Εμβολιασμός

Bόμβα του CDC: Τα εμβόλια Pfizer, Moderna, αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας

Μια μελέτη που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ έδειξε ότι ο κίνδυνος μυοκαρδίτιδας, μια αυτοάνοση νόσο που προκαλεί φλεγμονή της καρδιάς. μετά από εμβολιασμό με mRNA κατά του COVID είναι αυξημένος περίπου κατά 13.200%.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, καθώς και από αρκετά αμερικανικά πανεπιστήμια και νοσοκομεία που εξέτασαν τις επιπτώσεις του εμβολιασμού με προϊόντα που κατασκευάζονται από την Pfizer- BioNTech και τη Moderna.

Μελετήθηκαν 1626 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το προϊόν Pfizer-BioNTech συσχετίστηκε περισσότερο με υψηλότερο κίνδυνο, με 105,9 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις μετά το δεύτερο εμβόλιο στην ηλικιακή ομάδα 16 έως 17 ετών για άνδρες και 70,7 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο δόσεις μετά τη δεύτερη βολή στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 15 ετών για άνδρες.

Πιο επιρρεπείς οι άνδρες

Η ηλικιακή ομάδα ανδρών 18 έως 24 ετών παρουσίασε επίσης σημαντικά υψηλότερα ποσοστά μυοκαρδίτιδας για τα προϊόντα της Pfizer και της Moderna (52,4 και 56,3 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο αντίστοιχα).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο διάμεσος χρόνος για την εμφάνιση των συμπτωμάτων ήταν δύο ημέρες και ότι το 82% των περιπτώσεων ήταν σε άνδρες, σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες. Περίπου το 96% των προσβεβλημένων ατόμων νοσηλεύτηκαν, με τους περισσότερους να λαμβάνουν θεραπεία με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Το 87% όσων νοσηλεύτηκαν είχαν υποχώρηση των συμπτωμάτων μέχρι την έξοδο τους.

Μεταξύ των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν ήταν: πόνος στο στήθος, πίεση ή δυσφορία (89%), δύσπνοια (30%), μη φυσιολογικά αποτελέσματα ΗΚΓ (72%) και μη φυσιολογικά ευρήματα καρδιακής μαγνητικής τομογραφίας (72%).

Οι συγγραφείς της μελέτης σημείωσαν ότι η μυοκαρδίτιδα μετά τον εμβολιασμό φάνηκε να υποχωρεί πιο γρήγορα από ό,τι σε τυπικές ιογενείς περιπτώσεις.

Δεδομένης της πληθώρας μελετών που επιβεβαιώνουν τη σχέση μεταξύ εμβολιασμού και μυοκαρδίτιδας, το CDC έχει ξεκινήσει ενεργή παρακολούθηση εφήβων και νεαρών ενηλίκων για να παρακολουθεί την πρόοδό τους μετά από περιστατικά που σχετίζονται με την καρδιά ακολούθως του εμβολιασμού.

Ωστόσο, τα μακροπρόθεσμα στοιχεία για τα αποτελέσματα δεν είναι ακόμη διαθέσιμα.

Στο μεταξύ, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας συμβουλεύουν ότι τα άτομα με μυοκαρδίτιδα θα πρέπει να απέχουν από τα ανταγωνιστικά αθλήματα για τρεις έως έξι μήνες και να συνεχίσουν την έντονη άσκηση μόνο αφού ληφθούν φυσιολογικά αποτελέσματα ΗΚΓ και άλλων εξετάσεων. Επιπλέον, συμβουλεύουν ότι θα πρέπει να αναβληθούν περαιτέρω δόσεις εμβολίου mRNA.

Πηγή: bankingnews.gr

Διαβάστε επίσης

Share: