστά και με σεβασμό στη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του. Στην προσωπική του ζωή δεν υπήρξε ποτέ σταρ και ας ήταν παντρεμένος με τη μεγαλύτερη Ελληνίδα σταρ, την Τζένη Καρέζη.

Για τον σπουδαίο αυτόν ηθοποιό ξέρουμε πολλά, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες άγνωστες ιστορίες της ζωής του που θα τις δούμε παρακάτω

Δεν έγινε δάσκαλος λόγω…πολιτικών φρονημάτων

Γεννήθηκε στον Πύργο. Το 1948, όταν ήταν 13 χρονών, η μάνα του πήρε εκείνον και τα 3 αδέλφια του και ήρθαν στην Αθήνα. Ο πατέρας του λόγω των αριστερών του φρονημάτων απολύθηκε από τη δουλειά του στη Νομαρχία κι έζησε στην εξορία μέχρι το 1952. Ο μικρός Καζάκος το πρωί δούλευε για να τα φέρουν πέρα και το βράδυ πήγαινε στο νυχτερινό σχολείο.

Όταν τελείωσε το σχολείο ήθελε να πάει στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει και να γίνει δάσκαλος. Όμως δεν κατάφερε να μπει στο πανεπιστήμιο, επειδή – όπως έχει εξομολογηθεί ο ίδιος – όταν έφτασε στη γραμματεία να υποβάλλει τα χαρτιά του, του ζήτησαν χαρτί Κοινωνικών Φρονημάτων. Κι έτσι, έκλεισε η πόρτα για το πανεπιστήμιο, για τον αριστερό Καζάκο.

Έγινε ηθοποιός για να μην έχει αφεντικά

Η απόρριψη αυτή τον θύμωσε και τον πείσμωσε. Κι επειδή στα χρόνια που ήταν στην Αθήνα είχε ταλαιπωρηθεί πολύ από τις δουλειές που έκανε, αποφάσισε να βρει μία δουλειά που δεν θα έχει αφεντικά πάνω από το κεφάλι του.

Μια μέρα πέρασε τυχαία έξω από τη Σχολή Σταυράκος. Και παρόλο που δεν είχε ιδέα από θέατρο, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του. Έδωσε εξετάσεις, πέρασε και κάπως έτσι τον κέρδισε από το πουθενά η υποκριτική.

Ο άγνωστος γάμος πριν την Καρέζη

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι πιστεύουν πως ο ηθοποιός είχε κάνει δυο γάμους στη ζωή του, όμως, φαίνεται πως αυτή η εντύπωση είναι εσφαλμένη, αφού είχε παντρευτεί μία ακόμα φορά. Πριν την Τζένη Καρέζη.

Η άγνωστη πρώτη σύζυγός του ήταν η ζωγράφος και σκιτσογράφος Νερίνα Λυμπεροπούλου 9αελφή της ηθοποιού, Μάγιας Λυμπεροπούλου), που έφυγε από τη ζωή το 2003. Παντρεύτηκαν το 1962, όμως, ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ. Η Νερίνα Λυμπεροπούλου παντρεύτηκε στη συνέχεια τον αρχιτέκτονα Αντώνη Κιτσίκη, ενώ o Κώστας Καζάκος, 6 χρόνια μετά, θα παντρευόταν τη Τζένη Καρέζη.

Ο έρωτάς του για την Καρέζη γεννήθηκε σε μια παρτίδα τάβλι

Με την Τζένη Καρέζη έζησαν έναν μεγάλο κινηματογραφικό έρωτα. Και μέσα στα κινηματογραφικά πλατό γεννήθηκε ο έρωτάς τους και μάλιστα από μια… παρτίδα τάβλι! Αν και γνωρίζονταν από παλιά, ερωτεύτηκαν αργότερα στα γυρίσματα της ταινίας “Κοντσέρτο για πολυβόλα”. Και να φανταστείς πως ο Φίνος δεν ενθουσιάστηκε με την προοπτική να είναι ο Καζάκος ο πρωταγωνιστής.

Αλλά μόλις τον είδε με τη στολή του λοχαγού άλλαξε γνώμη. Όπως άλλαξε γνώμη και η Τζένη Καρέζη, η οποία άρχισε να τον βλέπει με… άλλο μάτι. Η ταινία αποδείχθηκε μοιραία και για τους δύο. Στη διάρκεια των γυρισμάτων στον Ισθμό της Κορίνθου, όταν είχαν διάλειμμα, οι δυο τους έπαιζαν τάβλι. Η μία παρτίδα έφερε την άλλη και μετά τον έρωτα.

Ο γάμος τους έγινε έναν χρόνο μετά και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 1968. Η ευτυχία τους ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 1969, με τον ερχομό του γιού τους, Κωνσταντίνου.

Το κόλπο για να μην κουμπαριάσουν με τη Χούντα

Το ζευγάρι ήταν αριστερών πεποιθήσεων και στα χρόνια της δικτατορίας έκαναν τον δικό τους αγώνα εναντίον του καθεστώτος. Ωστόσο, παραλίγο να κουμπαριάσουν με την Χούντα και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος να βαφτίσει τον γιο τους, Κωνσταντίνο. Πώς θα γινόταν αυτό;

Όσα παιδιά γεννιόντουσαν την 21η Απριλίου, τα βάφτιζε ο Παπαδόπουλος ή η σύζυγος του Δέσποινα ή κάποιος από την οικογένεια του Ζωιτάκη, που συμμετείχε στο πραξικόπημα. Λέγεται πως Καζάκος και Καρέζη είχαν καταστρώσει ολόκληρο σχέδιο για να κρύψουν το μωρό προκειμένου να αποφύγουν την κουμπαριά σε περίπτωση που ο γιος τους, Κωνσταντίνος γεννιόταν την 21η Απριλίου.

Ωστόσο, το μωρό γεννήθηκε λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 25 Απριλίου το 1969.

Η εκτίμησή του στον Φώσκολο

Πολλοί υποστήριζαν πως ο Καζάκος χρωστούσε την κινηματογραφική του καριέρα στην Τζενη Καρέζη, όμως αυτό είναι σαφώς εσφαλμένο. Ο ηθοποιός χρωστούσε πολλά στον Φίνο, αλλά και στον Νίκο Φώσκολο, για τον οποίο μιλούσε πάντα με τα καλύτερα λόγια. Μάλιστα όταν κάποια στιγμή η Καρέζη έφυγε από τον Φίνο, εκείνος κράτησε τον Κώστα Καζάκο κάποιο διάστημα και μετά πήγαν κι οι δυο στην «Καρατζόπουλος». Εκεί γύρισαν και την «Ερωτική Συμφωνία», με σενάριο που είχε γράψει η Καρέζη και το σκηνοθέτησε ο Καζάκος.

Ο δεύτερος γάμος και η άγνωστη τραγωδία με τον θάνατο της κόρης του

Η Τζένη Καρέζη έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 1992. Λίγο καιρό μετά στη ζωή του μπαίνει μια άλλη Τζένη, με την οποία έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ο Κώστας Καζάκος βρήκε στο πρόσωπο της νεαρής Τζένης Κόλλια μια σύντροφο ζωής κι ένα στήριγμα.

Η σχέση τους επικρίθηκε ιδιαίτερα από το ξεκίνημά της, κυρίως λόγω της Καρέζη και της διαφοράς ηλικίας που τους χώριζε. “Η Τζένη έκανε ηρωική προσπάθεια να ξεπεράσει εμπόδια και από το περιβάλλον και πολλά άλλα λόγω της Καρέζη”, είχε δηλώσει ο ηθοποιός σε συνέντευξή του.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1997 κι απέκτησαν 4 παιδιά. Ωστόσο, τον Ιούνιο του 1999 έζησαν μια οικογενειακή τραγωδία καθώς έφυγε από τη ζωή η 8 μηνών τότε κόρη τους, Άρτεμις-Γεωργία από σπάνια ασθένεια, μία εβδομάδα μετά τη γέννησή της.

Είχαν άλλα τρία παιδιά τον Αλέξανδρο, την Ηλέκτρα, και την Μάγια.

Διαβάστε επίσης

Share: