Άννα Καλουτά: Ποζάρει πάνω σε καμήλα στην Αίγυπτο στα τέλη των ’40s (φωτό)

Η Άννα Καλουτά (1918 – 2010) υπήρξε μια ηθοποιός και θιασάρχης με έντονο μπρίο και προσωπικότητα. Άφηνε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της ως ιέρεια της επιθεώρησης και έμεινε στη μνήμη όσων την γνώριζαν προσωπικά ή μέσα από το έργο της, ως μια γυναίκα με εκρηκτικό ταπεραμέντο.

Ο δημοσιογράφος και συλλέκτης, Άρης Λουπάσης, δημοσίευσε σε story στο Instagram μια χαρακτηριστική φωτογραφία στην οποία η Άννα Καλουτά βρίσκεται πάνω σε μια καμήλα, φορώντας το χαρακτηριστικό φέσι στο περιθώριο περιοδείας της στην Αίγυπτο.

 «Η μεγάλη κυρία της επιθεώρησης Άννα Καλουτά στα τέλη της δεκαετίας του ’40 στην Αίγυπτο, στα πλαίσια τη μεγαλειώδους θεατρικής περιοδείας με την αδελφή της Μαρία σε Ευρώπη, Αμερική και Αφρική. Το 1945 ο συνθέτης Μίμης Κατριβάνος και ο στιχουργός Κώστας Κιούσης, γράφουν για εκείνη σε ένα πακέτο τσιγάρα στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, το θρυλικό τραγούδι «Δυο πράσινα μάτια με μπλε βλεφαρίδες», εμπνευσμένοι από τα υπέροχα πράσινα μάτια της. Μια θεατρίνα φαινόμενο με μια σπουδαία καριέρα 70 ετών στο μουσικό θέατρο που άφησε εποχή με το ταπεραμέντο και την πληθωρική παρουσία της», έγραψε χαρακτηριστικά.

Η Άννα Καλουτά, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ηλικία τεσσάρων ετών, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη στο έργο «Στοργή» (1926), και μαζί με την αδερφή της Μαρία, δημιούργησαν τα περίφημα «Καλουτάκια», παιδιά-θαύματα της εποχής εκείνης, υπηρετώντας εξαιρετικά διάφορα είδη του μουσικού θεάτρου.

Η Καλουτά εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες, σε βαριετέ, οπερέτες και κυρίως σε πολλές επιθεωρήσεις των πιο σημαντικών επιθεωρησιογράφων, αρκετές από τις οποίες ήταν πολεμικές του 1940. Χαρακτηρίστηκε «Βασίλισσα της επιθεώρησης» για τη μεγάλη συμβολή της στο είδος.

Διαβάστε επίσης

Share: