Η Βενετία εκτός λίστας Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιά της UNESCO

Η Βενετία είναι χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται με γέφυρες και είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Η συνεδρίαση της Επιτροπής Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, έκρινε πως η Βενετία δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο, σε αντίθεση με προηγούμενες εισηγήσεις ειδικών της UNESCO.

“Η Επιτροπή έλαβε την απόφαση να μην συμπεριλάβει τη Βενετία στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο”, τόνισε η UNESCO.

Στα τέλη Ιουλίου το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είχε προτείνει την ένταξη της ιταλικής πόλης στον συγκεκριμένο κατάλογο, κάνοντας λόγο για “ανεπαρκή” μέτρα για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της τοποθεσίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.

“Η περαιτέρω ανάπτυξη (της Βενετίας), οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας”, τόνιζε στην έκθεσή του το Κέντρο.

Η ιταλική πόλη, χτισμένη πάνω σε μια ομάδα 118 μικρών νησιών που χωρίζονται από κανάλια και συνδέονται με γέφυρες, ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα και αναδείχθηκε σε μεγάλη θαλάσσια δύναμη τον 10ο αιώνα, σύμφωνα με την UNESCO. Η Βενετία εντάχθηκε στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 1987. Η Βενετία είναι μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο. Τις περιόδους αιχμής, 100.000 τουρίστες διανυκτερεύουν εκεί, εκτός από δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες που την επισκέπτονται καθημερινά. Αυτό ενώ περίπου 50.000 άνθρωποι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, το οποίο σταδιακά ερημώνεται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε επίσης

Share: