unsplash/Vincentiu Solomon

Τελικά, υπάρχουν εξωγήινοι; Τι ανακοίνωσε η NASA και για ποιο λόγο κρύβουν τον νέο διευθυντή για τα UFO

Τελικά, υπάρχουν εξωγήινοι; Η NASA το απόγευμα της Πέμπτης (14/9) έδωσε μία ιστορικής σημασίας συνέντευξη Τύπου, όπου παρουσίασε τα ευρήματα έκθεσης σχετικά με την ύπαρξη ή μη UFO. Ωστόσο, σοφότεροι, δεν γίναμε καθώς η NASA ναι μεν δεν βρήκε αποδείξεις για πιθανή εξωγήινη ζωή, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει!

Η έρευνα διήρκησε έναν χρόνο κι έγινε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων που παρουσίασε τα ευρήματα και τις εκτιμήσεις της. Προς το παρόν ωστόσο, όπως προκύπτει μέσα από όσα παρουσιάστηκαν επισήμως, υπάρχουν μεν ενδείξεις αλλά όχι πραγματικά στοιχεία.

Η ομάδα μελέτης χρησιμοποίησε μη διαβαθμισμένες πληροφορίες από κυβερνητικούς φορείς και δεδομένα από άλλες πηγές για να προχωρήσει σε συστάσεις.

«Αξιόπιστοι μάρτυρες, ακόμη και πιλότοι πολεμικών αεροσκαφών έχουν αναφέρει αντικείμενα που δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν πάνω από τον εθνικό εναέριο χώρο», σημειώνει η έκθεση. Παρότι τα περισσότερα από αυτά τα φαινόμενα έχουν έκτοτε εξηγηθεί, «κάποια δεν μπόρεσαν να αναγνωριστούν ως γνωστά ανθρωπογενή ή φυσικά φαινόμενα».

«Σε αυτήν τη φάση δεν υπάρχει λόγος να συμπεράνουμε ότι οι υπάρχουσες αναφορές για UAP έχουν εξωγήινη προέλευση. Ωστόσο, αν το αναγνωρίσουμε ως μια πιθανότητα, τότε αυτά τα αντικείμενα πρέπει να έχουν ταξιδέψει μέσω του ηλιακού μας συστήματος για να φτάσουν εδώ», διευκρινίζει η επιτροπή στην έκθεσή της.

Να σημειώσουμε πως UAP – Unidentified Anomalus Phenomena αναφέρονται, πια, τα μη ταυτοποιημένα ανώμαλα φαινόμενα. Ως UFO – Unidentified Flying Objects από την άλλη, αναφέρονται τα μη ταυτοποιημένα ιπτάμενα αντικείμενα τα οποία θα μπορούσαν θεωρητικώς να είναι εξωγήινα σκάφη.

Κρύβουν οι ΗΠΑ τους εξωγήινους;

«Στόχος είναι να «διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τη φαντασία», δήλωσε ο Νταν Εβανς, επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA. Από την πλευρά του, ο διοικητής της NASA Μπιλ Νέλσον είπε χαρακτηριστικά «Αν με ρωτήσετε αν πιστεύω ότι υπάρχει ζωή σε ένα σύμπαν που είναι τόσο απέραντο και που μου είναι δύσκολο να κατανοήσω πόσο μεγάλο είναι, η προσωπική μου απάντηση είναι ναι».

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για το αν οι ΗΠΑ κρύβουν εξωγήινους, ο Νέλσον απάντησε: «Δείξτε μου τις αποδείξεις».

Η βασικότερη πρόκληση, όμως, για την οποία έκανε λόγο η επιτροπή, ήταν η έλλειψη αξιόπιστων επιστημονικών μεθόδων καταγραφής. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τα φαινόμενα αυτά γενικώς εντοπίζονται και καταγράφονται με κάμερες, αισθητήρες και λοιπό εξοπλισμό που δεν είναι σχεδιασμένος για τέτοιες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, η έρευνα δυσχεραίνεται εξαιτίας προκαταλήψεων. Παρότι τα τελευταία χρόνια οι αρχές ενθάρρυναν την καταγραφή τέτοιων φαινομένων από πιλότους στρατιωτικών αεροσκαφών, πολλοί χειριστές επιβατικών αεροσκαφών διστάζουν να αναφέρουν τέτοιες παρατηρήσεις εξαιτίας του στίγματος που τις συνοδεύει. Αυτό το στίγμα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε απόλυση, καθώς ενίοτε τέτοια περιστατικά αποδίδονται σε παραισθήσεις.

Γιατί κρύβουν τον «Space Cowboy»

Στο πλαίσιο αυτό των ερευνών, η NASA διόρισε πρόσφατα διευθυντή αρμόδιο για την έρευνα των UFO. Ωστόσο, δεν αποκαλύπτει την ταυτότητά του για να τον προστατεύσει από απειλές και παρενοχλήσεις. «Αυτός είναι εν μέρει ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώνουμε το όνομα του νέου μας διευθυντή, διότι η επιστήμη πρέπει να είναι ελεύθερη», δήλωσε ο Εβανς.

Σε κάθε περίπτωση, οι παράλληλες προσπάθειες της NASA και του Πενταγώνου φανερώνουν μια στροφή εκ μέρους της αμερικανικής κυβέρνησης έπειτα από δεκαετίες κατά τις οποίες απέρριπτε πληροφορίες για θεάσεις άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων (UAP, UFO) που χρονολογούνται από τη δεκαετία 1940.

Mε πληροφορίες από BBC, Reuters, AP

Διαβάστε επίσης

Share: