Search
Close this search box.

Γιώργος Πανόπουλος: Τι σημαίνει να γεννιέσαι Τοξότης 

 

ΤΟΞΟΤΗΣ 

Το να γεννιέσαι Τοξότης σημαίνει ότι είσαι προικισμένος με μια έξτρα δόση τύχης που οι άλλοι δεν έχουν. Τύχη; Ή μήπως μια έμφυτη πίστη ότι τίποτα κακό δεν πρόκειται να συμβεί; Όλα είναι εμπειρίες  και μαθήματα και οτιδήποτε και να συμβαίνει στο τέλος μένει μόνο το καλό. Τύχη ή όχι δεν υπάρχει καμία καταστροφή, κανένα εμπόδιο, καμία πτώση, ή αδιέξοδο που να μην τον κάνει σοφότερο ή να του στερεί το πνεύμα της περιπέτειας και το χιούμορ που διαθέτει.

Πίσω ωστόσο από την μάσκα του αισιόδοξου, του πρόσχαρου και του χαμογελαστού Τοξότη είναι πολύ πιθανόν να κρύβονται άγχη και φόβοι, πόνος και απελπισία  που δεν αφήνει ποτέ κανένα να δει. Δεν είναι εύκολο για ένα Τοξότη να μοιραστεί,  ή να δείξει ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά. Το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι να εκφράσει κάποιος ενδιαφέρον για τα προβλήματά του. Η επιβίωσή του, το θεμέλιο της ζωής του βρίσκεται στο μότο: «τίποτα κακό δεν πρόκειται να μου συμβεί. Το καλό βρίσκεται στην επόμενη γωνία». 

Αποφεύγει να στεναχωριέται για τον εαυτό του κι αυτό σημαίνει ότι δεν αντέχει ούτε τους άλλους όταν εκφράζουν τις αγωνίες τους. Εάν κάποια στιγμή απογοητευτεί τόσο που να αποκαλύψει τις στεναχώριες του θα το κάνει με γέλιο, αυτοσαρκασμό και  χιούμορ- σα να διηγείται μια πολύ αστεία ιστορία. Όλα αντέχονται όταν έχουν μια αύρα κωμωδίας  και ελαφρότητας. 

Τίποτα δεν τον ρίχνει για πολύ καιρό αν και την απογοήτευση, την ήττα, την έλλειψη, την απώλεια, ή την κακοτυχία δύσκολα μπορεί να τα διαχειριστεί. Κι όμως όσο περισσότερο προσπαθεί να τα αποφύγει τόσο περισσότερο πέφτει πάνω τους  επειδή ποτέ δεν σκέφτεται ότι κάτι μπορεί να στραβώσει επιμένοντας πάντα να βλέπει τη φωτεινή πλευρά της ζωής και των ανθρώπων. 

Ο ρεαλισμός δεν είναι μια αγαπημένη λέξη για τον Τοξότη αφού μέσα της κρύβει και αρνητικές πλευρές. Απεχθάνεται τους απαισιόδοξους και τους έντονα συναισθηματικούς: σαν τον Σαμψών που η δύναμη του βρισκόταν στα μαλλιά του κι όταν του τα έκοψε η Δαλιδά την έχασε έτσι και ο Τοξότης όταν του αφαιρέσεις την αισιοδοξία και την πίστη σε ένα καλύτερο αύριο χάνει την ενέργειά του, μαραζώνει, παραλύει. Η δύναμή του είναι ο ενθουσιασμός του.  Οτιδήποτε τον περιορίζει τον φέρνει αντιμέτωπο με την καταστροφή και τη φθορά. 

Ένας Τοξότης μπορεί να υπόσχεται περισσότερα από όσα μπορεί να προσφέρει γι΄αυτό μερικές φορές φαίνεται επιπόλαιος και ανεύθυνος. Έχει την τάση να υπερβάλλει με τον χρόνο και την ενέργειά του, να κυνηγάει απραγματοποίητους στόχους και να ελπίζει παράλογα. Μπορεί να εκμαιεύσει υποσχέσεις από άλλους και να υπερενθουσιαστεί με πράγματα που προορίζονται να αποτύχουν. 

Είναι βαθιά ειλικρινής, με καλή πρόθεση και θεωρεί φυσικό και οι άλλοι να έχουν ίδια συμπεριφορά, τις ίδιες ιδέες, την ίδια οπτική και τις ίδιες καλές προθέσεις. Υπερβάλλει άθελά του. Ένα θέμα που επανέρχεται είναι πώς να μάθει να θέτει υψηλούς στόχους διατηρώντας την αισιοδοξία του, αλλά συνυπολογίζοντας την πραγματικότητα και τα γεγονότα.

Η τιμιότητα είναι άλλο ένα έμφυτο χαρακτηριστικό του ζωδίου.  Επειδή ο ίδιος δεν θα «κλέψει» ποτέ τίποτα εμπιστεύεται εξαιρετικά τους άλλους. Ανήκει σε αυτούς που μπορούν να βγάλουν το ρούχο τους και να το δώσουν αν κάποιος τους το ζητήσει, ή το έχει ανάγκη. Η Claire Martin λέει ότι: «Μαζί με τους Καρκίνους ένας Τοξότης μπορεί να είναι ο μεγάλος σωτήρας του ζωδιακού για να επαναληφθεί με παραλλαγές το σενάριο κατά το οποίο ο σωτήρας σώζει το θύμα που μεταμορφώνεται σε διώκτη που διώκει τον σωτήρα. Αφού περάσει αυτή τη διαδικασία ξανά και ξανά μαθαίνει τελικά να βοηθάει τους ανθρώπους να βοηθάνε τον εαυτό τους διδάσκοντάς τους κι όχι σώζοντας τους».

Γιώργος Πανόπουλος

Photo cover:Pixabay.com/geralte/horoskope

Διαβάστε επίσης:

Share: