Search
Close this search box.
jimmy teoh/ Pexels

Η Αθήνα στη λίστα με τις 100 καλύτερες πόλεις του κόσμου

Δημοσιεύτηκε η λίστα με τις 100 καλύτερες πόλεις του κόσμου για το 2024 και η Αθήνα είναι ανάμεσά τους. Στις τρεις πρώτες θέσεις βρίσκονται το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη και το Παρίσι ενώ η Αθήνα βρίσκεται στη 48η θέση.

Οι 100 καλύτερες πόλεις στον κόσμο έχουν καταταχθεί για το 2024 με βάση τη βιωσιμότητα, την ευημερία αλλά και πόσο αγαπητές είναι.

Το 2018, μια μελέτη του ΟΗΕ πρότεινε ότι το 55% (4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) του παγκόσμιου πληθυσμού ζούσε σε αστικές περιοχές. Αυτό το ποσοστό προβλέπεται να αυξηθεί στο 68% έως το 2050. Όπου κι αν επιλέξουν να μετεγκατασταθούν οι ομογενείς, οι ψηφιακοί νομάδες και οι απομακρυσμένοι εργαζόμενοι στον κόσμο, το πιθανότερο είναι ότι θα είναι σε μια πόλη.

Για τη νικήτρια πόλη, την πρώτη των πρώτων, το Λονδίνο, το δημοσίευμα γράφει:

Το Λονδίνο είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο για ένατη συνεχόμενη χρονιά. Η «πρωτεύουσα των πρωτευουσών» κατέλαβε την πρώτη θέση παρά τις ανησυχίες σχετικά με το μέλλον της πόλης μετά το Brexit. Ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης πιστεύουν ότι η πόλη συνεχίζει να προσελκύει ταλέντα και επισκέπτες μαζικά και τελικά θα ξεπεράσει την καταιγίδα και θα αναδειχθεί ακόμα πιο δυνατή. Η πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσε υψηλή βαθμολογία στις κατηγορίες προγραμματισμού, προώθησης, προϊόντων και ευημερίας, αλλά ήταν αρκετά πίσω στη θέση κατηγορία. Η ανεργία και η φθίνουσα οικονομία σημαίνουν ότι η πρώτη θέση της πόλης απειλείται σοβαρά.

Το Λονδίνο ακολουθείται στενά από τους “συνήθεις ύποπτους” το Παρίσι και η Νέα Υόρκη. Το Παρίσι παραμένει μπροστά από τη Νέα Υόρκη, χάρη στις φιλόδοξες πολιτικές αειφορίας του που περιλαμβάνουν την επέκταση των ποδηλατικών διαδρομών, τη μείωση των ορίων ταχύτητας στην πόλη και τη δενδροφύτευση, καθώς στοχεύει να γίνει η πιο πράσινη πόλη της Ευρώπης έως το 2030.

Κόκκινος τηλεφωνικός θάλαμος Αγγλία
Photo Shutterstock

Αυτές οι πόλεις συμπληρώνουν την πρώτη 10αδα της λίστας:

  1. Λονδίνο, ΗΒ
  2. Παρίσι, Γαλλία
  3. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
  4. Τόκιο, Ιαπωνία
  5. Σιγκαπούρη
  6. Ντουμπάι
  7. Σαν Φρανσίσκο
  8. Βαρκελώνη Ισπανία
  9. Άμστερνταμ Ολλανδία
  10. Σεούλ, Νότια Κορέα

Για την Αθήνα που βρίσκεται στην 48η θέση (πέρυσι βρισκόταν στη 53η), η έκθεση ανέφερε:

«Η αρχαία πρωτεύουσα πέρασε μια σκληρή δεκαετία: τιμωρητικές οικονομικές κρίσεις, πυρκαγιές και πανδημία. Πράγμα που καθιστά αυτή την τελευταία ανάκαμψη ιδιαίτερα εντυπωσιακή, ειδικά αν σημειωθεί ότι η κληρονομιά της πόλης σπάνια διακυβεύτηκε παρά τη λιτότητα. Η συνεχής επένδυση ανθεί τώρα, και οι θέσεις εργασίας επιστρέφουν με το σταγονόμετρο (τροφοδοτούμενες από τους παγκόσμιους εργαζόμενους και τις μικρομεσαίες νεοφυείς επιχειρήσεις που παρασύρονται από τη σχετική προσιτή τιμή και τις κάθε είδους βίζες ψηφιακών νομάδων) και τα επίπεδα των τουριστών επιστρέφουν στα επίπεδα του 2019»….

Και συνεχίζει αναφέροντας τον περίπατο στους πρόποδες της Ακρόπολης που συνδέει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης. «Το Ολυμπιακό Μουσείο της Αθήνας στο Μαρούσι είναι το νεότερο της χώρας, αναδεικνύοντας την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένας άλλος νέος πολιτιστικός προορισμός είναι η Εθνική Πινακοθήκη, που άνοιξε ξανά το 2021 μετά από 8ετή ανακαίνιση που διπλασίασε το μέγεθός της και άφησε άπλετο φυσικό φως για να προβάλλει την ευρωπαϊκή τέχνη. Και καταλήγοντας αναφέρει: «Και υπάρχουν επίσης σχεδόν 300 νέα εστιατόρια και 35 νέα ξενοδοχεία στην πόλη, με το αναμενόμενο One&Only Aesthesis να ανοίγει από μήνα σε μήνα σε ένα ιδιωτικό κτήμα δίπλα στον ωκεανό»….

Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά την έκθεση αλλά και όλες τις χώρες τις λίστας.

Δείτε επίσης

Share: