Search
Close this search box.

Αχιλλέας Μπέος: Παρέμβαση του Αρείου Πάγου για τις χυδαίες δηλώσεις του κατά Κασσελάκη και αγωγή από την Ακρίτα

.

Οι χυδαίες, ομοφοβικές δηλώσεις του Αχιλλέα Μπέου κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη στην ομιλία του μετά την επανεκλογή του στη δημαρχία του Βόλου, προκάλεσε την παρέμβαση του Αρείου Πάγου.

Ο δήμαρχος Βόλου, στην ομιλία του ανέφερε για τον νέο πρόεδρο του Σύριζα, με αφορμή τη δήλωσή το πως θέλουν με τον σύζυγό του να αποκτήσουν δύο αγόρια, μέσω παρένθετης μητέρας: «Δηλαδή τι θέλεις να πεις εσύ τώρα με τα κανάλια που σε προβάλλουν; Ότι εμείς οι υπόλοιποι Έλληνες θα υιοθετούμε παιδιά να παράγουμε π…δες; Πρότυπο είμαστε εμείς οι άντρες, οι αρσενικοί και οι γυναίκες. Αρκετά σας ανεχτήκαμε. Η προσωπική ζωή του καθενός είναι δικαίωμά του. Αλλά δεν θα γίνετε πρότυπο ποτέ…».

Και δεν έμεινε εκεί, αφού ο Αχιλλέας Μπέος επανέλαβε το ομοφοβικό του παραλήρημα και στην εκλογική εκπομπή του ΑΝΤ1, το βράδυ της Κυριακής. “Χαμός θα γίνει από εδώ και πέρα! Δεν κατάλαβα; Είναι πρότυπο για τα παιδιά μας ο κ. Κασσελάκης; Οι σεξουαλικές προτιμήσεις του καθενός δεν με αφορούν προσωπικά και έτσι πρέπει να είναι, είναι δικαίωμά τους. Όχι όμως να τις προβάλουμε. Τον κρίνω, λοιπόν, γιατί είπε σε μία δήλωσή του ότι θέλει να μεγαλώσει δύο αγόρια, όχι κορίτσι. Δηλαδή, τι; Θα παράγουμε πού…δες κ. Χατζηνικολάου;”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αχιλλέας Μπέος.

Απαντώντας στα παραπάνω, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, είπε πως αναμένει εισαγγελική παρέμβαση: “Για τα σχόλια του κ. Μπέου δεν έχω πολλά να πω, απλά θα παροτρύνω τη Δικαιοσύνη επιτέλους και σε αυτό το θέμα να κάνει τη δουλειά της”.

Και η παρέμβαση της δικαιοσύνης δεν άργησε να έρθει. Τη Δευτέρα (09/10), η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, ζήτησε από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου να διερευνήσει εάν ο κ. Μπέος έχει παραβεί τον νόμο 4285/2014 περί ρατσισμού, κ.λπ.,

Αναλυτικά η εισαγγελική παρέμβαση

«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου απέστειλε σήμερα στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου την ακόλουθη παραγγελία:

Παρακαλούμε, εν όψει της δήλωσης του Δημάρχου Βόλου, που έλαβε χώρα χθές σε live μετάδοση από τα περισσότερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, με το εξής περιεχόμενο “Δηλαδή κύριε Κασελάκη θα μεγαλώνουμε κορίτσια για να παράγουμε πούστηδες; Αυτή είναι η Ελλάδα, αυτή είναι η πατρίδα του; Αφήστε με μόνο μου. Σε καμία περίπτωση δεν θα είστε πρότυπο ρε», να ερευνήσετε τυχόν διάπραξη της αξιόποινης πράξης του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 4285/2014.

Θα πρέπει, εκτός των άλλων, να ληφθεί υπόψη ότι η πιο πάνω δήλωση του εν λόγω Δημάρχου, ερμηνευόμενη ως ενιαίο νοηματικό σύνολο, σύμφωνα και με τη νομολογία του ΕΔΔΑ, στοχοποιεί προσδιορίζοντας με απόλυτα διακριτό τρόπο τα άτομα που ανήκουν στην ομάδα των ομοφυλοφίλων, στα άτομα δε αυτά με τον συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό αρνείται ο ανωτέρω το δικαίωμα να υπάρχουν στην κοινωνία, να συμμετέχουν, να ενεργούν και να εκφράζουν τις αντιλήψεις και επιδιώξεις τους στην κοινωνική ζωή.

Συνεπώς, η συγκεκριμένη συμπεριφορά του μπορεί να υποκινήσει μίσος κατά των ομοφυλόφιλων, καθώς η ένταση του λόγου του και μάλιστα δημόσιου, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας του Δημάρχου, μπορεί να θεωρηθεί ως πρόσφορη να προκαλέσει στον μέσο άνθρωπο έντονα συναισθήματα απέχθειας, αποστροφής, χαιρεκακίας, αντεκδίκησης και ιδιαίτερης εχθρότητας κατά της ανωτέρω ομάδας προσώπων, τα δε συναισθήματα αυτά είναι αντικειμενικά δυνατόν να προκαλέσουν κίνδυνο τέλεσης πράξεων βίας κατά της συγκεκριμένης ομάδας ή των μελών της, διασαλεύοντας την ειρηνική και ομαλή κοινωνική συμβίωση και τα ατομικά δικαιώματά τους. Με άλλα λόγια πρέπει να διερευνηθεί αν η ως άνω δήλωση του Δημάρχου ήταν πρόσφορη να προκαλέσει διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό, και συγκεκριμένα σε βάρος των ομοφυλόφιλων (βλ. και ΑΠ 858/2020).

Σε κάθε περίπτωση, να διερευνηθεί αν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, επιθυμεί να υποβάλει έγκληση κατά του ως άνω Δημάρχου για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά κ.λπ.».

Τι ορίζει ο αντιρατσιστικός νόμος για τη δημόσια ρητορική μίσους

Η υπόθεση Μπέου έχει εγείρει ερωτήματα, με βασικότερο όλων: αν θα έπρεπε να συλληφθεί με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (Άρθρο 1 ΝΟΜΟΣ 4285/2014 με ισχύ την 10/9/2014), η ομοφοβική ρητορική αποτελεί πράξη που διώκεται από τον νόμο αυτεπάγγελτα.

Χαρακτηριστικά, ο εν λόγω νόμος αναφέρει ότι: “Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, υποκινεί, προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βία κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, χαρακτηριστικά φύλου ή την αναπηρία, κατά τρόπο που εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή ενέχει απειλή για τη ζωή, την ελευθερία ή τη σωματική ακεραιότητα των ως άνω προσώπων, τιμωρείται με φυλάκιση τριών (3) μηνών έως τριών (3) ετών και με χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ”.

Επιπλέον, ο αρμόδιος Εισαγγελέας είναι υποχρεωμένος να παραγγείλει άμεσα στα αστυνομικά όργανα τη σύλληψη του ατόμου, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, ώστε να εξεταστεί με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο για το ενδεχόμενο υποκίνησης σε βία και ρητορική μίσους και εν τω συνόλω παραβίασης του άρθρου 1 της παραπάνω νομοθεσίας.

Αγωγή από την Έλενα Ακρίτα στον Μπέο

Οι δηλώσεις του δήμαρχου Βόλου έχουν προκαλέσει σάλο, με τις τηλεοπτικές εκπομπές να του δίνουν βήμα, με τον ίδιο να επανέρχεται κάθε φορά.

Στο Πρωινό του ΑΝΤ1, ο Αχιλλέας Μπέος στράφηκε και εναντίον της Έλενας Ακρίτα, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ποια Ακρίτα; Αυτή που τρώει τη σύνταξη της πεθαμένης μάνας της; Αυτή είναι; Που είχε πεθάνει η συγχωρεμένη η μάνα της και έτρωγε τη σύνταξη», είπε μεταξύ άλλων.

Οργισμένη η δημοσιογράφος και βουλευτής του Σύριζα, με τον Μπέο που “πέθανε” τη μητέρα της, Σίλβα, έγραψε σε ανάρτησή της στο Facebook: «Μπέο πες αλεύρι, η Ακρίτα σε γυρεύει. Άθλιε ψεύτη, ελεεινέ συκοφάντη, έπιασες εμένα στο στόμα σου; Έμπλεξες με λάθος άνθρωπο. Δεν θα περάσεις καλά μαζί μου. Καθόλου καλά. Η μάνα μου ζει και βασιλεύει, αλήτη».

Μάλιστα, λίγη ώρα μετά, έγινε γνωστό πως η Έλενα Ακρίτα κατέθεσε αγωγή εναντίον του κ. Μπέου, αξιώνοντας το ποσό των 100 χιλιάδων ευρώ για ηθική βλάβη. Ακόμη, ζητά να δημοσιεύσει ο δήμαρχος Βόλου την απόφαση σε εφημερίδα, με την επιβολή χρηματικής ποινής 1.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης. Τέλος, ζητά να του επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.000 ευρώ για κάθε παραβίαση της απόφασης και να παραλείπει κάθε προσβολή της προσωπικότητας της Έλενας Ακρίτα, με όμοιο ή ανάλογο περιεχόμενο.

Διαβάστε επίσης

Share: